Неделя, 21 Април 2019
29
май
4
 

Проф. Генчо Начев:

Само в България финансирането на лекарства и болнична помощ е 1:1

Вторник, 29 Май 2018 | 11:52:26
4

"Крайно време е да се приеме Здравна карта. Въпреки съпротивата, която се чува от различни места, мисля, че тя е много либерална. Самият факт, че тя позволява повече легла, отколкото са използвани миналата година, говори, че е много либерална“. Т

"Крайно време е да се приеме Здравна карта. Въпреки съпротивата, която се чува от различни места, мисля, че тя е много либерална. Самият факт, че тя позволява повече легла, отколкото са използвани миналата година, говори, че е много либерална“. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев пред БНТ.

Той поясни, че според него Националната здравна карта предвижда повече легла, отколкото са необходими, заради изкуствено завишените хоспитализации в България, чрез които могат да се взимат допълнително пари от Здравната каса.

По отношение на специалистите, чийто недостиг по места ясно се вижда в Здравната карта, проф. Начев заяви, че в момента се върви след събитията. „Ако всяко едно от научните дружества по специалности си беше направило труда да анализира с какви хора разполага, какви са специалистите, колко от тях са над 50 години, колко са над 60, колко са 30, има ли желаещи за специализация или няма въобще, ако това беше станало преди 20 години, сега нямаше да говорим за тези неща. Същото е и по отношение, аз казвам "медицинските сестри", сега са „Здравни грижи“ – няма значение терминологията, ясно е за какво става дума. Там положението е още по-трагично, защото недостигът е вече фрапантен и бих казал болезнен. Болезнен както по отношение на съсловието, което работи в тази област, така и по отношение на пациенти. На първо място по отношение на пациенти. Няма сестри достатъчно, за да може да обгрижват пациента. Вече не става дума за милосърдно отношение, вече става дума за липса въобще на такива сестри, на такъв персонал, който може да върши тази работа. Тоест, пак казвам – тичаме след събитията“, поясни проф. Генчо Начев.

Според него ако има система, която да показва, че следващата година седем човека от една специалност излизат в пенсия и не се знае дали ще продължат да работят, то може да се планува приемът на специализанти предварително.

„За нашата специалност не мога да кажа, че има недостиг. Напротив, ние сме направили преди 10 години един такъв анализ. Знаем точно колко ще се пенсионират и кога. В момента има много млади специализанти. Всяка година поне по 4 човека вземат специалност. Така че тази специалност е много добре наситена с кадри и няма никакъв недостиг на кадри. Даже можем да не кажа, че сме изнесли кадри и в чужбина“, каза кардиологът.

Той допълни, че когато се говори за недостиг на специалисти, трябва да се взема предвид дали не са много тези звена, в които се търсят лекари. „И това да е причината от едно място да се използва дипломата на един лекар, който въобще не ходи на другото място, за да може да се сключи договор с Касата. Затова казах, че е много либерална тази карта. Тази карта трябва да е много по с тежки условия, защото има средноевропейски норми. Примерно, според тези средноевропейски норми, на 1.5 милиона население има една кардиохирургия, или на 200 хиляди души население има една инвазивна лаборатория. Това са средноевропейски норми. Ако беше така, значи в България трябваше да има около 34-35 инвазивни лаборатории – те са над 52. Трябваше да има 5-6 кардиохирургии, не повече – те са 10 вече. Ето, виждате, аз говоря за едни тесни специалности, но всъщност, то това важи за всичко. И като ви казвам, всички знаем, че 400 болници са много, въпреки това нищо не се прави в това отношение. Така че здравната карта има изключително важно значение за това да се поставят нещата на място в регионален и в национален план на здравеопазването, защото това, което засегнахте в началото, и не знам дали обърнаха внимание зрителите, нейната цел е да направи така, че да има равномерно разпределение, особено на високотехнологични услуги медицински в цялата страна, на високоспециализирана дейност в цялата страна, не да е съсредоточена в три града – София, Пловдив, Варна примерно, не искам да обиждам Русе или когото и да било ни най-малко“, поясни проф. Начев.

Директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ допълни, че на основата на тази здравна карта там, където предлагането е в повече, трябва да се ограничи дотолкова, доколкото е необходимо, а там, където отсъства, трябва да се инвестира допълнително.

По думите на проф. Начев е нарушена връзката между доболнична и болнична помощ. „Колкото до парите в здравеопазването, никой обективно не може да каже много ли са, малко ли са. Вярно, прогресивно те се увеличават всяка година, без да виждаме никакъв ефект от това. И причината всички я знаем, че това е неефективното им изразходване. Но за да кажем - тези пари много ли са или са малко, трябва да имаме реално остойностяване на медицинските услуги, на всички в доболничната, в болничната, в долекуване и т.н. Такова нещо няма. Сега за пръв път се тръгва да се работи в тази насока“, каза той.

