!
Неделя, 08 Септември 2024
23
март
1
 

Световни компании разработват кръвни тестове за болестта на Алцхаймер

Четвъртък, 23 Март 2023 | 16:26:12
1

Двe големи фармакомпании – Roche и Eli Lilly, обединяват сили, за да разработят кръвен тест за болестта на Алцхаймер, и планират да започнат двугодишно клинично изпитване със стотици доброволци, предадоха световните агенции. Целта е продуктът да

Двe големи фармакомпании – Roche и Eli Lilly, обединяват сили, за да разработят кръвен тест за болестта на Алцхаймер, и планират да започнат двугодишно клинично изпитване със стотици доброволци, предадоха световните агенции. Целта е продуктът да кандидатства за одобрение от регулаторния орган на САЩ FDA.

Общото усилие на двете компании идва в момент, в който три фирми производителки на лекарства, насочени към забавяне развитието на болестта на Алцхаймер – Eli Lilly, Eisai и Biogen, се подготвят да ги продават на фармацевтичния пазар. Експертите обаче са категорични, че тяхната употреба ще изисква диагностициране на по-ранни стадии на заболяването, отколкото това се случва в настоящия момент.

Засега се знае, че Roche ще наеме няколкостотин доброволци с ранни признаци на деменция, с които ще стартират изпитванията през следващите 18 до 24 месеца. Така ще бъде подготвена документация според регулаторните изисквания, която ще бъде потенциално готова за внасяне в регулатора на в САЩ през 2025 г., коментира Брус Джордан, ръководител на Отдела за персонализираните здравни решения в Roche Diagnostics, цитиран от Ройтерс.

Според информирани източници FDA е поставила изискване пред Roche да бъдат наети голям брой пациенти в първичната медицинска помощ – при семейните лекари, което прави изпитването едно „огромно начинание“, защото процентът на хора с Алцхаймер сред търсещите първоначална помощ за деменция все още не е сигурен.

Усилията на производителя Roche да разработи свое лекарство за Алцхаймер се провалиха миналата година, но работата на компанията по създаване на китове за тестване и изследвания на лекарства продължи.

Кръвният тест открива следи от токсичния протеин бета амилоид, който се натрупва в мозъците на пациенти с Алцхаймер. Доказано е, че две от лекарствата, на които се възлагат много надежди, премахват амилоида.

Тестът на Roche, известен като Elecsys Amyloid Plasma Panel, не е предназначен да даде окончателен отговор, потвърждаващ наличието на Алцхаймер при пациента, а да идентифицира хора, които трябва да преминат към следващ етап на диагностициране с по-скъпи и натоварващи потвърдителни тестове като PET сканиране или анализ на гръбначномозъчна течност.

Roche се надява да продаде кръвния тест с обещанието, че ще помогне на здравните системи да намалят необходимостта от PET сканиране или анализ на гръбначномозъчна течност.

Lilly вече е разработила кръвен тест, насочен към протеина P-tau217 – друг важен индикатор за болестта на Алцхаймер, и работи на това поле заедно с компанията Quanterix. Още две големи фирми също разработват свои кръвни тестове за болестта на Арцхаймер – Quest Diagnostics и C2N Diagnostics.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eyh%

Гост 24.03.2023 09:45:15

А фирмата Ikon, в която работят доста млади високоплатени български лекари разработва лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...