!
Неделя, 08 Септември 2024
04
дек
 

СЗО: Климатичните рискове за здравето нарастват, но приоритетно финансиране липсва

По-чистият въздух може да спаси половин милион човешки животи годишно до 2050 г., сочат оценките на експертите

Сряда, 04 Декември 2019 | 13:10:50


Защитата на човешкото здраве от въздействието на климатичните промени е спешна задача, която трябва да се решава приоритетно, но за съжаление това не е така. Този извод се прави в новия доклад на СЗО за здравето и климатичните промени, който бе публику

Защитата на човешкото здраве от въздействието на климатичните промени е спешна задача, която трябва да се решава приоритетно, но за съжаление това не е така. Този извод се прави в новия доклад на СЗО за здравето и климатичните промени, който бе публикуван на сайта на световната организация. Анализът и обобщенията в него се правят въз основа на данните от 101 държави за 2018 г.

Притеснително е, че само около 38% от държавите в света разполагат с финанси за частично изпълнение на националните си стратегии в областта на здравето и климата,  по-малко от 10% от държавите са в състояние да насочат ресурси, за да изпълнят изцяло тази цел.

„Промените в климата не само трупат сметка, която следващите поколения ще трябва да плащат, и хората днес вече плащат цената им със здравето си“, коментари ситуацията генералния директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус. Според него е въпрос на морал държавите да разполагат задължително с необходимите ресурси, за да действат срещу изменението на климата и да пазят здравето сега и в бъдеще.

В доклада се посочва, че 48% от държавите, включени в доклада на СЗО са извършили оценка на климатичните рискове за общественото здраве. Дефинирани са най-често срещаните климатични рискове: топлинен стрес; нараняване или смърт от екстремни метеорологични събития; храни, вода и болести, пренасяни от вектори (като холера, треска денга или малария). Въпреки това, около 60% от тези страни съобщават, че констатациите от оценката са имали малко или никакво влияние върху разпределението на човешките и финансовите ресурси за изпълнение на техните приоритети за адаптация и защита на здравето. Включването на здравеопазването в националните и международните климатични процеси може да помогне за достъпа до необходимите средства, сочи извод от анализа на СЗО.

Проучването на СЗО е установило, че повечето страни в света имат проблеми с достъпа до международни финанси за борба с промените в климата, които да насочат към активности, свързани с опазване на здравето. Над 75% от държавите съобщават за липса на информация за възможностите за достъп до финансиране на климата, над 60% - за липса на връзка на ангажираните в здравеопазването с процесите на финансиране за климатичните промени и над 50% - за липса на капацитет за изготвянето на предложения.

Въпреки, че  сектор „Здравеопазване“ е сред петте сектора, които най-често се споменават като уязвими към изменението на климата, това не е довело до необходимото ниво на прилагане и подкрепа. Проучването е показало, че в по-малко от 25% от страните съществува ясно регулирано сътрудничество между здравеопазването и ключовите сектори, които имат отношение към климатичните промени и най-вече към замърсяването на въздуха – транспорт, производство на електроенергия и  енергийни източници за бита.

В анализа се отбелязва още, че стойността на ползите за здравето от намаляването на въглеродните емисии ще бъде приблизително двойно по-голяма от цената на прилагането на тези действия на глобално ниво и постигането на целите на Парижкото споразумение за климата. А това би могло да спаси около милион животи годишно по целия свят до 2050 г. само чрез намаляване на замърсяването на въздуха, сочат прогнозите на експертите.

.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cdCE


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...