!
Петък, 20 Септември 2024
30
авг
 

За обществено обсъждане

Публикуваха изключенията от формулата за онколекарствата и механизма за диетичните храни

Петък, 30 Август 2024 | 13:59:38


Промените в Наредба 10 за условията, реда, механизма и критериите за заплащане от НЗОК на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели и на помощни средства, които бяха одобрени от Надзорния съвет на касата,

Промените в Наредба 10 за условията, реда, механизма и критериите за заплащане от НЗОК на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели и на помощни средства, които бяха одобрени от Надзорния съвет на касата, вече са публикувани за обществено обсъждане от МЗ.  

Първата промяна касае прилагането на разпоредбите за определяне на среднопретеглена стойност на лекарствените продукти за лечение на онкологични и онкохематологични заболявания. В мотивите към проекта е записано, че основната причина за изменението са установените изключително неблагоприятни последици за пациентите, от прилагане на относимите разпоредби за определяне на средно претеглена стойност спрямо лекарствени продукти от ПЛС, които са сами в съответна група, формирана по дадено международно непатентно наименование и лекарствена форма и при които през предходното шестмесечие са настъпили промени, довели до увеличение на стойността на опаковка, изчислена на база референтната стойност, заплащана от НЗОК. Среднопретеглената стойност на такъв лекарствен продукт за предходното шестмесечие, значително надвишава стойността, на която той е бил доставен на изпълнителите на болнична помощ и това обстоятелство е с негативно финансово въздействие за изпълнителя на болнична помощ или за търговеца на едро. Другата хипотеза е, когато при изчислена среднопретеглената стойност за шестмесечието за даден лекарствен продукт, която е обявена от НЗОК, лекарството ще се прилага за текущия отчетен месец, който още не е завършил. В тези случаи изпълнители на болнична помощ са алармирали, че

търговците на едро отказват или са в обективна невъзможност да им доставят продукта на стойност,

равна или по-ниска от обявената средно претеглена стойност за текущия месец.

„И при двете хипотези се стига до затруднения в лекарствоснабдяването на лечебните заведения с конкретната лекарствена терапия, а оттам и до ограничаване достъпа на здравноосигурените пациенти до тази терапия. Следва да се отбележи, че в описаните случаи попадат лекарствените продукти за есенциална химиотерапия (базова терапия), които в по-голямата си част са самостоятелни в терапевтичната група, т.е. няма други продукти със същото активно вещество и лекарствена форма. Посочените лекарствени продукти участват в множество терапевтични схеми за лечение на онкологични и онкохематологични заболявания, в т.ч. в комбинация с иновативни терапии, поради което риска от невъзможността за осигуряването на необходимите количества от същите би компрометирало лечебния процес, проведен до тук, и би поставило в риск живота и здравето на пациентите“, казват от МЗ.

Затова в Наредбата се предлага да се въведе специално правило за заплащане от НЗОК на самостоятелните лекарствени продукти, за които през предходното шестмесечие е настъпило увеличение на утвърдената цена или увеличение на стойността на опаковка, изчислена на база референтната стойност. Те

ще бъдат заплащани на стойността, на която са доставени

на съответния изпълнител на болнична медицинска помощ, ако същата е по-ниска от максималната стойност по ЗЗО. В случай, че е по-висока, НЗОК заплаща лекарствения продукт по посочената максимална стойност. Предвижда се заплащането по този ред да се осъществява до изтичане на 6 месеца от публикуване в ПЛС на увеличение на утвърдената цена и/или увеличение на стойността на опаковка, изчислена на база референтната стойност за съответния лекарствен продукт. През тези 6 месеца ще се даде възможност за усвояване и изчерпване на наличните в болниците количества от лекарствените продукти, доставени им на старите цени.

Втората промяна в Наредба 10 е създаване на нова регулация на условията, реда, механизма и критериите за заплащане на диетични храни за специални медицински цели, тъй като досегашната правна уредба за заплащане от НЗОК е непълна и не отговаря в необходимата степен на необходимостта от детайлно регламентиране на предмета на процедурата.

С предложените изменения се създава административен ред за съставяне на спецификацията, като се регламентират и конкретни срокове; регламентира се процедурата по договаряне на диетичните храни, които ще се включат в списъка и се определя стойността за единица вещество или месечна стойност, по които НЗОК ще ги заплаща; създава се постоянно действаща комисия в НЗОК, която следва да включва експерти с медицинско, фармацевтично, икономическо и юридическо образование; разширява се обхвата на държавите, в които се реимбурсират диетичните храни, като те трябва да са реимбурсирани в поне три държави членки на Европейския съюз или съответната храна да се реимбурсира от НЗОК през последните 5 години;

въвеждат се изисквания към субектите, които имат право да подават заявления за включване

за заплащане на нови диетични храни; въвеждат се срокове, както за изготвяне на спецификацията, така и за провеждане на процедурата по договаряне; въвежда се покана за участие в процедурата по договаряне, а към документацията за участие в процедурата по изготвяне на Списъка, се добавя и „предложение за стойност за единица вещество/месечна стойност за съответните диетични храни; определя се начина на изчисляване на максималната стойност за единица вещество/ месечна стойност, до която НЗОК заплаща съответната диетична храна; въвежда се изискването, НЗОК ежегодно да провежда процедура по договаряне; въвежда се правилото, че когато списъка не бъде съставен и утвърден в сроковете, определени в тази наредба, той продължава действието си и НЗОК продължава да заплаща диетичните храни до стойностите и при условията, определени при последната процедура, въз основа на която той е съставен.

Предлага се срокът за обществено обсъждане на проекта на наредбата да бъде 14 дни. Причината е в неотложната необходимост от прецизиране на уредбата относно определяне по какви стойности да се заплащат от НЗОК лекарствените продукти, които са единствени в група, тъй като сегашната уредба в тази част води до ощетяване на бюджета на лечебните заведения, както и влияе негативно на лекарствоснабдителния процес.

Целия текст на проекта може да видите тук, а мотивите към него - тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6Cy5


Всичко за коронавируса
Още новини
Кой поставя на децата ваксините от Имунизационния календар?
20.09.2024 16:58:29

Кой поставя на децата ваксините от Имунизационния календар?

Кой трябва да направи задължителните планови имунизации и реимунизации на децата? Това е въпросът ...

И димитровградската „Св. Екатерина“ запазва досегашния си директор
20.09.2024 16:39:50

И димитровградската „Св. Екатерина“ запазва досегашния си директор

Д-р Алдин Карагьозов ще управлява общинската МБАЛ „Св. Екатерина” в Димитровград още ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...