Неделя, 27 Септември 2020
12
юни
4
 

Спешни медици срещу промените в наредбата за тестове за алкохол на шофьорите

Понеделник, 12 Юни 2017 | 11:55:59
4

Асоциацията на работещите в спешна медицинска помощ възрази срещу готвените промени в Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или

Асоциацията на работещите в спешна медицинска помощ възрази срещу готвените промени в Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства. Според председателя на асоциацията Десислава Кателиева промените увеличават натовареността на екипите в Спешна помощ и се нарушава действащата нормативна уредба.

От асоциацията възразяват срещу няколко от промените в наредбата. Едно от възраженията е срещу намаляването на срока за явяване на водачите за медицинско изследване от 2 часа на 90 минути. При голямата натовареност на ЦСМП и спешните болнични отделения понякога трудно се спазва и двучасовият срок, визиран в старата наредба, а скъсяването на интервала поставя медиците в абсурдната ситуация да приоритизират медицинско изследване за алкохол и/или наркотични вещества пред обслужването на пациенти в животозастрашаващи състояния, смятат от там. Според тях това е в разрез с нормативната уредба, визираща дейността им, и добрите практики в специалността им.

С друга от промените ЦСМП и спешните отделения остават единствени места за извършване на медицинско изследване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства. От НАРСМП питат какви са мотивите да отпаднат от проекта предвидените в старата наредба диагностично-консултативни центрове, медицински центрове, болнични лечебни заведения, в които също дежурят лекари денонощно, както и защо отпадат възможностите за медицинско изследване в други видове лечебни заведения при положение, че нараства броят на ФСМП, в които не дежурят лекари, а спешните отделения са свръхнатоварени.

Възражения от асоциацията изказват и срещу текст, според който медицинското изследване се извършва от лекар, а при отсъствие на такъв – от друг медицински специалист, писмено оправомощен от ръководителя на лечебното заведение. „Писменото оправомощаване от ръководителя на лечебното заведение не може да вмени на медицинските специалисти да извършват дейности, които не са им вменени в Наредба № 1 от 8 февруари 2011 г. за професионални дейности, които медицинските сестри, акушерки, асоциирани медицински специалисти и здравни асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно“, твърди се в становището на спешните лекари.

Те се обявяват и срещу текст, съгласно който медицински специалист трябва да описва поведението, общото психично и соматично състояние на лицето, поведенческите реакции, степента на съзнанието, както и абстинентните прояви, когато има такива. „За медицинските специалисти не е проблем да извършват технически взимането на кръвна проба за алкохол или наркотични вещества, но е недопустимо да извършват дейност, която не е в тяхната компетентност, като снемане на анамнеза и статус на пациент под въздействие на алкохол или наркотици“, смятат от там.

Последното възражение на НАРСМП е срещу промяната, според която медицинските специалисти трябва да попълнят и подпишат Протокол за медицинско изследване за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, в който е предвидено да се подписва само лекар. „Този член ни тласка към извършване на документна измама, за която се носи наказателна отговорност. Медицински специалист не може да се подписва като лекар, а лекар няма как, без да е извършил преглед и сам да е попълнил протокола, да се подпише под него“, посочват от асоциацията.

„Настояваме преди окончателното приемане на Наредбата да се вземат предвид възраженията ни, защото ние сме хората, които носим административна и наказателна отговорност при неспазването й и често биваме разследвани как я спазваме от следствените органи и правосъдната система“, завършва становището, подписано от д-р Десислава Кателиева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ebFr

Гост 12.06.2017 19:13:04

Кателиева пак е решила да сваля правителството - всичко , което казва е така, реално тези точки противоечат на поне 5 наредби , но НЕ ПРОТИВОРЕЧАТ НА ПРОСЛОВУТИЯ И СТАНДАРТ - в него ясно е записано като кодиране по входящи оплаквания : " Леки оплаквания, без признаци на спешно състояние - MC1 " :) Аз не разбирам, честно защо всички ревяха против стандарта, при положение, че той развързва ръцете на всички ОПЛ да изпращат всичките си пациенти в Спешните отделения, а от там по никакв начин не могат даже да ги нарат и да чакат.Стандартът на Кателиева ги задъкжава да преглеждат и консултират всичко, абсолщтно всичко в медицината

Гост 12.06.2017 15:13:53

за каква анамнеза се говори - това е анкета ,.......... а медицинските специалисти как си преглеждат болните и попълват далеч по-сложния реанимационен лист ......... а тук дори не носят отговорност за здравето ........ ПУБЛИКУВАЙ

Гост 12.06.2017 15:17:50

Трябва да разграничат фелдшер от сестра - само толкова . А той работодателя да се съобразява с длъжностната характеристика . Няма проблем .

Гост 12.06.2017 14:44:24

Кателиева, разлюби ли вече новия здравен министър ? Видя ли как с една наредбичка ти прецакаха бетонния стандарт , който смяташе за решение на проблемите?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки
26.09.2020 11:21:46

Министърът: Няма да се въвеждат допълнителни мерки

„Твърдо заявявам, че нямаме никакви намерения да въвеждаме допълнителни мерки, освен тези, ...

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС
26.09.2020 10:43:36

AstraZeneca получава частичен имунитет в евтина сделка за ваксини с ЕС

Европейските правителства ще плащат искове над договорения лимит срещу AstraZeneca за странични е ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...