!
Неделя, 08 Септември 2024
17
ян
1
 

Работна група ще пише общ текст за механизма за плащане на онколекарствата (Допълнена)

Сряда, 17 Януари 2024 | 15:55:09 Надежда Ненова
1

С единодушие парламентарната здравна комисия прие механизмите за заплащане на онколекарствата и на депутата от ПП-ДБ доц. Васил Пандов, и на депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Причината за единодушието беше спешността, в която трябва да бъде прие

С единодушие парламентарната здравна комисия прие механизмите за заплащане на онколекарствата и на депутата от ПП-ДБ доц. Васил Пандов, и на депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов. Причината за единодушието беше спешността, в която трябва да бъде приет нов механизъм, тъй като в противен случай от 1 февруари трябва да влезе в сила записаният в Закона за бюджета на НЗОК 2023 г. текст, според който при заплащането на онколекарства в болниците НЗОК трябва да взима за референтна най-ниската цена от всички тръжни процедури в лечебните заведения, постигната за даден медикамент през предходния месец.

Председателят на здравната комисия проф. Ангелов отново заяви, че този механизъм има чисто фискални цели – да намали разходите, които плаща НЗОК за онколекарства, но нарушава интересите както на лечебните заведения, така и на пациентите.

Припомняме, че законопроектът предложен от доц. Пандов предвижда при липса на централно договаряне НЗОК да заплаща средноаритметичната стойност на база 5-те най-ниски цени за съответните медикаменти, на които са доставени на болниците и отчетени към НЗОК през трите месеца, предхождащи с един месец отчетния месец. Когато не може да бъде изчислена цената по този начин, НЗОК ще заплаща за продукта цената, на която лекарството е доставено и отчетено от съответната болница или стойността за единица активно вещество на база цената на опаковка, определена съобразно референтната стойност, посочена в Позитивния лекарствен списък. В законопроекта, внесен от проф. Ангелов пък се предлага в случаите, когато няма действащи рамкови споразумения за съответната година, НЗОК да не може да заплаща лекарствените продукти на стойност, по-висока от най-ниската стойност между последно действащите рамкови споразумения и средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходната година за всяко лекарство и на която медикаментът е доставен на съответната болница, независимо дали тя е възложител по Закона за обществените поръчки. Предвижда се средно претеглената стойност да се определя и оповестява на интернет страницата на Здравната каса.

Депутатите се договориха между първо и второ четене да бъде създадена работна групи, която да включва всички заинтересовани страни с цел изработване на общ текст, който да бъде приет в зала в спешен порядък.

Сред главните проблеми, които следва да бъдат изчистени са начинът на формиране на цената на медикамента – дали да бъде на единица активно вещество или на крайна опаковка, като от Националния съвет по цени и реимбурсиране подчертаха, че най-голяма тежест има средно претеглената стойност на медикамента. От Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители (ARPHarM) предлагат цената да се изчислява на база 7-те най-ниски цени за съответните лекарствени продукти, постигнати в договорите за обществена поръчка, действащи през трите месеца, предхождащи с месец всяко тримесечие на годината. Проф. Ангелов обаче репликира, че така ще бъдат изключени лечебните заведения, постигнали ниски цени без обществена поръчка.

Народните представители приеха на първо четене и законопроектът за изменение на ЗЗО на депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов, с който се регламентира за договорите между РЗОК и изпълнителите на медицинска помощ да се използва системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Министерство на електронното управление.

От НЗОК обаче предлагат да бъде предвиден и алтернативен начин за комуникация с РЗОК освен ССЕВ. Според управителя на Здравната каса Станимир Михайлов са възможни евентуални затруднения при изпълнителите от техническо естество, поради което трябва да бъде предвиден и гратисен период за въвеждането. От НСОПЛБ настояват да бъде запазена и възможността да бъдат подавани документи в РЗОК на хартия, поради напредналата възраст на част от медиците. „Промяната в командно-административен стил води до фрустрация и неблагополучия. Настояваме електронизацията да бъде извършена по начин, който не създава смущения, а улеснява работата на лекарите“, казаха от сдружението.

От БЛС се обявиха против законопроекта, като становището на съсловната организация беше представено от проф. Костадин Ангелов поради липса на техен представител. По думите на проф. Ангелов от БЛС са заявили, че настояват предложения в законопроекта начин да бъде алтернативен на сегашния ред.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dhzr

Гост 17.01.2024 23:14:41

Основният представител на БЛС е проф. К. Ангелов, така, че няма нужда Маджаров да си губи времето в парламента! Той има по- важна работа - да е по телевизиите


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...