Понеделник, 25 Март 2019
10
май
1
 

Проф. Червеняков, проф. Гайдарски и проф. Темелков бяха отличени с ордени от президента

Четвъртък, 10 Май 2018 | 18:09:49
1

Българското общество трябва да цени и уважава своите ярки личности, а това сте вие – хората, които с много труд, постоянство и целеустременост изграждате своя професионален път, като допринасяте за благоденствието на цялото ни общество. С тези ду

Българското общество трябва да цени и уважава своите ярки личности, а това сте вие – хората, които с много труд, постоянство и целеустременост изграждате своя професионален път, като допринасяте за благоденствието на цялото ни общество. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към петимата изтъкнати учени, които бяха удостоени с ордени на церемония днес на „Дондуков“ 2.

В Гербовата зала държавният глава отличи акад. проф. д-р Петър Червеняков с орден „Стара планина“ – първа степен, за  постижения в областта на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия. Уважаваният хирург е изобретател, внедрил 40 нови оперативни метода, автор на стотици научни публикации, признат преподавател и учен. През дългия си професионален живот е извършил над 30 000 операции и асистенции, консултирал и оперирал пациенти у нас и в чужбина.

Проф. д-р Радослав Гайдарски беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие. Проф. Гайдарски е учител на три поколения млади хирурзи, основен преподавател на студенти и специализанти.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, президентът удостои и проф. д-р Темелко Темелков - един от най-уважаваните тясно специализирани коремни хирурзи в България, допринесъл за развитието на Медицинския университет във Варна.

Държавният глава награди и проф. Николай Червенков с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, за големи заслуги в областта на историческата българистика. За заслуги в областта на образованието и природните науки с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие, Румен Радев удостои акад. Александър Петров. Откритията на уважавания учен са в основата на множество от съвременните най-високо технологични научни разработки в областта на био-нанотехнологиите, мембранната биофизика и физиката на живата материя.

„Обществото има нужда от достоен пример, който да обединява и канализира нашата енергия в името на просперитета на България“, заяви президентът Румен Радев, като допълни, че именно петимата отличени са поставили обществения интерес на пиедестал и служат за пример на всички ни.

По думите на държавния глава, петимата носители на високите отличия са доказателство, че България е богата на значими личности и таланти. Зад гърба ви остава уважението и признание на хората, остава отстояването на българската идентичност и постижения във важни за човечеството области, заяви президентът. Румен Радев допълни, че прогресът на обществото се дължи на хората с новаторски дух, неизчерпаема енергия, които имат дръзновението смелостта да разчупят всякакви стереотипи и догми, въвеждайки прогресивни форми на професионална дейност.

От името на наградените Радослав Гайдарски благодари за отличията. Професорът изрази надежда младите хора на България да остават да работят в родината си и благодари на екипите, с които отличените са работили през годините и са постигнали високите си резултати.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qz2S

Димитров 10.05.2018 21:20:06

Хвала на порф.Гайдарски,изпитвал е и мен,но като министър позволи да има нулеви години за специализация на лекари итова беше огромна грешка!!


Още новини
Лекар от Казанлък започна тридневна гладна стачка
25.03.2019 09:52:09

Лекар от Казанлък започна тридневна гладна стачка

Акушер-гинекологът от Казанлък д-р Захари Стойчев обяви, че започва гладна стачка, съобщи bTV. Ос ...

И фелдшерите излизат на протест
25.03.2019 09:26:09

И фелдшерите излизат на протест

Съсловната организация на фелдшерите/лекарски асистенти излизат на протест днес от 12 час пред Ми ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...