!
Неделя, 08 Септември 2024
28
февр
 

Първото оперирано от проф. Монайе дете е изписано

Четвъртък, 28 Февруари 2019 | 09:27:49


Едното от двете деца, които бяха оперирани от проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” на 15 февруари 2019, беше изписано, съобщиха от лечебното заведение. 

Едното от двете деца, които бяха оперирани от проф. Шарбел Монайе и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” на 15 февруари 2019, беше изписано, съобщиха от лечебното заведение. 

4-годишното момиченце беше с изключително сложна артериовенозна малформация. То бе прието в болницата с пареза на едното краче и ръчичка, в следствие на кръвоизлив в мозъка. Шест дни преди определения ден за операция, момиченцето получи втори кръвоизлив, което допълнително затрудни работата на лекарите. Въпреки това съвместната интервенция на проф. Монайе и доц. Сираков премина успешно и днес детето се чувства добре.

„При момиченцето всичко мина по план, без усложнения. Дори се подобрява неврологичната симптоматика на ръчичката и крачето, така че сме оптимисти. Детето е излекувано и се надявам да се възстанови напълно от кръвоизлива. Вярвам, че като направим контролния преглед с контролна ангиография след 3 месеца ще видим напълно функционално дете”, обясни доц. Сираков.

Подобрява се състоянието и на другото оперирано на 15 февруари дете, при което ден след интервенцията на проф. Монайе и доц. Сираков, се наблюдава усложнение. „В момента момчето е будно, говори, усмихва се, движи активно десните си крайници. В ляво ръката и кракът са с пареза, която се възстановява всеки ден, така че се надяваме да отшуми до контролната ангиография след 3 месеца”, казва доц. Сираков.

Операцията на 18-годишното момче беше единственият шанс да се повлияе на тежката и неподлежаща на лечение с медикаменти епилепсия, от която той страда от години.

Доц. Сираков е впечатлен от професионализма на проф. Монайе и от човешкото отношение, което е демонстрирал световноизвестният лекар. „По принцип големите професори на такива посещения в чужбина, каквото имаше в нашата болница, рядко се интересуват допълнително от пациентите, които са третирали. Проф. Монайе обаче е запазил лекарското и човешкото в себе си, и всеки ден се информира какво е състоянието на двамата пациенти- с есемеси, с имейли, което за мен лично е уникално. Имали сме и други гости от чужбина, които никога не са проявявали такава съпричастност”.

Има принципна уговорка посещенията на професор Монайе в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, при които той не само помага на тежко болни пациенти, но и обучава български специалисти, да станат традиция. Единственото условие, което е поставил известният неврорентгенолог, е до тогава в болницата да е заработил новият ангиограф. Припомняме, че старият бипланов апарат, който е уникален за България, се повреди по време на гостуването на професора и това отложи планираните за  16 февруари операции на две млади жени с много тежка патология. Новата машина ще започне да функционира в болницата до два месеца. Тя е закупена със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването.

Проф. Шарбел Монайе, който е в топ 3 на най-известните неврорентгенолози в света, беше в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и лично на доц. Сираков, с когото води редовно кореспонденция от години. Методът, който професорът демонстрира у нас – трансвенозна ендоваскуларна емболизация при мозъчни АВМ, е иновативен в световен мащаб. Той се практикува едва от няколко специалисти в света, един от които е проф. Монайе. Техниката, която той демонстрира при посещението си у нас беше единствения начин да се помогне на двете деца, които в противен случай трябваше да бъдат изпратени за лечение в чужбина.

За миналата година (досега в клиниката са третирани над 200 пациента с АВМ) в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” са направени 39 операции на артериовенозни малформации (АВМ). Всички те са преминали успешно, без усложнения, което е много добър резултат. До този момент най-малката пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният – 50-годишен мъж.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x7Pc


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...