Събота, 19 Септември 2020
28
септ
12
 

Проф. Стоян Миланов:

Спешният пациент е нежелан

Четвъртък, 28 Септември 2017 | 15:15:11
12

„Трябва да призная, че констатациите на Сметната палата за одита на Спешната медицниска помощ отпреди една година са верни. Говорим за ниска ефикасност, разпокъсаност между отделните структури. В конкретния случай това е един много алармиращ симп

„Трябва да призная, че констатациите на Сметната палата за одита на Спешната медицниска помощ отпреди една година са верни. Говорим за ниска ефикасност, разпокъсаност между отделните структури. В конкретния случай това е един много алармиращ симптом за хронично заболяване, за което няма лекарство.“ Така бившият директор на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов коментира пред bTV ситуацията с починалия 74-годишен мъж, който е бил отхвърлен от спешното лечебно заведение и по-късно е приет в Александровска болница.

По думите му състоянието на този пациент е трябвало да бъде обозначено с код „червено“ и линейката е трябвало да пристигне най-много за 8 минути от подаването на адреса. „Колегите в това отношение са си изпълнили задълженията. Час и половина с пет обаждания обаче не е съвременна система за спешна медицина. Друг е въпросът за липсата на регистрация в „Пирогов“ на пациента. Това е недопустимо, тъй като всеки пациент, който пристъпи прага на Спешно отделение, подлежи на медицински триаж. Това е едно измъкване, което не мога да приема“, каза проф. Миланов.

Той поясни, че няма обяснение за ситуацията, тъй като пациентът се кара от мобилен спешен екип. „Няма начин пациент, докаран с линейка, да бъде отказан. Имали сме случай на раждане в шокова зала. Това е тежка грешка на екипа. Грешка е, че той не е регистриран. Човек в толкова тежко състояние може да бъде разпознат за две секунди от опитно лекарско око“, каза проф. Миланов.

„Ерозията в системата е много тежка и тя не е от вчера. Този процес започна може би преди десетина години. Спешният пациент  в момента е нежелан, той е скъп, изисква много ресурс на лечебните заведения и има доста често отказ и подритване на спешния пациент между болниците. В момента в централна реанимация на „Пирогов“ има пациент, който е отхвърлен от три болници, които са имали капацитет да го приемат. Много странно, първият мотив на една от болниците е, че е неосигурен, което няма общо със системата на спешната помощ и защо трябва да му се проверява статусът, при положение, че е той е бил в състояние, в което до 10 минути е можел да умре дали по пътя, дали на територията на това Спешно отделение, където са го подритнали“, допълни още бившият директор и настоящ шеф на реанимацията на „Пирогов“.

Според проф. Миланов обаче уволнението на екипа няма да реши проблемите в "Пирогов", още повече, че при тази липса на кадри, уволнените веднага ще бъдат "глътнати" от други болници.

„Именно за тази разпокъсаност ставаше въпрос и в одитния доклад. От Спешна помощ трябва да се обадят и да ни кажат, че карат пациент в критично състояние. Този пациент би трябвало да влезе в шоковата зала на „Пирогов”. Това е грешка на колегата. Тя просто не познава къде трябва да вкара този болен“, каза проф. Миланов и допълни, че ако пациентът е попаднал в шоковата зала на „Пирогов”, е щял да бъде обслужен.

По повод думите на лекаря в линейката, която оказва помощ на Спас Добрев - д-р Даниела Мазганска, че е излъгала, че линейката не е оборудвана, за да го приемат в болницата, проф. Миланов коментира, че това е повсеместна практика и се случва всеки ден.

„Единствените спешни пациенти, които са желани, са кардиологично болните. Там има финансов драйв, който кара даже да се търсят подобни пациенти и без да им има нищо. Подобна система трябва да има за всички останали заболявания”, отбеляза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8s@r

Гост 29.09.2017 10:02:19

Ми Чичовото нали е национален консултант, какво се обяснява като ученичка. Все система била виновна! Де-е-ба пироговските мърлячи! Добре че най-после изхвърлиха дъртия алкохолик!

Бесен 28.09.2017 22:55:28

Жалко, макар че е рода с проф. Милан Миланов, явно има много да учи. Милан никога не е казал лоша дума за колегите си и затова е уважаван. Явно на СтоЕнчо много му се иска да стане отново Директор на Пирогов и затова действа и говори популистки. Ако тоя нагаждач отново поеме управлението на Пирогов, ще принизи нивото му до хоспис за долекуване или до болница за палиативни грижи на онкоболни ...

Гост 28.09.2017 23:27:04

Само да припомня ,че докато беше директор си подава два пъти оставката и се кара с всички министри заради договорите с НЗОК. Бореше се за колегите си и тази сутрин не чух да каже една дума срещу колега.От злоба ли от що ли не видяхте как в интервюто доказа,че грешката е системна и не е редно да плаща персонално от колегите .

Гост 28.09.2017 19:18:40

Като била много притеснена да е взела такси Тя го е убила а преди са избягали от друга болница

Гост 28.09.2017 19:18:39

Като била много притеснена да е взела такси Тя го е убила а преди са избягали от друга болница

Гост 28.09.2017 17:18:39

Спешен медик никога не казва лошо за друг спешен медик !Как го постигнахте в интервюто , коментирайки една системна грешка за която ще платят само 4 пироговеца?

Гост 28.09.2017 17:15:16

страхотен !

Гост 28.09.2017 19:06:55

Да, страхотен лицемер... 'От Спешна помощ трябва да се обадят и да ни кажат, че карат пациент в критично състояние' . Чичка, на кой да се обадят. Вие имате ли координационен и комуникационен център с назначени лица , които се занимават само с това ? Молим ? Такива никога няма да кажат ,че самашковизмът и купонната здрава система са виновни, а все ще намерят обяснение като натопят хората до тях. Дефектна система не се корегира с наказания на човешкия фактор, но не им стиска да го кажат на политическата класа. МИШКИ

Гост 28.09.2017 16:13:29

И този е продажник,като министъра!

Х 28.09.2017 16:10:10

Точно този вариклечко е виновен за ситуацията в спешната помощ и в Пирогов. Той и чичо му Милан, който обикаля по медиите като ощипана госпожица, че и на 72 години не иска да освободи място за по-младите лекари. Не се наядоха, не се наоплакваха и все някой друг им е виновен.

Асен Балтов 28.09.2017 15:51:51

Ха-ха-ха "чичовото" се появи след като се отървахме вече от дъртия милан, въобразил си че е пирогов и започна да бръщолеви глупости. Марш при москов тъпчо!

Гост 28.09.2017 23:28:58

Хайде и тебе утре ще те пращаме при Семерджиев в забвение!Стига мениджърски експерименти с пирогов и пироговци!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...