Според проф. Генчо Начев обаче един от най-сериозните проблеми на здравната ни система е постоянно увеличаващите се разходи за лекарства. „Съотношението между разходи за лекарства и разходи за дейности е почти 1:1 в България, което никъде го няма по света. Нормално по света е 3:1 в полза на болничната помощ. Те са различни неща, според мен. Контролът на качеството примерно в болничната помощ или в доболничната помощ може да каже дали правилно се използват определени лекарства или не, но контролът върху търговията с лекарства е малко по-различен от контрола на качеството на услугите. Но той е също задължителен, ако искаме да сме цивилизована държава, ако искаме максимален брой граждани, нуждаещи се от определено лечение, да го имат, а не за сметка на някои, които са изключително скъпо платени, пък ефектът е никакъв, или най-малко не е убедителен, не е сигурен“, каза той.

По думите му когато говорим за контрол на лекарства, най-важно е да се направи политика, която казва какво трябва да е съотношението между оригинални лекарства и генерици от финансова гледна точка и от медицинска гледна точка. „Тоест, какъв е ефектът на тези лекарства – толкова огромен ли е този на оригиналните спрямо генериците, че да не използваме генериците, които са 3-4 пъти по-евтини? Във всяка една област това е различно. Затова този контрол върху лекарствената политика е доста по-сложен, отколкото другият контрол върху лечебната дейност. В момента липсва анализ кое от това, което в момента се харчи за лекарства, трябва да бъде спряно или да бъде намалено, или да бъде прехвърлено в други пера за лекарства, за да може да каже това, което се освободи, къде да се използва. Така че аз нямам точен отговор, но имам точен отговор на това, че съотношението между разхода за лекарства и разхода за болнична помощ не е такъв, какъвто е в Европа“, подчерта проф. Начев.

Той поясни, че причината за липсата на такъв анализ е сериозният финансов интерес в лекарствената политика. „Да не давам примери, че 3-те най-големи фармацевтични компании в света имат годишен оборот по-голям от БВП на всички африкански държави на юг от екватора. Нали се сещате за какво става дума? И преди 12 години официално 300 милиона дадоха за лобиране пред американското правителство тези, 5-те компании говоря аз – официално, там има Закон за лобирането, плащат си данък и т.н. Нали се сещате за какви пари става дума? Вярно, България е един много малък пазар и едва ли е толкова интересен за големите компании, но това е пазар, и същите интереси съществуват и тук“, каза проф. Начев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LSjJ

Гост 29.05.2018 21:38:34

Истината боли, нали уважаеми лекари? А професор Начев никога не е спестявал истината! КАДЪРНИТЕ и ГОЛЕМИ ЛЕКАРИ не се страхуват да говорят какво мислят и да не спестяват на никого нищо! А вие анонимници с малки и жалки душички можете единствено да плюете из форумите всеки кадърен и доказал се лекар. Истината е, че за съжаление в България е пълно с такива като вас- некомпетентни, недостатъчно квалифицирани, дори невежи, арогантни, нахални, нагли, съпротивляващи се на всяка една реформа и промяна на системата. Като трън в очите ви са големите болници , както и частните такива и лекарите, работещи там. Мразите и завиждате на големите като Аджибадем Сити Клиник Болица Токуда , на Св. Екатерина, на ВМА, на проф. Начев, на проф. Владов, на проф. иво Петров, на проф.Габровски и на всеки доказал се и уважаван от пациентите лекар.Втренчили сте се какви пари и заплати получават те, без изобщо да си дадете сметка колко и какво работят, колко са квалифицирани и къде сте вие?Ясно е, че не искате статуквото да не се променя, особено вие т.н. провинциални лекарчета искате да крадете от касата, от здравето и живота на хората, да лъжете, да надписвате дейности , които не сте извършили, вие искате да продължите възможно дълго време да получавате пари без да сте се квалифицирали, без да сте инвестирали през тези 20 години никакви лични средства, само с измама, без да ви пука за здравето на хората. Но всичко има край и един ден всичко се връща на този свят ................... А до тогава продължавайте да охулвате кадърните си колеги. Ама да знаете, че и на тях не им пука за вашето мнение, защо който трябва ги е оценил. Иска ми се спасените от тях хора да са по вече от тези, които вие провинциалните докторчета сте уморили с невежеството и безхаберието си!

Компетентен 29.05.2018 13:17:17

Професорско - доценският елит на НРБ се отнася към реформата както католическата църква към възхода на фашистите

Гост 29.05.2018 12:21:27

Професоре, чувството за мярка тотално Ви липсва. Нравоученията ви нямат стойност, защото сте на севтлинни години от реалността, да не говорим за морал. Едва ли тази дума означава нещо за Вас. За съжаление...

900 29.05.2018 12:12:02

Генчо Генчо много си прост Генчо. Толкова глупости да изречеш за толкова кратко време си е направо световен рекорд


Още новини
Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно
21.04.2019 10:39:23 Надежда Ненова

Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно

Проф. Арман Постаджиян е завиршил МУ-София през 1997 г. Работи последователно в Клиника по пр ...

Лекарите от
20.04.2019 18:15:53

Лекарите от "Детско здраве-Пирогов" прегледаха близо 350 деца от Ямбол

На Лазаровден екипът на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" прегледа близо 350 деца от гр ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...