!
Неделя, 08 Септември 2024
28
апр
6
 

СЗО: Не е изключено да се върнат по-строгите ограничителни мерки, ако се наложи

Идеалната ситуация е коефициентът на репродукция на вируса да падне под единица

Вторник, 28 Април 2020 | 10:07:32
6

CЗО – Европа обяви шест критерия, които трябва да са налице, за да се премине към облекчаване на карантинните мерки, съобщиха от европейската централа на организацията в Копенхаген. Според публикуваните препоръки важно изискване, ва което държави

CЗО – Европа обяви шест критерия, които трябва да са налице, за да се премине към облекчаване на карантинните мерки, съобщиха от европейската централа на организацията в Копенхаген. Според публикуваните препоръки важно изискване, ва което държавите членки трябва да докажат, че отговорят е ефективен контрол на предаването на COVID-19. Наред с това техните здравни системи трябва да разполагат с капацитет за идентифициране, изолиране, тестване, проследяване на контактните лица и карантинирането им.

Рисковете от появата на огнища трябва да бъда сведени до минимум в условия на висока уязвимост, особено в домове за възрастни хора, заведения за психично здраве и други места за пребиваване, отбелязват от СЗО. Държавите, тръгнали по пътя на премахване на ограниченията трябва да са в състояние да организират и провеждат ефективни превантивни мерки на работното място – изключително важното физическо дистанциране, помещения и съоръжения и пособия за редовно миене на ръцете, както и предпазни маски за лице. СЗО обръща внимание, че рисковете за внос на инфекцията могат да бъдат управлявани и че общностите в държавите имат права на глас, наясно са с предприеманите мерки и са готови да участват в този преход.

„Въпреки, че всички искат връщането на икономическата активност, важно е да стане ясно за всички, че това ще бъде постепенен процес, който изисква строг мониторинг и евентуално повторно въвеждане на мерки, ако има ново увеличение на случаите", каза регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге.

Той постави акцент върху това колко важно е държавите да признаят че е напълно възможно да бъдат отново въведени мерки за физическо дистанциране за управление на огнища, ако се окаже, че това е необходимо.

„Налага се да има строга програма за мониторинг, насочен към идентифициране, тестване и изолиране на всички случаи и проследяване и карантиране на контактните лица. Това е жизненоважно, за да се гарантира, че локализираните огнища не излизат от контрол“, подчерта д-р Клуге.

Той постави акцент и върху един общоприет критерий – базовия коефициент на репродукция на вируса – когато неговата стойност е единица или под единица, което е идеалният случай, то облекчените мерки могат да останат в сила. Това означава, че човек с потвърдена COVID-19 не предава болестта на повече от 1 друго лице,

Тенденция към увеличаване броя на новите случаи обаче, ще изисква бързо въвеждане на мерки за физическо дистанциране, допълни той.

Облекчаването на ограниченията ще бъде постепенно и много хора ще се върнат към обичайния си начин на живот, като обаче ще възприемат нова норми за хигиена на ръцете, начин на кашляне, който е безопасен за околните и физическо дистанциране, подчертават от СЗО – Европа.

„На медицинските служители трябва да се предостави възможност за почивка и възстановяване. Разбираемо, COVID-19 оказа ефект върху рутинното предоставяне на здравни услуги, като постави на заден плен множество здравословни проблеми, които здравните системи ще трябва бързо да разрешат. Така например е възможно децата да са пропуснали рутинни ваксинации. Тези пропуски трябва бързо да бъдат отстранени, за да се избегне появата на огнища на ваксинопредотвратими заболявания“, се отбелязва още в препоръките на организацията.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZqgV

999 28.04.2020 10:51:19

COVID-19 не се вмества в критериите за особено опасна инфекция. Не е достатъчен повод животът да спре. Невъзможно е да се адаптира епидемията към възможностите на здравните системи. Здравните системи трябва да се адаптират в новата ситуация. Ако пламне полиомиелит или дифтерия, каква ли ще я запеят от СЗО?

Гост 29.04.2020 09:51:55

И как ще се адаптира Семапшковската ти здравна система с жалкото финансиране и липсващия медицински персонал ,а ? О , като просто вие стадото от соцкочината ще трябва да се адаптирате на ниво оцеляване самостоятелно със СОБСТВЕНИ средства и ресурси. Мда.

Да да 28.04.2020 10:10:45

Кой ли ги слуша тези продажници? Да вземат да се скрият!

Гост 28.04.2020 10:39:16

А кой да слушаме - всичкознаеца, акцентираното ку-ку Тодоров от Русе ли?

Да да 28.04.2020 10:50:39

Хората, които казват истината, а тези не го правят. А може би тези които, мислят различно и реално са луди нали? А мошеници, които ни манипулират са нормални!

999 28.04.2020 10:46:04

А защо не? Какво не му харесваш на човека?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...