Сряда, 23 Януари 2019
12
юни
4
 

Спешни медици срещу промените в наредбата за тестове за алкохол на шофьорите

Понеделник, 12 Юни 2017 | 11:55:59
4

Асоциацията на работещите в спешна медицинска помощ възрази срещу готвените промени в Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или

Асоциацията на работещите в спешна медицинска помощ възрази срещу готвените промени в Наредбата за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства. Според председателя на асоциацията Десислава Кателиева промените увеличават натовареността на екипите в Спешна помощ и се нарушава действащата нормативна уредба.

От асоциацията възразяват срещу няколко от промените в наредбата. Едно от възраженията е срещу намаляването на срока за явяване на водачите за медицинско изследване от 2 часа на 90 минути. При голямата натовареност на ЦСМП и спешните болнични отделения понякога трудно се спазва и двучасовият срок, визиран в старата наредба, а скъсяването на интервала поставя медиците в абсурдната ситуация да приоритизират медицинско изследване за алкохол и/или наркотични вещества пред обслужването на пациенти в животозастрашаващи състояния, смятат от там. Според тях това е в разрез с нормативната уредба, визираща дейността им, и добрите практики в специалността им.

С друга от промените ЦСМП и спешните отделения остават единствени места за извършване на медицинско изследване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачи на моторни превозни средства. От НАРСМП питат какви са мотивите да отпаднат от проекта предвидените в старата наредба диагностично-консултативни центрове, медицински центрове, болнични лечебни заведения, в които също дежурят лекари денонощно, както и защо отпадат възможностите за медицинско изследване в други видове лечебни заведения при положение, че нараства броят на ФСМП, в които не дежурят лекари, а спешните отделения са свръхнатоварени.

Възражения от асоциацията изказват и срещу текст, според който медицинското изследване се извършва от лекар, а при отсъствие на такъв – от друг медицински специалист, писмено оправомощен от ръководителя на лечебното заведение. „Писменото оправомощаване от ръководителя на лечебното заведение не може да вмени на медицинските специалисти да извършват дейности, които не са им вменени в Наредба № 1 от 8 февруари 2011 г. за професионални дейности, които медицинските сестри, акушерки, асоциирани медицински специалисти и здравни асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно“, твърди се в становището на спешните лекари.

Те се обявяват и срещу текст, съгласно който медицински специалист трябва да описва поведението, общото психично и соматично състояние на лицето, поведенческите реакции, степента на съзнанието, както и абстинентните прояви, когато има такива. „За медицинските специалисти не е проблем да извършват технически взимането на кръвна проба за алкохол или наркотични вещества, но е недопустимо да извършват дейност, която не е в тяхната компетентност, като снемане на анамнеза и статус на пациент под въздействие на алкохол или наркотици“, смятат от там.

Последното възражение на НАРСМП е срещу промяната, според която медицинските специалисти трябва да попълнят и подпишат Протокол за медицинско изследване за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, в който е предвидено да се подписва само лекар. „Този член ни тласка към извършване на документна измама, за която се носи наказателна отговорност. Медицински специалист не може да се подписва като лекар, а лекар няма как, без да е извършил преглед и сам да е попълнил протокола, да се подпише под него“, посочват от асоциацията.

„Настояваме преди окончателното приемане на Наредбата да се вземат предвид възраженията ни, защото ние сме хората, които носим административна и наказателна отговорност при неспазването й и често биваме разследвани как я спазваме от следствените органи и правосъдната система“, завършва становището, подписано от д-р Десислава Кателиева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XTk3

Гост 12.06.2017 19:13:04

Кателиева пак е решила да сваля правителството - всичко , което казва е така, реално тези точки противоечат на поне 5 наредби , но НЕ ПРОТИВОРЕЧАТ НА ПРОСЛОВУТИЯ И СТАНДАРТ - в него ясно е записано като кодиране по входящи оплаквания : " Леки оплаквания, без признаци на спешно състояние - MC1 " :) Аз не разбирам, честно защо всички ревяха против стандарта, при положение, че той развързва ръцете на всички ОПЛ да изпращат всичките си пациенти в Спешните отделения, а от там по никакв начин не могат даже да ги нарат и да чакат.Стандартът на Кателиева ги задъкжава да преглеждат и консултират всичко, абсолщтно всичко в медицината

Гост 12.06.2017 15:13:53

за каква анамнеза се говори - това е анкета ,.......... а медицинските специалисти как си преглеждат болните и попълват далеч по-сложния реанимационен лист ......... а тук дори не носят отговорност за здравето ........ ПУБЛИКУВАЙ

Гост 12.06.2017 15:17:50

Трябва да разграничат фелдшер от сестра - само толкова . А той работодателя да се съобразява с длъжностната характеристика . Няма проблем .

Гост 12.06.2017 14:44:24

Кателиева, разлюби ли вече новия здравен министър ? Видя ли как с една наредбичка ти прецакаха бетонния стандарт , който смяташе за решение на проблемите?


Още новини
Системата на ТЕЛК трябва да се премахне
22.01.2019 17:16:29

Системата на ТЕЛК трябва да се премахне

Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната. Това заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за н ...

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа
22.01.2019 16:13:01

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа

Седем нови хемодиализни апарата очаква Многопрофилната болница в Добрич до месец. Лечебното завед ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...