!
Неделя, 08 Септември 2024
30
апр
16
 

Семейните лекари: Няма да искаме оставката на министъра. Той е бил подведен

Четвъртък, 30 Април 2020 | 13:11:05
16

"Писмото от министъра не е написано от него, а от човек, който дори не е в министерството. Убеден съм, че той е подписал на доверие нещо, което дори не е погледнал. Ако някой е очаквал да предизвика от наша страна действия, с които да искаме оставката

"Писмото от министъра не е написано от него, а от човек, който дори не е в министерството. Убеден съм, че той е подписал на доверие нещо, което дори не е погледнал. Ако някой е очаквал да предизвика от наша страна действия, с които да искаме оставката на министъра, не е познал!“. Това каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров пред Нова телевизия по повод писмото на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което личните лекари са обвинени, че не изпълняват  прегледии оценка на здравословното състояние на съмнителни за COVID-19 пациенти, както и пробонабиране.

„Гневът е лош съветник и ние не сме раздразнени, а разглеждаме обективно фактите. Наистина това да преглеждаме очи в очи пациенти с оплаквания, които са подозрителни за COVID-19, както и да взимаме проби, е забранено със заповед на МЗ. Нашите пациенти трябва да знаят, че това не е липса на желание на ги преглеждаме, а е една сериозна мярка за ограничаване на инфекцията, която е въведена в много държави. Ние няма как да правим нещо, което е срещу заповедта", допълни още той. 

Тезата му беше подкрепена и от зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов пред БНТ. „Нашите отношения с Министерство на здравеопазването винаги са били и то от доста отдавна време, почивали на една коректност, диалогичност, почтеност. Във въпросното писмо има текстове, които определено са странни, аз предполагам, че министърът по някакъв начин е бил подведен, защото има несъответствие в нормативната база и в това, което е изложено в писмото. Имам предвид негова собствена предходна заповед от 28 февруари тази година във връзка с епидемията, както и със Закона за извънредното положение“, каза той.

„В предходната заповед на министър Ананиев от 28 февруари е написано много точно и ясно, че „общопрактикуващите лекари осъществяват наблюдението чрез консултация от разстояние в зависимост от средствата за комуникация“. Това е първото нещо, което до голяма степен ни обърка в това писмо. И ако наистина се установи, че има несъответствие би било добре да бъде официално оттеглено въпросното писмо, защото само тази част, която цитирах тя не кореспондира с предходната нормативна база“, уточни д-р Брънзалов.

Той беше категоричен, че семейните лекари няма да предприемат никакви действия срещу ръководството на МЗ. Няма да направим нищо, както виждате ние изчакахме достатъчно дълго време, обсъдихме го с моите колеги. Тука не става въпрос за някакви пикантни действия от рода искане на оставки и други работи. В никакъв случай. Ние разбираме, че в момента не е време за конфронтация. Даже използвам случая от вашия ефир да поздравя много наши колеги, особено зам.-министър Начева, която изключително много ни помага, винаги сме почивали на принципите на диалогичност и прозрачност и успяват да се родят правилните административни и нормативни документи, които ще допринесат за по-доброто справяне с въпросната епидемия“, каза той.

Д-р Брънзалов допълни, че при определени ситуации и при определена нормативна база семейните лекари биха могли да се включат в борбата с коронавируса. "Но, аз искам да ви задам въпроса, вие ако знаете, че аз съм бил контактен с пациент, който е доказан впоследствие с положителна проба за COVID-инфекция, вие как ще дойдете да се прегледате в моя кабинет, или как ще доведете детето си за имунизация, ако се налага? Защото знаете, тука вече режимът е по-охлабен, по наше настояване, ето ситуацията го изискваше, защото не е само COVID-инфекцията на света в момента, има и други заразни заболявания, които можем да се справим чрез ваксини. Да, имаме трудности общопрактикуващите лекари, но започнахме да осъществяваме детски консултации, да имунизираме нашите най-малки пациенти. Това са неща, които са основно наше задължение. Ние консултираме болните с COVID-инфекции основно по телефона. Да, това има големи трудности, но такава е ситуацията", каза той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@UBQ

Elf 02.05.2020 09:46:28

Казионният българският лекарски съюз /БЛС/ продължава тоталното обслужване на режима, оказвайки се един от най-яростните борци срещу демокрацията и свободата на словото. Днес той се обяви категорично против опитите на публични личности да неглижирали пандемията от коронавирус в страната.„Съсловната организация е против неглижирането на проблема Covid-19, в това число и от публични личности и призивите за неговото подценяване“, пишат те в изрично съобщение. От тези и редица други действия на т.нар. БЛС става ясно, че това е една не само казионна, но и антинародна псевдоорганизация, която вероятно точно заради това е била забранена след Втората световна война. А от възстановяването си през 1990 г. до днес е сборище на противозаконно забогатели от нас доктори и шефове на държавни и частни болници, до един милионери и силно заинтересовани Бойко Борисов и режима му да продължат своето съществуване до дупка. Затова и всеки глас срещу шайката е толкова опасен за тях и не случайно точно днес JE не приветстват хората на труда с техния празник, включително и масата честни техни колеги и медицинския персонал, а практически защитават всички тия, които пият кръвта на народа.

Много иска, но не му стиска 01.05.2020 16:04:41

Абе,колега, аванкоолу, има много свободни джипи-практики в София и страната - ако ти стиска започвай и "граби паричките" за "нищо-правене"?! Не се получава, нали?! Вероятно имаш някоя мижава тясна специалност. То трябва и здраво дупе, а не гола злоба и завист. Поклон на д-р Киров, д-р Брънзалов и д-р Николова и сие за нервите и труда за общото ни благо!!!

