Петък, 21 Септември 2018
28
май
2
 

Редица спешни медици с отличия по случая Световния ден на спешната медицина

Понеделник, 28 Май 2018 | 12:47:15


Д-р Красимир Йорданов – главният герой от документалния филм „Последната линейка на София“, е удостоен посмъртно със специална грамота за спешен лекар.

Д-р Йорданов бе спешен медик с 28 години стаж, оставил след себе си  хиляди спасени животи, учител за много поколения спешни медици, намерил сили да се връща в спешността и след нанесеният му побой през м. май 2013 г. и след трудното възстановяване от хроничните му заболявания.

Наградите връчват тази година за първи път пациентските организации „Заедно с теб“, а поводът е вчерашният ден – 27 май, обявен официално от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина.

Целта на този ден да се обединят хората и управляващите по света да мислят и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ. Важно е да се осъзнае необходимостта от добре разработени, подготвени и организирани спешни медицински системи навсякъде по света, за да оцелеят повече хора и да се намалят уврежданията, до които водят спешните състояния.

„Пациентски организации „Заедно с теб“ учредихме грамоти за първото отбелязване на Световния ден на спешната медицина, за да помогнем на хората да разберат, че спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти, лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, компетентен помощен персонал и работещи в организирани структури и системи, обучени в оказването на спешна медицинска помощ“, казват от организациите.

На 27 май 1994 г. в град Льовен, Белгия, се създава Клубът Льовен – група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година. До момента у нас има 1400 лекари с тази специалност. От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ“ и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.

С Грамота за Спешен лекар от Център за спешна медицинска помощ тази година са удостоени д-р Делян Георгиев - завеждащ смяна в ЦСМП София, д-р Теодора Янакиева - дългогодишен лекар в ЦСМП Сливен и д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Грамота за Спешен лекар от Спешно приемно отделение пък получават д-р Пенка Петкова - дългогодишен лекар в Шокова зала на УМБАЛСМ Пирогов, понастоящем лекар в Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна”, д-р Шабан Хаджиев - лекар в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ – Варна и доц. Стоян Сопотенски - лекар със специалност хирургия, гръдна хирургия и спешна медицина, дългогодишен завеждащ спешното отделение на УМБАЛСМ Пирогов, понастоящем работещ в МБАЛ „Света София“.

Грамота „Спешен медицински специалист“ от ЦСМП получават фелдшер Румен Чиев от ЦСМП Кърджали – дългогодишен фелдшер, за когото са получени похвали от пациенти за добро отношение, бърза и адекватна грижа при спешни състояния; акушерка Катя Пеева от ЦСМП Сливен, медсестра Маргарита Спасова, която има 40 години трудов стаж в спешна помощ с богат опит в мобилните екипи и РКЦ в ЦСМП Добрич; медсестра Мая Ланзова - дългогодишен кадър на ЦСМП София с богат опит в мобилните екипи и РКЦ София, отговорник смяна в РКЦ; Захарин Пенчев - дългогодишен шофьор в ФСМП Оряхово - ЦСМП Враца и Валентин Хитров - дългогодишен шофьор в ЦСМП Видин.

Същото отличие в категория Спешно приемно отделение получават Маргарита Танева – старша медицинска сестра Спешно отделение, която работи в УМБАЛСМ „Пирогов“ от 1985 г.; Христина Спасова – дългогодишна сестра в Спешно отделение УМБАЛ Пловдив, Цанка Василева – 10 години медсестра в Спешно отделение на МБАЛ Ямбол и Неджмие Ибрахимова - Исмайлова – медсестра в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна” Варна.

С грамота „Спешен долекарски екип“ пък са отличени Вили Батакчиева – дългогодишен фелдшер в ЦСМП Пловдив и Иван Конакчиев, шофьор от ФСМП Куклен към ЦСМП Пловдив, който се обучава за парамедик. Те получават отличието си заради случай от преди година, при който на обяд на телефон 112 е получен сигнал за мъж, който е паднал в дълбоко дере над хижа Здравец”. Към мястото са били изпратени екипи от Сектор СОД, Втора Районна служба, служба ПБЗН, Оперативен център при РДЗН - Пловдив, Планинска спасителна служба и Спешна медицинска помощ. Пострадалият е бил открит в дълбоко дере, с травми по тялото вследствие на падането. С добра екипна работа пострадалият е  изведен на главния път и предаден на екипа на спешна медицинска помощ, който са го откарали към болницата. Операцията е продължила 4 часа, пациентът е бил с измръзване и пневмоторакс, но благодарение на професионализма на спасителните екипи и спешните медици е спасен.

С грамота „Спешен реанимационен екип“ пък са удостоени д-р Пенка Чалъкова, фелдшер Димитър Лефтеров и шофьор Росен Люцканов. Те са реанимационен екип с над 20 годишен стаж в ЦСМП Варна, със стотици спасени пациенти, пострадали при травматизъм или сърдечносъдови заболявания.

Грамота „Млади специалисти Спешна медицина“ получават д-р Борислав Борисов - млад лекар, специализант спешна медицина в ЦСМП Враца, медсестра Даниела Георгиева – млад кадър от ЦСМП Перник и парамедик Теодор Цанов от ЦСМП София, през последните години работил като шофьор в ЦСМП Пловдив, понастоящем парамедик в ЦСМП София и студент по медицина.

Същото отличие получават и колегите им от СПО д-р Валентин Вълчев – лекар в Спешно отделение на УМБАЛ „Св.Пантелеймон”, Ямбол и медсестра Янка Ангелова от същото спешно отделение.

Грамота „Лекар с принос в стандартизацията на спешната медицина“ получава проф. Стоян Миланов - национален консултант по спешна медицина, председател на Българското дружество по спешна медицина, координатор на Специализиран комплекс по анестезиология и интензивни грижи, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение. Наградата му се връчва за заслуги в стандартизацията и сертифициране на ресурсите и дейността в структурите на извънболничната и болничната помощ, чрез създаване на медицински стандарт по спешна медицина, за приноса му в специализацията и продължаващото обучение по спешна медицина, за създаването и въвеждането на протоколи за медицински триаж, диагностично терапевтични правила и алгоритми и медицински контрол в работата на долекарските и домедицински екипи.

Отличието „Лекар доайен в спешната медицина“ получава проф. Милан Миланов – с принос за въвеждането и развитието на специалността спешна медицина.

Грамотите ще бъдат изпратени на директорите на лечебните заведения, в които работят отличените спешни медици.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3UZx

Гост 28.05.2018 19:40:54

Учудващо обичайните зевзеци във форума пазят тишина. Защо ли ?

Гост 28.05.2018 19:39:46

Доживяхме веднъж награди по заслуги , а не по поръчка .


Още новини
ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите
21.09.2018 18:13:31

ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите

Българска болнична асоциация, която обединява лечебни заведения за болнична помощ, приветства реф ...

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция
21.09.2018 17:33:47 Надежда Ненова

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция

Доц. Иванов, как ще коментирате двете предложения за промяна на здравноосигурителния моде ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...