Понеделник, 22 Април 2019
10
май
 

Спешното отделение в МБАЛ-Враца няма да спре да работи

Четвъртък, 10 Май 2018 | 19:46:43 Надежда Ненова
20

„Запознат съм със състоянието на врачанската болница, както с финансовия, така и с кадровия проблем. Днес проведохме разговори с кредиторите на лечебното заведение, утре продължаваме. В понеделник зам.-министър Жени Начева ще посети болницата, за

„Запознат съм със състоянието на врачанската болница, както с финансовия, така и с кадровия проблем. Днес проведохме разговори с кредиторите на лечебното заведение, утре продължаваме. В понеделник зам.-министър Жени Начева ще посети болницата, за да разговаря с персонала и да обясни всички мерки, които предприемаме за нормалната работа. Правим всичко възможно, за да се създаде спокойствие сред медицинския персонал и гражданите да не бъдат лишени от грижи", заяви министър Кирил Ананиев пред журналисти след заседание на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Министърът заяви, че е намерен работещ вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца и има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София.

Вчера стана ясно, че има реална опасност МБАЛ-Враца да остане без спешно отделение. Причината е в масовото напускане и ползването на отпуск по болест на голяма част от медицинския и немедицински персонал, което прави невъзможно да бъде спазен предварителният график за месец май 2018 година. Началникът на спешното отделение д-р Тихомир Донов заяви в отворено писмо, че е възможно на част от дежурствата до края на месеца да няма нито лекар, нито медицински специалист, нито санитар. „Това прави невъзможно извършването на каквато и да било лечебно-диагностична и реанимационна дейност по отношение на спешно болните пациенти, потърсили помощ в СО и пряко застрашава здравето и живота на хората“, заяви д-р Донов.

„Дори и да отсъстват някои от хората, работещи в Спешното отделение, е създадена организация те да бъдат заместени, за да не се нарушава работният процес. Хората, които ще работят там, ще бъдат както от самата МБАЛ-Враца, така и от съседни болници“, каза министър Ананиев.

Министърът съобщи, че днес в Министерството на здравеопазването е била проведена среща с изпълнителните директори на МБАЛ „Христо Ботев" Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов" Ловеч. В момента се подготвят документите за сключване на рамковите договори за 2018 г. за лечебните заведения.

Здравният министър съобщи още, че в момента се провежда обществена поръчка за закупуване на ангиограф, за да се възстанови инвазивната кардиология в МБАЛ-Враца.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aw%q

чик-чирик 15.05.2018 19:23:24

Това, което се върши с мед. персонал във Враца и Ловеч е престъпление срещу здравеопазването. Не може един човек да е жертвал години от живота си заради тази "държава", за да се научи да помага на хората и да го държиш без пари, на фона на глада за медицински кадри в световен мащаб. Заради простотията си местните политици и бяла мафия гонят зорлем кадрите си от България или от родните им места и после се чудят защо сме първи по смъртност в Европа, защо лекарите искат пари под масата и над масата. Ами вие ни направихте такива, да си едноличен търговец, при условие че Конституцията гарантира безплатно медицинско обслужване на здравноосигурените, има нещо много сбъркано и гнило в цялата тая работа. И ако аз съм на колегите вместо да чакам подаяния щях да кандидатствам за работа в чужбина. Според закона бежанец е човек, който се намира в чужда държава, защото се страхува за живота си в родината си и е подложен на гонения заради идеите, които проповядва, при това не е важно дали наистина ги проповядва, важното е организацията или тези, които го преследват, да вярват, че ги проповядва. Колко човека се разпознаха като бежанци в родината си?

един 13.05.2018 08:07:28

тези измислени министри и зам министри вместо да ходят и да обещават да вземат да отидат за 24 часа в Румъния и да си препишат как се прави здравна реформа ,как спешна помощ и как заплатите на сестрите в цялата страна са 2500 начална ,а на лекар от 3000 до 7000 лв в зависимост от квалификацията ,как в спешна помощ всичко е организирано перфектно и с хеликоптери ,подготовка и линейки ,а системата работи с по малко пари от тук и не се краде ,защото всеки си знае мястото ,а не нещата да зависят от някакви изсипани партийни кадри назначени в касата и постоянно да ни обясняват ,как те ни давали парите и всички доктори сме зависели от тях ,никой не зависи от тях ,цялата система зависи само от медиците и ако не се плаща реално ,няма кой да работи довечера в болниците в цялата страна и населението ще измете управляващите точно на 2 ри я ден.

Обективно 11.05.2018 14:10:48

Това е безумие ... болница на 140 г. Беше срината от “социалисти” и никои не потърси отговорност. Нещо повече, никой в момента няма решителнист как да я възстанови. Може би населението ще посещава частине структури на Мала Кутловица / Михайловград ...

Гост 11.05.2018 18:27:53

В последните десет години приятелю, не социалисти, а бат ви Янко-видното герберче правеше назначения. Що цървуляк от здравната каса пробутаха за управители на болницата

Гост 11.05.2018 08:40:32

ГНУСНО

Един ОПЛ на 33 11.05.2018 00:52:40

Поредното действие в трагикомедията. Поредното скърпване на положението за седмица-две. Отделенията едно по едно хлопват кепенци и няма шанс близко бъдеще за рестарт. При това вече никой не коментира общинските болници. На пангара са уж структуроопределящите облестни МБАЛ. Да му мислят местните ЗЗОЛ-ове.

без коментар 10.05.2018 23:15:07

„Дори и да отсъстват някои от ХОРАТА, работещи в Спешното отделение, е създадена организация те да бъдат заместени, за да не се нарушава работният процес. ХОРАТА, които ще работят там, ще бъдат както от самата МБАЛ-Враца, така и от съседни болници“, каза министър Ананиев...

