Четвъртък, 16 Август 2018
20
окт
1
 

Маг. Кристофър Балдингер:

Регламентираното доплащане осигурява повече пари в здравната система

Лекарите могат да бъдат мотивирани само като им се осигури независимост, добро заплащане и възможност за иновативно лечение

Петък, 20 Октомври 2017 | 17:25:10 Надежда Ненова


Частната и обществената здравна застрахователна система в Австрия вървят паралелно и се допълват една друга. Това заяви маг. Кристоф Балдингер, управляващ съдружник във виенската данъчна и управленска консултантска фирма Baldinger & Partner, по време на презентацията си на конференцията „Актуални проблеми пред финансовото управление на лечебните заведения за болнична помощ“.

„Винаги средствата в системата са малко. Те никога няма да достигат, тъй като всяка година излизат нови и нови иновативни лечения, които не могат да бъдат покрити с обществени средства. Това, което може да бъде измерено и съответно заплатено, са ефикасността и качеството на услугата. Съществуват и фиксирани разходи – знаем изискванията за лечението на всеки тип диагноза, колко време, какъв материален и човешки ресурс отнема“, обясни Балдингер.

Той допълни, че частните болници финансират всичко сами. „Когато там се изчисляват разходите, се започва от най-големите пера – персонал и медицински изделия, и се върви към по-второстепенните разходи. Ако имат проблем с финансите и излизат на загуба, достатъчно е да направят преглед на услугите, които предоставят, и да се откажат от непечелившите. Собственици на частните болници са застрахователните компании. При държавните болници, които не могат да се откажат от дейност, се търсят варианти за допълнителни приходи. Един от тези варианти са самонаетите лекари, които ползват базите на болниците и споделят част от дохода си с болницата“, разказа той.

Общественото здравно осигуряване покрива 99% от системата за цялостна медицинска помощ в Австрия. Частните застрахователни фондове обхващат 12% от населението, но те отиват за доплащане на услугите. Това е основният елемент за овластяване на лекарите, категоричен беше Балдингер.

„Пациентът има свободен избор кой да бъде лекуващия му лекар, както и да избере екип. Пациентите могат да избират между частния и държавния сектор напълно свободно, стига да са допълнително осигурени. Тук обаче идва проблемът къде пациентът ще получи най-доброто лечение? Частният сектор предлага по-добро обслужване, единични стаи и комфорт по време на престоя на пациента в лечебното заведение. Той обаче е категоричен, че не е отишъл на хотел, а има нужда от качествена медицинска услуга и затова избира държавните болници, които в повечето случаи са университетски и като такива имат най-добрата база както за проучвания и изследвания, така и като апаратура и комплексни медицински грижи“, поясни Балдингер.

„Когато преди години имаше само държавно осигуряване, хората бяха готови да си доплащат под всякакви форми. Сега това е регламентирано чрез допълнителното застраховане. Чрез това регламентирано доплащане се осигуряват повече пари в системата и съответно така се мотивират лекарите за спокоен и пълноценен труд в Австрия“, каза още той.

„Имахме голям проблем с "изтичането на мозъци". Хората, за чието медицинско образование е платила държавата, напускат, а това води до огромни загуби. Затова търсим начин да ги задържим. Какъв е начинът лекарите да бъдат мотивирани? Независимост, добро заплащане и възможност за иновативно лечение! Не се страхувайте, когато това се случва и при вас, защото те ще се върнат“, завърши Балдингер.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HG5V

Гост 20.10.2017 21:08:58

Чичо Кристоф, няма да се върнат българските лекари, няма. При теб в Австрия и Германия ще идват завинаги и занапред... Абе какво четеш лекции на нашите комуняги. Те искат всичко да е безплатно, може да го няма, ама да не се плаща.


Още новини
Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ
15.08.2018 17:11:01

Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ

Подаденият сигнал от Пациентски организации „Заедно с теб“ за наличието на ...

В Деня на спасението: Поклон пред медиците, загинали, за да живее друг
15.08.2018 16:37:06 Надежда Ненова

В Деня на спасението: Поклон пред медиците, загинали, за да живее друг

С минута мълчание и вой на сирени за 14-а поредна година ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...