!
Неделя, 08 Септември 2024
29
окт
6
 

Пътна карта за постигане на универсално здравно покритие приеха пациентски организации

Понеделник, 29 Октомври 2018 | 16:46:58
6

Меморандум на пациентските организации бе приет по време на втория ден от VІІ-ия им Национален конгрес. Документът ще бъде разпратен до всички институции, работещи в сферата на здравеопазването, информираха от там. Пациентските организации един

Меморандум на пациентските организации бе приет по време на втория ден от VІІ-ия им Национален конгрес. Документът ще бъде разпратен до всички институции, работещи в сферата на здравеопазването, информираха от там.

Пациентските организации единодушно обявиха, че са готови да подкрепят всяка реформа, която е в унисон с Целите за устойчиво развитие на ООН, призоваващи за Универсално здравно покритие до 2030 г., според които достъпът до здравни услуги и терапии е основополагащо човешко право и които поставят пациента в центъра на системата на здравеопазването.

Целият документ представлява т.нар. Пътна карта (Road map), като в нея подробно са разписани конкретните стъпки в пет сфери на действие, с които да се постигне Универсално здравно покритие за всички до 2030 г. Те включват: осигуряване на качество в предоставянето на грижи в целия ЕС, ангажимент към устойчиви инвестиции в здравеопазването, насърчаване на достъпността на продуктите и услугите за здравеопазване, осигуряване на достъп до холистична гама от здравни и социални услуги, както и елиминиране на дискриминацията, с която пациентите се сблъскват в здравеопазването.

„В контекста на Програмата за устойчиво развитие за периода до 2030 г., никога досега не е имало по-сериозен мотив или по-жизнено важен момент страните в Европа да работят заедно за опазване на нашето здраве и поради тази причина e от съществено значение тази работа не само да се поддържа, но и непрекъснато да се подобрява. Опазването и подобряването на здравословното състояние е един голям успех на Европейския съюз и по-тясното сътрудничество и съвместната работа между страните членки ще ги укрепи и ще им осигури необходимите инструменти и съвместна подкрепа за постигане на визията на ЕПФ за Европа, в която всички пациенти с хронични заболявания разполагат с равноправен достъп до висококачествени, съсредоточени върху пациента здравни услуги и свързаните с тях грижи“, се посочва в Пътната карта.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2dAQ

Гост 30.10.2018 00:21:08

Тези под пътна карта разбират пак подписан празен чек за незаплащано здравно обслужване. Да ама не. Семашко повече няма да стане колкото и да му духате.

Компетентен 29.10.2018 20:09:17

Частните болници пробват през пациентските организации чрез пътна карта за профилактират здравната карта :)

Гост 30.10.2018 00:24:39

Досега вие комунетата пишехте колко вредни за пациента и здравеопазването са частните болници ,сега изведнъж измислихте друга съветска конспиративна теория. Жалки сте това циклостилните тролове.

Гост 29.10.2018 20:49:43

Здравна карта няма да има.Защото съдът веднъж я отхвърли и пак ще я отхвърли. Я направете карта на магазините ,бензиностанциите и пр. Няма да стане.Искате чрез някаква си карта да превърнете дефицита на лекари в излишък.Няма да стане. Да закриете частните болници ,където лекари получават поносими заплати и да останат държавните коптори с 800 лв заплатки ,Няма да стане,другари.Доплащането по законите на пазара се задава със страшна сила и никой не може да го избегне.

Гост 29.10.2018 18:26:00

Каква дискриминация в здравеопазването бе, авантаджии?. Дискриминация е различно третиране по раса,цвят на кожата, националност,етнически произход, пол . Човек не може обикновено да си смени цветът на кожата , но може да си внася вноски и да се осигурява щом иска да им права в здравното обслужване. Иначе не. По начин описан като дискримианция от тези неграмотници тогава всеки, на който не му дават просто така скъп автомобил може да пищи че е дискриминиран, или всеки , който няма банкова сметка, но чака на гишето в банката да му дадат пари просто така също коже да твърди ,че е дискриминиран. С две думи каквото си допринесъл и колкото си внесъл за обществото толкова и ще ползваш от солидарната здравна система и нито пукнат грош повече от това

Истината 30.10.2018 05:58:38

Чудесно написано!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...