999 01.05.2020 21:43:22

Ако ти е добре да стоиш в поклон, стой. Никой от изброените не е направил чудо, водещо до общо благо. Напротив, често говорят без да мислят, представят свои позиции като общи, претендират за експертиза, която нямат, дори в полето на общата медицина. Мижава специалност няма. Няма и широка и тясна специалност. Всеки работи и трудът на всеки трябва да бъде уважаван.

тоз пък 01.05.2020 10:03:21

Абе какво значи не гледал, ама подписал!? Аз, ти, ние... ако подписваме без да гледаме, ще не разкатаят фамилията от проверки и санкции, но за министъра било обяснимо, разбираемо, оправдаващо!!! Подведен бил... дрън-дрън... Като си е назначил калинки за да го уж подвеждат - пак в него е грешката и вината! А Киров ми се сгромоляса в очите с тая мазна баданарка дето я изтегли на МЗ-то...

Гост 30.04.2020 22:23:39

Жени Начева вече станала колежка. Боже, мислех че само в БЛС са пълни г...лизци, то и в НСОПЛБ същата работа. Да хвалиш хора, които ежедневно демонстрират неадекватност, а Киро и признаци на деменция. Не знаел какво подписал....

??? 30.04.2020 21:51:58

Как някой, който не е от министерството, пише едно писмо от името на министъра, а той, без да се запознае със съдържанието, го подписва??? Не може да има такъв филм!

999 30.04.2020 21:30:19

Колеги, никой няма да ви плюе, ако не размахвате претенции за изключителност. Кой ви упълномощи да преговаряте от името на ОПЛ? Има БЛС. Той има Управителен съвет. В този Управителен съвет има достатъчно ОПЛ, според броя им в станата. Вие обаче, сте изключителни. Никой не може да преговаря без вас. Кои всъщност сте, тези няколко човека, изживяващи се като поне 4000. Нямате нито представителност, нито експертиза. Да се работи с вас е жива мъка. Добре, че в МЗ е настанала тежка паника, та ви слушат.

ПОЗИЦИЯ 30.04.2020 21:01:00

ЛЮПЧО ИЗВАДИ ГОЛЕМИЯ СИ ЕЗИК И ПО СТАР НАВИК ЗАБЛИЗА ДОЛНАТА ЧАСТ НА ГЪРБА НА МИНИСТЪРА И ЗАМЕСТНИЧКАТА МУ! ЕВАЛЛА!

СИМП 30.04.2020 19:57:23

Ще се разтечеш бе Люпчо ! Стара любов ти е на тебе Химичката, каквото си поискал, не е отказала ! А за дедо Киро ти верваме - деменцията не прощава !

Гост 30.04.2020 16:55:30

Даже използвам случая от вашия ефир да поздравя много наши колеги, особено зам.-министър Начева, ----------- абе ,няма ли да престанете с лакейството, нагаждачеството и самоуниженията ?!? . Тиквокомунягите ви плюят , а вие смятате ,че дъжд роси. Защо не обръщате внимание на медиите в България, че не са доставени никакви лични предпазни средства на личните лекари и си ги купуваме сами . В глобална пандемия и в липсващи държавни структури, на личните лекари се гледа като на странични частници извън пандемията. Ами тогава духайте супата и вие лакеите и управляващите

СИМП 30.04.2020 17:53:29

Това се отнася и за СИМП, които не сме по ДКЦ- та. Не мога да си избия ЛПС и дезинфектантите. Пациенти бол, но се налага да се разредят прегледите.

семен лекар 30.04.2020 15:52:47

Този подмазвач къде го намерихте и избрахте.Питам ви кои прибира парите ,капитацията от пациентите.Кои да преглежда теди пациенти .Нали това е задължение на личния лекар,или тои да мзема пари без да преглежда.В коя нормална държава го има това.

Гост 30.04.2020 16:59:53

Ей трол мазен защо се представящ като семеен лекар ? Капитацията от левче от баба ти не може да стигне за 1/20 от цената на респираторната маска ,която съм си сложил сега , мухльо. И ти и баба ти трябва да плащате по 50-80 лева за медицински преглед. И това ще дойде след някоя година, в която ше търсиш лекар да работи с гнусната правителствена касичка.

чукча 30.04.2020 16:07:53

Ти първо се ограмоти, после питай! Капитация има в цял свят, защото това е най-евтиния начин за масово здравеопазване. Друг е въпросът, че у нас е левче, а в цивилизования свят е десетократно повече + доплащане и ограничен достъп. Отдавна ОПЛ искат да им се плаща на преглед, но я сметни за 1000 прегледа на месец по мин. 25лв. колко ще ти стане вноската, пейзан неграмотен!

ПАЦИЕНТ 30.04.2020 22:00:33

"Отдавна ОПЛ искат да им се плаща на преглед, но я сметни за 1000 прегледа на месец по 25 лв....." ОПЛ,НАЙ-НЕГРАМОТНАТА ЧАСТ ОТ ЛЕКАРСКАТА ГИЛДИЯ - я си стойте на задника, че без капитацията и насилственото закрепостяване на хората в пациентските ви листи сте живи умрели! Ако имам свободен достъп до специалист никога няма да съпя при тъпото си джипи! Никога! Радвайте се сега на монополното си положение, на далаверите с фарма-мафията и благославяйте статуквото, защото сте галените деца на здравната "риформа"! И ПО-МАЛКО ЛАКОМИЯ!!!

до ПАЦИЕНТ 01.05.2020 09:25:43

Неграмотен и прост си ти, селяндурино! Когато стигнеш нивото на лекарите, тогава ще имаш мнение! Никой не ти е спрял достъпа до специалисти, но нямаш и елементарната квалификация да прецениш при кого. Ама и искаш да се лекуваш за левче - затова не ти стиска без личен лекар и си стоиш "закрепостен", нали?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...