!
Неделя, 08 Септември 2024
28
дек
 

Разширяват списъка на заразните болести, които трябва да съобщаваме в ЕС

Петък, 28 Декември 2018 | 10:45:25


Списъкът на заразните болести, които подлежат на задължително съобщаване в рамките на Европейския съюз (ЕС), се допълва с няколко заболявания. Това са болестите Денга, Лаймска невроборелиоза, болест, предизвикана от вируса на Зика и болест, предизвикан

Списъкът на заразните болести, които подлежат на задължително съобщаване в рамките на Европейския съюз (ЕС), се допълва с няколко заболявания. Това са болестите Денга, Лаймска невроборелиоза, болест, предизвикана от вируса на Зика и болест, предизвикана от вируса на Чикунгуня.

Промяната се извършва в Наредбата за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести, публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

Ревизирани са дефинициите на няколко други заразни болести и здравни проблеми като антимикробната резистентност към антимикробни агенти и вътреболничните инфекции. Списъкът на болестите и списъкът с дефинициите на случаи са съгласувани с номенклатурата на Световната здравна организация (СЗО) съгласно Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето, десета ревизия (МКБ-10).

Допълнително в списъка на заразните болести е включен остър вирусен хепатит тип Е, който към момента не е препоръчан от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията за задължително съобщаване. „Поради нарастващия брой автохтонни случаи на територията на Европа в повече от 20 държави-членки на ЕС острият хепатит Е е включен в националните системи за надзор. Включването му в Наредбата ще допринесе за подобряване на надзора на заболяването на национално ниво и допълване на базите данни за вирусните хепатити в страната, ЕС и СЗО”, посочват от МЗ в мотивите към промяната.

Очакваният резултат от приемането на проекта на Наредба е свързан с осигуряване на съпоставимост на събираните данни за заразните болести и свързаните с тях специфични здравни проблеми в България с тези от другите държави-членки на ЕС, уточняват от там.

Ведомството предлага срокът за обществено обсъждане на измененията да е по-кратък от обичайния – 14 дни. „Решението за определяне на по-кратък срок за обществено обсъждане е мотивирано с оглед необходимостта и задължението за докладване на данни за заразните болести и свързаните с тях специфични здравни проблеми към Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, Стокхолм, които считано от 2019 г. следва да бъдат в съответствие с Решение № 1082/2013/ЕС. По този начин предоставените данни за страната ще бъдат съпоставими с тези от другите държави-членки, както и за да се осигури съответствие с критериите, предвидени в приложението към Решение № 1082/2013/ЕС”, обясняват от министерството.

В допълнение, необходимостта от по-кратък срок за обществено обсъждане е и във връзка със съответните изменения и допълнения на медико-статистическата документация, която се събира и съобщава в РЗИ и НЦОЗА.

От МЗ посочват още, че въвеждането и изпълнението на текстовете на Наредбата ще позволи навременна и адекватна реакция в контекста на възникнало събитие с епидемичен потенциал, с произтичащо негативно въздействие върху личното и общественото здраве.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tm%P


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...