!
Неделя, 08 Септември 2024
17
окт
3
 

Първият ни медицински хеликоптер излиза за полетни тестове в средата на ноември

Вторник, 17 Октомври 2023 | 12:28:20
3

В средата на ноември първият български хеликоптер за спешна помощ по въздуха излиза за полетни тестове. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по време на посещение в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате, където

В средата на ноември първият български хеликоптер за спешна помощ по въздуха излиза за полетни тестове. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по време на посещение в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате, където в момента се изгражда първият от общо шест хеликоптера за спешна медицинска помощ, съобщават от МЗ.

Българската делегация, водена от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, беше посрещната от вицепрезидента по международни продажби на Leonardo S.p.A Андреа Миртето. Министър Гвоздейков подчерта, че вече са подадени документите за лицензиране на „България Хели Мед Сървиз” ЕООД като авиационен оператор и до пристигането на първия хеликоптер у нас дружеството ще разполага с лиценз. По думите му предимството на това, че в България спешната медицинска помощ по въздух се изгражда сега, е, че ще бъдат закупени хеликоптери от най-ново поколение и страната ни ще има достъп до най-висок клас авионика.

По време на разговорите беше обсъдена и възможността за доставка на два допълнителни хеликоптера, която е заложена в договора между Leonardo S.p.A и Министерството на здравеопазването. Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов обясни, че съгласно клаузите в договора до края на другата година страната ни може да поръча още два хеликоптера без промяна в цената.

Българската делегация посети полетния симулатор и центъра за обучение на Leonardo S.p.A, където в момента се обучават двама от българските пилоти и двама инженери за HEMS. От компанията подчертаха, че екипът показва изключително високо ниво на подготовка и професионализъм.

Андреа Миртето заяви, че до момента Leonardo S.p.A са произвели над 4500 хеликоптера за 1500 клиенти от 150 страни. По думите му компанията разполага със специален софтуер, който следи всички хеликоптери във всяка точка на света и може да предвиди бъдещи повреди. Стойността на реализираните поръчки в сферата на електрониката, сигурността, аеронавтиката и производството на хеликоптери възлиза на 14,7 млрд. евро, а в момента компанията изпълнява договори на стойност 17,3 млрд. евро.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
buqH

Гост 17.10.2023 13:50:43

Дори в Африка няма такива безъмни решения....Да няма; нормално здравеопазване във всички региони и да купуваш хеликоптери, които няма да има къде да се приземят......

Гост 17.10.2023 13:17:56

На гол тумбак-перка. Ще видим като започне цирка с вертолетите за колко седмици ще имате керосин и за колко седмици ще може да плащате на италианските пилоти с начална заплата 12 000 евро месечно .Защото тама не летят с мижави заплати за СВЕТЛИЯ КОМУНИЗЪМ и левите партии като в дупката българия както работи българския лекар. Крупен корупционен проект с безобразно прахосване на средства (когато липсват много други неща и не плаща труда на лекари и медсестри на поне средноевропейско ниво) в най-бедната европейска държава фалшив член на ЕС . Без европейски реформи , но с нелепи харчове . Просто на Баце пътностроителните фирми и злоупотреби сега са на Промяната (дръжки промяна) вертолетите . Образцова корупция-всичко на фактури им е наред , само не могат да обяснят зашо като има само 13 линейки на Спешна Помощ на смяна в София не ги направиш от 13 на 25 екипа вместо перки ,а журналисти пак ще казват "линейката не дойде". Пригответе си фразата ВертолетО не дойде за после.

чул и видял 18.10.2023 11:53:27

споко, ще уредят военни летци-пенсионери, да вземат месечни летателни бонуси, 6 брутни допълнителни заплати годишно и да драпат макарите по цял ден, както са правили в армията


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...