!
Неделя, 08 Септември 2024
15
ян
 

Проф. Тодор Кантарджиев: Все още няма грипна епидемия в страната

Понеделник, 15 Януари 2018 | 10:46:09


 „По данни на центъра, най-много болни от грип за първата седмица на новата година, 209 на 10 000 имаше в Перник, на второ място беше Пазарджик. Заболеваемостта в Пловдив и София беше 120 на 10 000, която е характерна за ранна есен

 „По данни на центъра, най-много болни от грип за първата седмица на новата година, 209 на 10 000 имаше в Перник, на второ място беше Пазарджик. Заболеваемостта в Пловдив и София беше 120 на 10 000, която е характерна за ранна есен. Никакъв пик, никакви поваляния от грип – това са неща, които никога не съм казвал, въпреки че ми се слагат често в устата.“ Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) пред Нова телевизия.

„Грипът е опасно заболяване, за което от два-три месеца говорим сериозно. Циркулацията започна в началото на декември, в момента щамовете са от група Б, което е нещо нехарактерно. Единият критерий за епидемия е колко от материалите на тежко болни със съмнения за грип са положителни. Когато от един приморски град РЗИ-то изпрати 45 материала и от тях се окажат само трима положителни, това говори, че там грип няма“, каза още той.

Критерии на СЗО ясно показват как да бъде различен грипът от настинката. „Грипът започва внезапно. В рамките на 2-3 часа губиш сили, болят те мускулите, болят те ставите, не ти се става. Боли обикновено глава. Имаш суха, непродуктивна кашлица, тежест в белия дроб и гърлобол, страх от светлината. Това, което неправилно се нарича настинка, са вирусни заболявания през зимния сезон. 1/3 от гърлобола, сухата кашлица, са коронавируси. Аденовирусите са много чести през зимния сезон – причиняват хремите и гърлобола. По начало, когато възрастен човек го боли гърло, е вирусна инфекция. Когато става въпрос за дете обаче много е вероятно да е бактериална инфекция, затова трябва да се консултира с лекар“, поясни проф. Кантарджиев.

По думите му, когато има нараснал брой болни ученици е добре ваканцията да бъде удължена с три дена, тъй като обикновено води до прекъсване на вирусите. „Когато предстои грипна епидемия и по време на епидемията, най-важно са личните мерки. Това са хигиенните кърпички и да не се кашля в ръката, а в кърпичка. Така разпространението на вируса е по-минимално. Миене на ръцете, ползване на маска, която се сменя на 2 часа и половина. Особено вкъщи, който е болен, трябва да ползва маска, за да не зарази останалите. Тъй като грипът е тежко заболяване, хубаво е културният човек от големия град да е говорил с личния си лекар и когато се явят такива симптоми да му се обади задължително по телефона. Неспециалист може да се обърка – може да е бъбречна криза или друго заболяване. Съветвам и личния лекар да говори с пациентите си по телефона, защото не е най-хубавото в голям град  да тръгнеш по градския транспорт и да чакаш на опашка в ДКЦ-то“, каза проф. Кантарджиев.

Той допълни, че най-честите усложнения от грип са бактериалните пневмонии. „Когато се говори, че 20 млн. души са умрели след Първата световна война от грип, всъщност са умрели от усложненията от пневмонии. На 4-5 ден от грип ако се променят симптомите, храчките станат гнойни, появят се бодежи и болки в гръдния кош, винаги трябва да се търси лекар, защото може би това е бактериалната пневмония, която се лекува с правилно изписани антибиотици“, поясни директорът на НЦЗПБ.

 



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
x8uK


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...