!
Неделя, 08 Септември 2024
03
авг
1
 

Разясниха начините за финансиране за научни изследвания в Пловдив

Понеделник, 03 Август 2020 | 09:28:47
1

МУ-Пловдив за втори път стана домакин на форум, който събра представители на Европейската и национална администрация с академичните среди в региона, съобщиха от учебното заведение.   Работен се

МУ-Пловдив за втори път стана домакин на форум, който събра представители на Европейската и национална администрация с академичните среди в региона, съобщиха от учебното заведение.  

Работен семинар на тема „Политика и финансиране на иновациите и научните изследвания в ЕС за периода 2021-2027 г.“ се проведе в Информационния ден на Инициативата за иновативни медикаменти. Форумът е иницииран от доц. д-р Евгени Евгениев, първи секретар в Сектор „Наука“ на Постоянното представителство на Р България към Европейския съюз в Брюксел и основен преговарящ по законодателни инициативи, свързани с научни изследвания и иновации, вкл. „Хоризонт Европа“ – новата рамкова програма за учените за 2021-2027 г.

Участие в срещата са взели членовете на Академичното ръководство на МУ – Пловдив: чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, заместник-ректори, помощник-ректор, декани и заместник-декани от всички факултети и представители на Медицински колеж на Университета. Техният интерес е бил споделен и от представители на МОН, на Областна и Общинска администрация – Пловдив, на университетските ръководства на Аграрния университет, ПУ „П. Хилендарски“, Университета по хранителни технологии, ВУАРР, Тракийския университет в Стара Загора, на УМБАЛ „Св. Георги“, както и от представители на бизнеса.

Модератор на срещата е бил проф. д-р Сарафян, която от 2014 г. е национално контактно лице на програма „Хоризонт 2020“, а от ноември 2019 г. е представител на България в групата на държавите-членки в Инициатива на иновативните медикаменти – позиция, която донесе на Университета няколко покани за включване в международни консорциуми и две кандидатури със съвместни участия с тях в проектни линии на програма Хоризонт 2020.

Ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева е изразила гордостта си от нестихващия стремеж да се прави наука, дори и в периода на COVID-19, както и удовлетворението си от домакинството на тази втора работна среща, в която се очертават възможностите за кандидатстване по проекти, явяващи се основен механизъм за финансиране на научно-изследователската дейност.

Проф. Костадин Костадинов, в позицията си на член на Работната група на ЕС и страните от Латинска Америка и Карибския залив, е представил възможности за сътрудничество с тези страни в областта на прецизната медицина, като очерта достъпа до ресурси, с помощта на които академичната общност да се информира за възможностите за съвместни инициативи и общи интереси с по-малко познат за МУ-Пловдив регион.

Доц. д-р Евгени Евгениев дава висока оценка на МУ-Пловдив като престижен международен университет и представи „Политики и финансиране за научни изследвания и иновации на ЕС в периода 2021-2027 г.“ с резултатите от изпълнението на Рамкова програма за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020 и перспективите за активно присъствие на държавите от Източна Европа в предстоящата IX рамкова програма Хоризонт Европа. Доц. Евгениев е изтъкнал необходимостта медицинските университети в Пловдив, София, Варна и Плевен да участват в повече колаборативни мрежи с европейски партньори.

Д-р Светлозар Андреев, Генералния секретариат на Европейски комитет за регионите в Брюксел, е представил „Регионална иновационна екосистема и перспективите за България“, фокусирана върху възможностите за синергия между рамковите програми и структурните (кохезионни) фондове на ЕС, с разширяване на перспективите за регионалните приоритети.

Никълъс Креф, мениджър по научноизследователски партньорства на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации в Брюксел, и Патрик Боасо, директор „Научно-изследователски и иновационни политики за партньорство“, в MedTech Europe, Брюксел са говорили по темата „Подготовка на Европейско партньорство за иновации в здравеопазването“.

Академичната общност е оценила практическите ползи от новостите в стратегическите насоки, политиките и засилване на европейското партньорство като инструмент за успешно проектно и програмното финансиране и разширяване притока от Европейски рамкови и структурни фондове, уточняват от МУ-Пловдив.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nb9U

Гост 03.08.2020 12:29:30

"Ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева е изразила гордостта си от нестихващия стремеж да се прави наука..." Мурджева не ставай смешна с тези пионерски изказвания!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...