!
Неделя, 08 Септември 2024
06
ян
 

Проф. Христова: Колко висок ще е пикът на грипа зависи от нашите действия

Сега е моментът в рамките на седмица-две-три просто да се намали циркулацията, подчерта тя

Петък, 06 Януари 2023 | 09:45:02


„Тепърва ще се разраства циркулацията на грипа, но и към момента заразените не са малко. Всяко едно събиране води до обмяна на вируси, сега сме след празници и това също изигра своята роля“. Това каза директорът на Националния център по зар

„Тепърва ще се разраства циркулацията на грипа, но и към момента заразените не са малко. Всяко едно събиране води до обмяна на вируси, сега сме след празници и това също изигра своята роля“. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред БНТ.

„При нас се засилват подадените проби, при които се доказва грипен вирус, все по-голям процент са положителни, отдавна подминахме 10-те процента, които говорят, че грипът вече е при нас“, обясни тя.

Проф. Христова обърна внимание, че когато човек се разболее и след това оздравее, той вече е унищожил вируса в себе си. „Ако той не успее да предаде вируса, докато е болен, на други хора, ще спре циркулацията, което означава: при първи симптоми, когато не се чувстваме добре, нека да се изолираме“, препоръча специалистката.

Тя подчерта колко важно е това да се случи още в самото начало, когато разболелият се човек отделя вируса активно. Също така проф. Христова призова родителите да намерят начин да не изпращат децата си на детска градина, защото това е начин да се ограничава инфекцията.

„Сега е моментът, в рамките на седмица-две-три, просто да се намали циркулацията“, подчерта вирусоложката.

По думите ѝ за грипните вируси основно значение има имунната система на организма.

„Но тъй като вече три години сме в досег със SARS-CoV-2, голяма част от хората са го прекарали безсимптомно. И този досег създава готовност бързо да се справим с грипа. От друга страна, за грип имахме две нулеви години и липсата на тази подготвеност на нашата имунна система води до това, че протича по-тежко в момента. Същото се отнася и за респираторните вируси, те бяха ограничени и сега се завръщат с по-голяма сила“, посочи проф. Христова.

„В началото започнахме да изолираме тип A H3N2, в последните дни се засилва пандемичният щам тип А (H1N1) и очакванията са той да добие превес и да нараства. Всъщност, той е близо до превеса – вече достигна 40%. Грипният сезон започна рано тази година и се очаква да продължи по-дълго“, обясни тя.

Проф. Христова подчерта, че се очаква в края на януари и началото на февруари да бъде пикът на грипната вълна. Колко висок ще е този пик зависи от нас, от нашите действия, подчерта вирусологът.

„Всяка година е по-висок интересът към грипната ваксина, затова спомогна и Националната програма за хората над 65 години. Определено обаче интересът е по-голям, отколкото възможностите да се осигурят тези ваксини. МЗ закупува все повече ваксини, а и интересът в цял свят е засилен. Всички 300 000 ваксини бяха разграбени буквално и това е много хубаво, защото хората видяха, че ваксините предпазват, че са ефективни и нямат странични действия. А дори и човек да се разболее, той ще го прекара много по-леко, защото имунната система е обучена от ваксината и се справя още на входа. Децата са основен уязвим контингент не само за грип, но и за всички респираторни вируси. Големият проблем е, че те все още не са срещали с целия този букет от вируси и тепърва започват да изработват имунитет“, коментира специалистката.

Проф. Христова обясни още, че нараства разпространението на грипа в Западна Европа и в съседни за нас страни – Турция, Румъния, и няма как ние да останем изолирани.

„При децата е много важно да се потърси навреме лекарска помощ, има бързи тестове за доказване на грип, има и противовирусни препарати, които могат да спрат размножението на вируса. Трябва първо посещение при лекар, и второ – изолация“, каза тя.

Грипът има бързо начало, буквално за часове се вдига температурата и от пълно здраве човек се оказва болен. Високата температура, болките в тялото, отпадналостта са признак на виремия, при децата температурата е по-високо, защото те имат много по-силна имунна защита, докато при възрастните не е така.

„Празниците продължават и ние ще берем плодовете след това“, предупреди проф. Христова. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u5BJ


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...