!
Неделя, 08 Септември 2024
02
апр
2
 

Проф. Хинков: След задължителна хоспитализация рисковите пациенти се наблюдават от ОПЛ

Вторник, 02 Април 2024 | 11:48:35
2

Рисков пациент е този, при който психотичното състояние представлява опасност за собственото му здраве и/или това на околните. В случаите на такова поведение се предприема задължително лечение, визирано в разпоредбите на Закона за здравето. Стационарно

Рисков пациент е този, при който психотичното състояние представлява опасност за собственото му здраве и/или това на околните. В случаите на такова поведение се предприема задължително лечение, визирано в разпоредбите на Закона за здравето. Стационарно проведеното задължително лечение следва да доведе до снижаване или отпадане на риска. Това казва министърът на здравеопазването в оставка проф. Христо Хинков в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев относно грижата за пациенти с психични заболявания в Добрич. Поводът за питането е нападението с нож от психичноболен в градския парк на Добрич в началото на март над двама мъже, при което единият от нападнатите беше прободен в гърдите и почина.

Министърът уточнява, че ако няма подобрение и отпадане на риска, се изготвя съдебно-психиатрична експертиза от лечебното заведение и се препоръчва удължаване на срока на задължителното лечение при стационарни условия или се променя в задължително амбулаторно лечение (при наличие на близки, които са готови да сътрудничат на лечебния процес). След прекратяване на стационарното задължително лечение пациентът се насочва към общо практикуващ лекар и към специализирана извънболнична практика по психични болести. Изборът на психиатър е личен.

По отношение на конкретния случая министър Хинков съобщава, че той се води на диспансерен отчет от 28 септември 2021 г. в ЦПЗ „Д-р Петър Станчев“ – Добрич. Той има дългогодишен опит на употреба на психоакгивни вещества, който е прераснал в зависимост, довела до нарушен емоционално-волеви самоконтрол. Мъжът има и крайно тежък социален статус. Родителите му и брат му са починали и за него полага грижи възрастната му баба.

Има многократни хоспитализации в ЦПЗ Добрич и е насочван с решения на Районния със-Добрич за стационарно лечение в ДПБ Царев брод и ДПБ Карвуна. Експертно е оценен с висок риск от себеувреждащи и агресивни прояви по психотични мотиви, на фона на емоционално нестабилна личност и липсващ самоконтрол, опасен за живота и здравето както на себе си така и за живота и здравето на околните.

От общо 365-те дни на 2023 г. лицето е било под стационарна медицинска психиатрична грижа 185 дни, т.е. половин година е получавал активна психиатрична грижа.

„Включен е в програма за лечение на зависимости. Поставен на висока степен и висок от риск от агресия и автоагресия и суицид и на 04.03.2023г. след наблюдение на психичното му състояние преоценен и поставен на средна степен на зависимост от грижи. По време на престоя няма регистрирани агресивни и автоагресивни прояви. Спазвал указания режим в отделението, при редовен прием на аптипсихотичните медикаменти. На 6 юли 2023 г. е подписал съгласие да продължи лечението си на доброволен принцип. След проведени разговори между директора на болницата и лекуващия лекар, както и разширени психиатрични интервюта, попълнен въпросник за преосвидетелстване, се е взело на екипно съвещание, решение да бъде изписан на 28 юли 2023г. Бил е в добро психично и физическо здраве. Изписан е апсихогичен. Предоставена му е рецептурна бланка с предписаните му медикаменти за домашно лечение. Предаден на баба му, на която е обяснено начина на прием на лекарствата. Също така са дадени насоки за контрол върху употребата на психоактивни вещества и алкохол.

От 27 септември 2023г. до 30 септември 2023 г. е постъпил в ЦПЗ-Добрич на доброволно лечение за зависимост към психоактивни вещества. Нямало е данни за агресивни и автоагресивни прояви, подписан е терапевтичен договор за зависими пациенти и информирано съгласие за лечение. На 4-тия ден от престоя е настоял за изписване, поради което началник отделението е провел разговор с пациента и с баба му, която е най-близкият му родственик. Предупреден е за опасността за здравето и живота му при евентуално приемане на психоакгивни вещества. Подписал е декларация за отказ от лечение. Изписан е на 30 септември 2023 г. в присъствието на неговата баба и е насочен към общопрактикуващ лекар и психиатър. След изписването му по информация на управителя на лечебното заведение не са получавани сигнали от баба му, от граждани или институции за влошаване на неговото състояние. Той се е възползвало от правото си за амбулаторни прегледи при психиатър, извън Центъра за психично здраве, имащ договор с НЗОК.

Няколко дни преди нападението над двамата мъже в Центъра е получено обаждане от Първо районно управление-Добрич, с молба за преглед и оценка с оглед на евентуална хоспитализация на лицето. Заявена е готовност да бъде прегледан в ЦПЗ, каквато е обичайната практика и хоспитализиран при необходимост, за което е уведомен дежурният за деня персонал. Лицето обаче не е заведено за преглед, казва министър Хинков.

Целия отговор на министъра може да видите тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8UEJ

Гост 02.04.2024 15:43:01

Кретените от властта ще натресат и психично болните на личните лекари. Като ,че ли са му роднини. Да не говорим ,че скапаната популисткокомунистическа касичка НЗОК не плаща пукната стотинка ,ако влезе пациент с психиатрична диагноза в кабинета на доктора . НУЛА ЛЕВА СТРУВА ТОЗИ ПРЕГЛЕД, и нула лева потребителска такса, ако ще да идва през ден ,разбра ли другарю ХиЛков с комсомолските поръчения на устата. Нещастници популисти от властта на фалшивите десни партии фантоми с неевропейско поведение.

Гост 02.04.2024 12:50:03

Ъхъ... ОПЛ е прибрал вкъщи болния за да си го наблюдава.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...