Сряда, 19 Юни 2019
28
май
2
 

Редица спешни медици с отличия по случая Световния ден на спешната медицина

Понеделник, 28 Май 2018 | 12:47:15
2

Д-р Красимир Йорданов – главният герой от документалния филм „Последната линейка на София“, е удостоен посмъртно със специална грамота за спешен лекар. Д-р Йорданов бе спешен медик с 28 години стаж, оставил след себе си 

Д-р Красимир Йорданов – главният герой от документалния филм „Последната линейка на София“, е удостоен посмъртно със специална грамота за спешен лекар.

Д-р Йорданов бе спешен медик с 28 години стаж, оставил след себе си  хиляди спасени животи, учител за много поколения спешни медици, намерил сили да се връща в спешността и след нанесеният му побой през м. май 2013 г. и след трудното възстановяване от хроничните му заболявания.

Наградите връчват тази година за първи път пациентските организации „Заедно с теб“, а поводът е вчерашният ден – 27 май, обявен официално от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM за Световен ден на спешната медицина.

Целта на този ден да се обединят хората и управляващите по света да мислят и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ. Важно е да се осъзнае необходимостта от добре разработени, подготвени и организирани спешни медицински системи навсякъде по света, за да оцелеят повече хора и да се намалят уврежданията, до които водят спешните състояния.

„Пациентски организации „Заедно с теб“ учредихме грамоти за първото отбелязване на Световния ден на спешната медицина, за да помогнем на хората да разберат, че спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти, лекари специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, компетентен помощен персонал и работещи в организирани структури и системи, обучени в оказването на спешна медицинска помощ“, казват от организациите.

На 27 май 1994 г. в град Льовен, Белгия, се създава Клубът Льовен – група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година. До момента у нас има 1400 лекари с тази специалност. От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ“ и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях.

С Грамота за Спешен лекар от Център за спешна медицинска помощ тази година са удостоени д-р Делян Георгиев - завеждащ смяна в ЦСМП София, д-р Теодора Янакиева - дългогодишен лекар в ЦСМП Сливен и д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.

Грамота за Спешен лекар от Спешно приемно отделение пък получават д-р Пенка Петкова - дългогодишен лекар в Шокова зала на УМБАЛСМ Пирогов, понастоящем лекар в Спешно отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна”, д-р Шабан Хаджиев - лекар в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ – Варна и доц. Стоян Сопотенски - лекар със специалност хирургия, гръдна хирургия и спешна медицина, дългогодишен завеждащ спешното отделение на УМБАЛСМ Пирогов, понастоящем работещ в МБАЛ „Света София“.

Грамота „Спешен медицински специалист“ от ЦСМП получават фелдшер Румен Чиев от ЦСМП Кърджали – дългогодишен фелдшер, за когото са получени похвали от пациенти за добро отношение, бърза и адекватна грижа при спешни състояния; акушерка Катя Пеева от ЦСМП Сливен, медсестра Маргарита Спасова, която има 40 години трудов стаж в спешна помощ с богат опит в мобилните екипи и РКЦ в ЦСМП Добрич; медсестра Мая Ланзова - дългогодишен кадър на ЦСМП София с богат опит в мобилните екипи и РКЦ София, отговорник смяна в РКЦ; Захарин Пенчев - дългогодишен шофьор в ФСМП Оряхово - ЦСМП Враца и Валентин Хитров - дългогодишен шофьор в ЦСМП Видин.

Същото отличие в категория Спешно приемно отделение получават Маргарита Танева – старша медицинска сестра Спешно отделение, която работи в УМБАЛСМ „Пирогов“ от 1985 г.; Христина Спасова – дългогодишна сестра в Спешно отделение УМБАЛ Пловдив, Цанка Василева – 10 години медсестра в Спешно отделение на МБАЛ Ямбол и Неджмие Ибрахимова - Исмайлова – медсестра в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна” Варна.

С грамота „Спешен долекарски екип“ пък са отличени Вили Батакчиева – дългогодишен фелдшер в ЦСМП Пловдив и Иван Конакчиев, шофьор от ФСМП Куклен към ЦСМП Пловдив, който се обучава за парамедик. Те получават отличието си заради случай от преди година, при който на обяд на телефон 112 е получен сигнал за мъж, който е паднал в дълбоко дере над хижа Здравец”. Към мястото са били изпратени екипи от Сектор СОД, Втора Районна служба, служба ПБЗН, Оперативен център при РДЗН - Пловдив, Планинска спасителна служба и Спешна медицинска помощ. Пострадалият е бил открит в дълбоко дере, с травми по тялото вследствие на падането. С добра екипна работа пострадалият е  изведен на главния път и предаден на екипа на спешна медицинска помощ, който са го откарали към болницата. Операцията е продължила 4 часа, пациентът е бил с измръзване и пневмоторакс, но благодарение на професионализма на спасителните екипи и спешните медици е спасен.

С грамота „Спешен реанимационен екип“ пък са удостоени д-р Пенка Чалъкова, фелдшер Димитър Лефтеров и шофьор Росен Люцканов. Те са реанимационен екип с над 20 годишен стаж в ЦСМП Варна, със стотици спасени пациенти, пострадали при травматизъм или сърдечносъдови заболявания.

Грамота „Млади специалисти Спешна медицина“ получават д-р Борислав Борисов - млад лекар, специализант спешна медицина в ЦСМП Враца, медсестра Даниела Георгиева – млад кадър от ЦСМП Перник и парамедик Теодор Цанов от ЦСМП София, през последните години работил като шофьор в ЦСМП Пловдив, понастоящем парамедик в ЦСМП София и студент по медицина.

Същото отличие получават и колегите им от СПО д-р Валентин Вълчев – лекар в Спешно отделение на УМБАЛ „Св.Пантелеймон”, Ямбол и медсестра Янка Ангелова от същото спешно отделение.

Грамота „Лекар с принос в стандартизацията на спешната медицина“ получава проф. Стоян Миланов - национален консултант по спешна медицина, председател на Българското дружество по спешна медицина, координатор на Специализиран комплекс по анестезиология и интензивни грижи, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение. Наградата му се връчва за заслуги в стандартизацията и сертифициране на ресурсите и дейността в структурите на извънболничната и болничната помощ, чрез създаване на медицински стандарт по спешна медицина, за приноса му в специализацията и продължаващото обучение по спешна медицина, за създаването и въвеждането на протоколи за медицински триаж, диагностично терапевтични правила и алгоритми и медицински контрол в работата на долекарските и домедицински екипи.

Отличието „Лекар доайен в спешната медицина“ получава проф. Милан Миланов – с принос за въвеждането и развитието на специалността спешна медицина.

Грамотите ще бъдат изпратени на директорите на лечебните заведения, в които работят отличените спешни медици.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E$uM

Гост 28.05.2018 19:40:54

Учудващо обичайните зевзеци във форума пазят тишина. Защо ли ?

Гост 28.05.2018 19:39:46

Доживяхме веднъж награди по заслуги , а не по поръчка .


Още новини
НЗОК няма основаниe да отказва плащане за външни консултанти в болниците
19.06.2019 17:48:37 Надежда Ненова

НЗОК няма основаниe да отказва плащане за външни консултанти в болниците

От 1 юни влизат в сила новите цени на клиничните пътеки, които касая ...

Двойно са намалели болните от туберкулоза у нас за 10 години
19.06.2019 17:02:04

Двойно са намалели болните от туберкулоза у нас за 10 години

Заболеваемостта от туберкулоза е намаляла от 38 на 100 000 през 2008 г. до 18,4 на 100 000 през 2 ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...