Вторник, 22 Януари 2019
16
ноем
4
 

Спешните медици: Недопустимо е да сме определяни за „нечовеци“

Екипите с отворено писмо по повод коментарите на Мира Добрева

Четвъртък, 16 Ноември 2017 | 11:15:00
4

Работещите в системата на спешна медицинска помощ излязоха с отворено писмо до медиите по повод изразеното

Работещите в системата на спешна медицинска помощ излязоха с отворено писмо до медиите по повод изразеното мнение на журналиста от БНТ Мира Добрева за работата на спешните медици. Припомняме, Добрева влезе в остър спор с директора на ЦСМП-София д-р Георги Гелев по повод случай със закъсняла линейка, повикана пред БНТ да окаже първа помощ на гостенка в предаването й, като по време на него в ефира на националната медия прозвучаха доста остри епитети от нейна страна спрямо работата на спешните медици. Преди това тя описа случката в социалните мрежи.

Писмото е на работещите в Центъра за Спешна медицинска помощ – София, подкрепено от всички филиали на Област София, Центрове за Спешна медицинска помощ в страната, както и от Българския лекарски съюз и Българския стоматологичен съюз.

„Изразяваме огромното си възмущение и огорчение във връзка с неверните твърдения и опита за тенденциозни внушения за работата на спешните медици в България от страна водещата по Българската Национална телевизия Мира Добрева“, посочват те.  Според медиците Добрева е демонстрирала некоректно и обидно отношение екипа, изпратен на инцидента пред сградата на БНТ. Това, по думите им, поставя на дневен ред множество въпроси относно обективността на българската журналистика.

„Изразеното от госпожата мнение за „нечовешкия” произход на българските лекари, повторено и в национален ефир, е обезпокоителна препратка към недалечното минало на Европа. Недопустимо е човек, който е лице на обществена медия, да проявява подобно отношение към която и да е обществена прослойка, както и да изтъква „своята истина” като единствена и меродавна за обществото“, категорични са спешните медици. В позицията си те допълват още, че изкривяването на фактите, субективизмът при представянето им, както и желанието за постигане на широк обществен интерес чрез негативни изказвания с аргумента, че „статусът за добрите лекари не се прочете”, не прави чест на нито един човек, особено с претенции за журналист

 „Отговорността към професията „журналист” изисква и задължава да се търси обективността и безпристрастността, подкрепени с факти и документи. Търсенето на евтини „сензации”, пречупени през призмата на дълбокото незнание и неразбиране на медицинската професия и призвание, уронват престижа на българския лекар и насаждат обществена неприязън към нас – хората, които сме дали обет и работим в името на живота, допълват те. 

„Проблемите на здравеопазването в България са многопластови и дългогодишни. Като част от системата Спешна помощ не прави изключение“, заявят спешните медици. Те допълват, че  огромното напрежение и стрес, нормативните неуредици и липсата на адекватен финансов еквивалент и дефицитът на елементарна здравна култура, са само някои от причините, които водят до невъзможност за коректно отговаряне на установените стандарти и очакванията на хората. Ето защо според тях изместването на дебата от реалните проблеми в сферата към личното отношение, нападки и дирижирани внушения вреди на всички. 

В заключение спешните медици осъждат арогантното поведение и обидно отношение на Мира Добрева и апелират всички истински журналисти да бъдат коректив на обществото, но да назовават проблемите с истинските им имена, подкрепени с факти, неподвластни на емоции и лично отношение. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1kyX

БЛС-Въоръжено Крило 16.11.2017 17:45:53

'Нечовеци' е просто презервативно -юридическа форма на 'идиоти' или'зверове' (тоест начин да се изгавриш и да не те съдят). По същия начин разни драскачи наричащи с журналисти задават във въпросителна форма обвинения ' например 'лекарска ли грешка уби Гинка опт Каспичан ?' Защото знаят много добре ,че ако го кажат като 'Лекарска грешка уби Гинка от Каспичан' утре ще бъдат съдени за клевета, особено както това често са инсинуации плод на въображението и недоказани твърдения. Както се казва във вица - 'Педали, сър...'

Гост 16.11.2017 13:45:42

От Свира Радева никой не очаква мислене. Тя е ограничено същество,дето го дават по телевизията.

Гост 16.11.2017 12:47:20

Всъщност гостенката и прави хистеричен припадък неналагащ никава спещна помощ. Но сценката е удобна за раздухване на поредната глава омраза към българския лекар

Истината 16.11.2017 11:44:44

Свиквайте, колеги, с подобно арогантно отношение! В държавата на мутрите, добре облечените "бизнесмени" и мурвите им, които медиите (да, точно медиите, макар и медията в която работи тая пача да има сравнително най-малка вина за този процес) издигнаха на пиедестал и пример за подражание от младите, лекарите логично биват определяни като "нечовеци".


Още новини
Дипломираха се 243 възпитаници на Медицински колеж към МУ-София
22.01.2019 09:08:05

Дипломираха се 243 възпитаници на Медицински колеж към МУ-София

Тържествената церемония за дипломирането на 243-ма възпитаници на Медицински колеж „Йорданк ...

В пресата: Фалшиви ТЕЛК решения, акушерки, верификация на лекарствата
22.01.2019 08:49:50

В пресата: Фалшиви ТЕЛК решения, акушерки, верификация на лекарствата

„Милиони левове отиват не при хората с увреждания, а при тези, които предпочитат да не рабо ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...