!
Неделя, 08 Септември 2024
28
март
 

Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра

Кириакиду: Фокусирането върху превенцията е ключово за справянето със сърдечносъдовите заболявания

Четвъртък, 28 Март 2024 | 12:29:47


Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 10 строук центъра в страната, но това на практика се оказа невъзможно. Направих нова работна група с водещи специалисти в тази област и се създаде една нова

Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 10 строук центъра в страната, но това на практика се оказа невъзможно. Направих нова работна група с водещи специалисти в тази област и се създаде една нова система, която предложихме за нотификация от страна на Европейската комисия за създаване на 17 центъра. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Христо Хинков на конференцията „Сърдечносъдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“, която се провежда в Дома на Европа в София.

Седем от тези центрове ще бъдат с функции, които да поемат целия спектър – тромболиза, тромбектомия, по-тежки манипулации, включително и обучение. Останалите ще бъдат с по-леки функции и възможност за по-гъвкаво поведение, обясни проф. Хинков, цитиран от БТА.

В Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено и създаването на единен интердисциплинарен национален център за провеждане на широкообхватен пренатален и неонатален скрининг на социално значими заболявания, добави той. Със знанията за това какво е потенциалното състояние и какви са рисковете пред подрастващите можем да постигнем ефектите, които търсим, каза министърът в оставка.

Той обърна внимание на това, че хората предпочитат да запазят начина си на живот, който може да не е толкова здравословен, но им доставя някакво удоволствие. Затова темата за личното отношение към здравето и обучението от ранна възраст в училище е изключително важна, посочи Хинков.

Има изследвания, които показват, че около 70-80% от общественото здраве се дължи на лично отношение към здравето и социалните фактори. Останалите 20-30% се разпределят между здравната система, околната среда и генетичните фактори, добави министърът в оставка. 

„Ключът за справяне със сърдечносъдовите заболявания е ефективното фокусиране върху превенцията“. Това пък заяви Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните, във видеообръщение пред конференцията.

Домакин на събитието е вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, в партньорство с посланик Фредерик Мерис и посолството на Кралство Белгия в България.

Целта на форума е да събере здравни експерти на национално и европейско ниво, представители на институциите на Европейския съюз (ЕС), учени и представители на академичните среди, за да обсъдят поставянето на сърдечносъдовото здраве в центъра на европейския дискурс.

Програмата на конференцията е фокусирана върху две основни теми – „Укрепване на социалната и здравната програма на ЕС: развитие на сърдечносъдовото здраве и перспективи за бъдещето” и „Сърдечносъдовото здраве в България: как да превърнем предизвикателствата във възможности за предоставяне на по-добро здравеопазване на българските граждани”.

Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за преждевременна смъртност в Европейския съюз (ЕС). Всяка година се регистрират над 6 млн. нови пациенти и повече от 1,8 млн. смъртни случая.

Еврокомисар Кириакиду посочи, че ЕК заедно с държавите членки работят по Целите за устойчиво развитие на ООН и по-специално намаляването на преждевременната смъртност от незаразни болести с една трета.

„Създадохме инициатива на ЕС за незаразните болести, наречена „По-здрави заедно“. Тя подпомага държавите членки в разработването на политики и други действия по отношение на ключови заболявания, включително сърдечносъдови, каза Кириакиду. Осигурихме също така около 7 млн. евро за проекти, ръководени от заинтересованите страни, относно факторите, определящи здравето, сърдечносъдовите заболявания и диабета, и накрая стартирахме още едно съвместно действие относно факторите, определящи здравето, със 73 млн. евро финансиране от ЕС“, обясни тя.

По думите ѝ това ще подпомогне държавите членки в създаването на амбициозни инициативи за подобряване на здравето на хората.

"Осигуряването на ефективна превенция и лечение е наш общ ангажимент, който отразява ценностите и приоритетите на нашето общество. Ето защо е толкова важно да обединим усилия в предоставянето на равен достъп до здравеопазване, развитие на устойчиви здравни системи и иновативни решения", посочи вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Тя акцентира върху значението от ранното диагностициране, скрининга, превенцията, инициативите върху повишаването на осведомеността по отношение на сърдечносъдовите заболявания и заяви, че те трябва да са обща цел.

"Нека не забравяме силата на научните изследвания и иновациите при превенцията и лечението на сърдечно-съдови заболявания. Чрез разработване и интегриране на цифрови здравни решения, осъществяване на сътрудничеството между изследователи и институции, можем да предоставим нови и по-ефективни решения за превенция, диагностика и лечение", каза Мария Габриел. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1c#B


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...