Запознат 10.05.2018 23:11:54

“.... хората , които ще работят там са от същото ... или друго лечебно заведение....” С други думи - ЛОКАУТ !

Гост 10.05.2018 23:26:05

http://www.lawsbg.com/lectures/67-trudovopr/304-lockout.html

Да, госте 11.05.2018 13:42:53

Локаутът е забранен при “законна стачка” . А във Враца няма стачка ( законна или незаконна) . Има масово взети болнични и молби за напускане. С други думи - забраната за локаут не важи и МЗ го прави напълно законно .

az 11.05.2018 14:34:48

Не виждам как могат насила да ме накарат да работя там,където не искам.

Гост 10.05.2018 22:05:31

Представям си Начевица как идва във врачанската болница с обичайната си черната фуста като самата СМЪРТ. Киро да не забравиш да и дадеш косата наточена като идва. Ужас, бЕгайте, Смъртта идва във Враца

Гост 10.05.2018 21:52:14

То и детското затвори и няма да отвори. И в Ловеч пулмологитя завинаги затвори. И в Добрич кардиологията и неонатологията затвориха. В Шумен кардиологията и ендокринологията ги няма. Кои ще са следващите. Няма да ви бачкаме ангария долни гербокомуняги.

Гост 10.05.2018 20:30:50

Киренцеее, Жени Начева ако ще да спи цяла година във врачанската болница, нищо няма да се получи, защото: 1. И двамата сте накадърни; 2. В никоя област, включително и Враца, няма толкова население, което да пълни такива огромни болници и 3. Услугите не ги остойностихте изобщо. Само пунта-мара ви е рИформата

Гост 10.05.2018 19:57:49

Напускайте колеги потъващите корита.Не се страхувайте от заплахите им .Нищо не могат да ви направят. Не се връзвайте да бачакте извънредно,защото няма да ви платят.Отваряйте частни кабинети и да изнемогват от плащане плебеите. Който иска безплатно да го лекуват Боко,Цоко и Киро,Все отбор долнопробни десари.

Гост 10.05.2018 20:26:27

"Плебеите" ли са виновни, че сте скапано съсловие и се съгласявате с всичко, което кажат Боко, Цоко и Киро бе, че точно те да изнемогват?! Цялото ви мислене е такова - дай да си го изкараме на беззащитните, щото срещу другите не е добре да се върви. Иначе сте много куражлии по форуми ... И никой не иска безплатно - плащаме си тъпите вноски - малки, големи - плащаме си. Това е хубаво да си го набиете във възвишените глави!

Гост 10.05.2018 20:34:10

Където си плащате вноските мизерни там вървете да ви лекуват,бе тъпанар.Айде всички прости врачзнци съберете по 1000 лв ,за да ви работи спешното още няколко дни. А Боко,Цоко и Киро вие ги избрахте и затова ще изнемогвате до дупка и ще си продавате колибите ,воловете и каруците за да се лекувате.

СУДЖУЦИТЕ 10.05.2018 20:29:21

На КОГО ги плащаш тъпите си мизерни вноски бе, глупако? на КОГО? И КОЛКО плащаш? Знаеш ли, че в Германия трябва да платиш около 270-300 евро МЕСЕЧНО, за да получаваш прилична медицинска помощ? Ама искате ГЕРМАНСКО КАЧЕСТВО на здравеопазването срещу 20 лева на месец, нали? Нещастник!

Гост 10.05.2018 20:53:58

И зашо да протестираме ние лекарите учили по 15 г,за вас илитератите прочели само за Винету? Виж сега дрОгарьо, плащането на осигуровки е за участие в системата,Нещо като участие в тотото.Може да улучиш джакпота,а може и не.И колкото повече даваш,толкова повече е вероятността.Това дето ти го втълпяват приятелите ти гербокомуняги,че за 20 лв може да получиш това,което германеца получава за 300 евро няма как да стане .И колкото по-рано го проумееш толкова по-дълго и здраво ще живееш в хармония с лекуващите те лекари.Затова бачкай здраво и събирай пари за лекар.Много скоро ще ти трябват много пари.И се бори да са евтини тока.водата храната,бензина и пр. за да ти остават пари за доктор.

Гост 10.05.2018 20:40:37

Какво ми сравняваш с Германия бе, гений! Какви заплати взимат там, че да дават по 300 евро месечно, а? Или толкова капацитет няма за мислене. И айде да не си говорим колко пари се дават тук непрекъснато, нищо че сме осигурени. Че за най-малката дреболия се плаща. Недейте да се правите на толкова онеправдани, щото не е като да не се виждат нещата. И плащам толкова, колкото е определило правителството. Като е малко - ходи мрънкай пред парламента. И като искаш заплати като на немски лекар - пазарът е отворен. Kакво правиш тук при плебеите? Нещо много се самозабравихте. Ако цялата тази енергия, дето я хабите по форумите да се правите на мъже, я бяхте впрегнали в едни нормални протести пред кабинета на човекоподобното от Банкя, щяхте да постигнете далеч повече. Ама май си ви устройва така.


Още новини
Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно
21.04.2019 10:39:23 Надежда Ненова

Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно

Проф. Арман Постаджиян е завиршил МУ-София през 1997 г. Работи последователно в Клиника по пр ...

Лекарите от
20.04.2019 18:15:53

Лекарите от "Детско здраве-Пирогов" прегледаха близо 350 деца от Ямбол

На Лазаровден екипът на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" прегледа близо 350 деца от гр ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...