Сряда, 23 Януари 2019
23
окт
3
 

Работна група готви мерки срещу фалшивите болнични и решения на ТЕЛК

Понеделник, 23 Октомври 2017 | 15:37:07
3

Работна група към Министерството на здравеопазването подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения. Това съобщи управителят на Националният осигурителен институт Ивайло Иванов преди заседанието на Надзорния съвет, на което се обсъжда п

Работна група към Министерството на здравеопазването подготвя мерки за справяне с фалшивите болнични и ТЕЛК решения. Това съобщи управителят на Националният осигурителен институт Ивайло Иванов преди заседанието на Надзорния съвет, на което се обсъжда проектобюджетът на общественото осигуряване за догодина, цитиран от БНР. По думите му, той не е притеснен от негативната реакция на бизнес и синдикати към документа.

По повод опита да се намали издаването на болнични листове на мними болни, Иванов даде пример с предприятия, в които над 50 процента от служителите са в продължителен отпуск по болест. При него е идвал британски собственик на фирма в Ихтиман, който разказал, че за шест месеца са издадени 700 болнични на 500 служители, като само един лекар е издал 200.

Заместник здравният министър Мирослав Ненков също потвърди, че се работи по нови мерки за ограничаване на болничните листове без основание.

„Последващият контрол, след като вече е издаден болничният лист, е абсолютно безпредметен, защото той документално е прекрасно оформен. Трябва да образоваме моите колеги, тези, които издават болничните листове. В крайна сметка те нанасят огромна щета“, коментира Ненков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LTyg

деси 25.10.2017 13:28:42

Хората получават болнични щото са се осигурявали за това. То не може НОИ само да събира пари, а като се наложи да не плаща. Като има злоупотреби въз основа на наблюдения да налагат контрол и глоби на злоупотребяващите. Що всички наред ще търпят санкции. Това е нарушение на основно човешко право. Господ все пак ни е направил да се разболяваме. Не сме от желязо. Сега, както са тръгнали вирусите, после грипа и какво - да ходим на работа болни, за да разболяваме другите около себе си и да правим оборот на аптеките. И така до към юни 2018 г. после който оцелял, ОК, който умрял- Бог да го прости.

ХХХХХ 24.10.2017 10:10:22

С ДАДЕНОТО ПРАВО НА ЗЗОЛ-а ДА СМЕНЯ ОПЛ НА 6м. МУ СЕ ДАВА СВОБОДАТА ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ОПЛ НЕ САМО ЗА БОЛНИЧНИ И МЕД. БЕЛЕЖКИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ, НО И ЗА НЕНУЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И КОНСУЛТАЦИИ СЪС СПЕЦИАЛИСТИ. ПРИ ОТКАЗ И ПОКАЗВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ХАРАКТЕР СИ НЕЗАБАВНО ЗАПЛАШЕН ОТ ОТПИСВАНЕ НА ЗЗОЛ-а И СЕМЕЙСТВОТО МУ И ТИ СИ ГУБЕЩИЯТ. ЗАЩО НИКОЙ НЕ НАСТОЯВА ЗА ПРОМЯНА В СРОКА ЗА СМЯНА НА ОПЛ ДА БЪДЕ ПРЕЗ 2-3г. КАКТО Е В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ?! ВСИЧКИ НАПЪНИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ СА ОБРЕЧЕНИ НА ПРОВАЛ - САМО СЕ УСЛОЖНЯВА РАБОТАТА НА ЛЕКАРЯ И НАИСТИНА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПЛАЩА ДОПЪЛНИТЕЛНО. Д-р ДУЛИТЪЛ Е МНОГО ТОЧЕН, КАКТО ВИНАГИ - В САЩ АКО НЕ ИЗПОЛЗВАШ ДАДЕНИТЕ ТИ ДНИ ЗА ОТСЪСТВИЕ ПО БОЛЕСТ ИЛИ ДР. СУБЕКТИВНА ПРИЧИНА, СЕ ПРИБАВЯТ КЪМ ГОДИШНИЯ ТИ ОТПУСК!!!!!! ТОВА Е ИСТИНСКА ПОЛИТИКА - НАШЕТО Е НАСИЛИЕ НАД ОПЛ, А НЕ НАД ЗЗОЛ-а, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ. ДОКОГА ЩЕ ПРЕЛИВАМЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО - ЕДИНСТВЕНО ВДИГАМЕ ЦЕНАТА НА КОРУПЦИЯТА, ВМЕСТО ДА Я ОГРАНИЧИМ ЕФЕКТИВНО.

Dr_Doolittle 23.10.2017 18:46:31

Ало чички, въвеждайте доплащане. Защото много лесно за 2.90 пациентът идва,симулира и поучава болничен лист. ЗАЩОТО МНОГО Е ЛЕСЕН ДОСТЪПЪТ ,затова. И въведете поне веднъж нещо европейско. Например в UK за отсъствия поради болест под 10 дни за не се минава при лекар и не се издават болнични листове. Ако отсъствате до 2 дни обаждате се и давате обяснения пред работодателя. Ако отсъствате от 3 до 9 дни , работодателят ви дава формуляр да попълвате защо сте отсъствали. Над 10 дни тогава се изисква медицински сертификат. Всеки си носи отговорност и ако злоупотребява и отсъства системно работодателят му бие шута без обяснения пред синдикати и държавни чиновници. Същото е и с медицинските бележки за учениците. Никой лекар в UK, никаква практика не преглежда деца с хрема ,както тук са си свикнали (щото е безплатно) да се мъкне за да му се оправдаят на детето отсъствията. Родителят се обажда в училището и заявява защо детето ще отсъства. Какво става ако детето системно отсъства с оправдания -идват социалните и ги разпердушинват, отнемат им социалните помощи, а те са съществени. Родителят носи главната отговорност и не може да се крие зад личния лекар с измислени заболявания на детето, защото се успало и не ходило на училище.


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...