!
Неделя, 08 Септември 2024
22
ян
2
 

Специалистът работи в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна

Проф. д-р Силва Андонова е назначена за национален консултант по интервенционална неврология

Понеделник, 22 Януари 2018 | 10:34:28
2

Проф. д-р Силва Андонова - директор лечебно-диагностична дейност и началник на Втора неврологична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна  е назначена за Национален консултант по Интервенционална неврология. Постът й е определен със запове

Проф. д-р Силва Андонова - директор лечебно-диагностична дейност и началник на Втора неврологична клиника в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна  е назначена за Национален консултант по Интервенционална неврология. Постът й е определен със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

До момента тя бе национален консултант по нервни болести. Новият национален консултант по интервенционална неврология е и национален представител за България от 2015 г. по проекта на Европейската организация по инсулт ESO-EAST и национален координатор на международния регистър за инсулти SITS от 2013 г.

Назначаването на проф. Андонова е признание за изключителния и принос при лечението на неврологични заболявания, за обучението на интервенционални невролози към катедрата по „Нервни болести и невронауки“ към МУ-Варна, ръководена от известния невролог проф. д-р Ара Капрелян, както и за водещата роля на УМБАЛ „Св. Марина“ при съвременното лечение на мозъчно-съдови заболявания, въвеждане на иновативни терапии и подобряването на грижата за пациентите, посочват от болницата.

Като лечебно заведение с най-богат опит в приложението на интравенозна тромболиза в страната, инициативата за изграждането на мрежа от  центрове  за лечение на инсулти бе поета през 2015 г. от Университетската болница „Св. Марина“ и Медицинския университет във Варна под ръководството на проф. Андонова. Тя участва и в работна група към Министерството на здравеопазването, заедно със специалисти от други специалности за разработване и представяне на проект за интервенционално лечение на мозъчносъдовите заболявания. Към момента интервенционално лечение на острите мозъчни инсулти се извършва освен във Варна и в София. 

Съвременното лечение на мозъчно-съдовите заболявания в болница „Св. Марина“ във Варна се извършва от мултидисциплинарни екипи с отлична теоретична и практическа подготовка и синхрон между неврологична диагностика с навременна неврологична и неврохирургична дейност. Това се случва във Варна по аналог на развитите страни в здравеопазването и науката като САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Япония и Германия, при които сме свидетели на бързо преминаване от традиционните хирургически методи към минимално инвазивни терапии. От 2013 година е разкрито отделение за лечение на остри инсулти, а от края на 2016 година съгласно заповед на министъра на здравеопазването за утвърждаване на методика за субсидиране на лечебните заведения, със заповед на Изпълнителния директор е обособен на функционален принцип високотехнологичен мозъчно-съдов център. Най-важните характеристики на високотехнологичния център са свързани с организацията – необходимо е наличие на специално обучен персонал, апаратура за модерно спешно изследване, мониториране и лечение; профилираност – допълнителна квалификация и непрекъснато обучение по проблемите на спешните и последващи медицински и сестрински грижи; възможност за  провеждане на ранна рехабилитация.

Бързият напредък в областта на интервенционната неврология и развитието на минимално инвазивни техники водят до голямо разширяване на потенциалните терапевтични приложения. Високата честота на инсулт, включително и в резултат на мозъчно-съдови малформации се очаква да продължи, а това засилва значението на интервенционалната неврология и на ролята на добре обучените специалисти за бързи, точни и адекватни действия за спасяване на живота на пациентите и за по-добро качество на живота им след това.

Освен водещ център за лечение на мозъчно-съдови заболявания, УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна предлага още много високоспециализирани медицински услуги и комплексно лечение на социално-значимите заболявания, като онкологични, кардиологични, педиатрични, ендокринологични и съдови болести. Болницата разполага с най-модерна апаратура и оборудване в страната за диагностика и лечение – PET скенер с циклотронен комплекс, два ядрено-магнитни резонанса, два ангиографа, робот за разтваряне на цитостатици, съвременен онкологичен и лъчетерапевтичен център с 3 линейни ускорителя, мамограф, модерна патоанатомия с имунохистохимия и молекулярно-генетичен анализ на туморите, 3D лапароскопската апаратура за извършване на прецизна безкръвна хирургия и много други.

Проф. Андонова коментира, че следването на златните стандарти в световната медицина, изграждането на мултидисциплинарни екипи, оборудването на модерни центрове с високотехнологична апаратура, непрестанната научноизследователска работа и отличният мениджмънт са ключът към успеха не само в неврологията, а в болничното здравеопазване въобще.  



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Zu%D

Компетентен 22.01.2018 13:25:51

Колко каротис тромбендартетектомий годишно се правят във Варна ?

Гост 13.02.2018 01:28:48

Повече откъдето и да си


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...