Сряда, 26 Юни 2019
20
май
 

Проф. Николай Габровски: В операционната никой не може да ти държи ръцете

Неделя, 20 Май 2018 | 11:15:30 Надежда Ненова
46

„Възможностите на съвременната медицина и в частност на неврохирургията са огромни. Живеем буквално в революционни времена“, казва проф. Николай Габровски, който е трето поколение неврохирург. Началник на Клиниката по неврохирургия, а о
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

„Възможностите на съвременната медицина и в частност на неврохирургията са огромни. Живеем буквално в революционни времена“, казва проф. Николай Габровски, който е трето поколение неврохирург. Началник на Клиниката по неврохирургия, а от април 2017 г. и зам.-директор по лечебната дейност на Университетската болница за спешна медицина „Пирогов“. Той е и национален консултант по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.

Завършил Медицинския университет в София през 1996 г., проф. Габровски започва работа в клиниката по неврохирургия на Пирогов от 1997 г. Специализирал е многократно в областта на невроонкологията, съдовата и гръбначна хирургия във Франция, Белгия, Германия, включително под ръководството на известния неврохирург проф. Жак Брочи. Той е специалистът, който въвежда в България множество иновативни хирургични техники, предимно в областта на щадящата и минималноинвазивната хирургия. В началото на 2012 г. е избран за наблюдател в борда на Европейски мозъчен съвет (European Brain Council) – координираща неправителствена организация, която работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи по проблемите на заболяванията на мозъка. Тази му дейност продължава до началото на 2016 г., когато създава и оглавява Европейски мозъчен съвет – България. Проф. Габровски преподава в множество престижни научни форуми и курсове основно в областта на минимално инвазивните методи за лечение на гръбначните заболявания и съвременните хирургични методи в гръбначната хирургия като обучава специалисти от различни европейски държави, Азия и Близкия изток.

Тази седмица проф. Габровски беше отличен с медицински „Оскар“. Пироговският неврохирург получи признанието в категория Професионализъм и иновации в медицината 2018 на IV-та церемония на Националните Медицински награди. Пред Zdrave.net той разказа за усещането да си носител на такова признание, за тежестта на бащиното име и как успява да съчетае работата като администратор с тежкото всекидневие на неврохирург.   

 

Проф. Габровски, как се чувствате като носител на медицински „Оскар“?

Винаги е приятно, когато човек получи добра оценка за своя труд и усилия. Може би това, което обаче доминира като усещане от церемонията е, че на това събитие имаше хора, които са утвърдени специалисти, някои от които дори с международно признание, водещи фигури в различни области на медицината, в различни аспекти на организацията на здравеопазването. Като се изключи личното преживяване с дадената награда, другата причина за удовлетворението беше този облик на здравеопазването, който присъстващите там създадоха – на едни модерни, съвременни, проспериращи лекари, специалисти и лечебни заведения. На фона на общата картина и на общия демонстриран песимизъм това е един светъл лъч.

От гледна точка на финансирането на здравната система сме на едно от последните места в Европа, а специалистите ни са на световно ниво. Как може да бъде преодоляно това разминаване и да се намери баланса?

Това не е учудващо и може да бъде обяснено по относително прост начин. Ако трябва да бъде изпълнена някоя сложна и важна задача е необходима личност, но ако трябва добрия резултат от тази задача да бъде съхранен и развит е необходима институция. Ние личностите ги имаме. Борим се системата да стане по-добра. На практика в света няма перфектна система на здравеопазване. При нас обаче имаше голяма динамика и промени, както законодателни, така и общо на основни правила на договаряне между лекари, болници и пациенти. Това е, което пречи да се усети стабилност и резултатите на тези добри лекари да бъдат по-видими за всички и по-постоянни. Второто, което пречи, е недостигът на цялостна, интегрална здравна услуга или поне много трудното й доставяне. Причина за това е значителният брой лечебни заведения и миграцията на лекарите. Така добри специалисти се „разпиляха“ в различни болници и в крайна сметка местата, на които пациентът може да получи цялостно лечение, за всички аспекти на заболяването си, останаха сравнително малко. Така у пациентите се оставя усещането за разпокъсаност и че се разкарват, а същевременно лекарите са неудовлетворени, че не успяват да дадат най-доброто, което биха могли на пациентите си, ако имаше такава комплексна услуга. Това са нормални процеси и предполагам, че ще ги преодолеем в някаква степен, но изискват време. Тази разпокъсаност обаче е проблем. Включително и за големи болници, каквато е „Пирогов“, намирането на добри специалисти във всички дисциплини е изключително предизвикателство. Ние не можем да кажем – спираме до тук и ще ви пратим в друга болница. Ние трябва да бъдем най-добри във всичко.

Как успявате да съчетаете работата администратор с тежкото всекидневие на неврохирург?

Не знам доколко добре ги съчетавам, но се старая. Истината е, че най-голямо удоволствие лекар с призвание изпитва в операционната. Когато се справи, когато след много тежка и продължителна операция на другия ден види, че пациентът е добре, когато няколко дни по-късно, дай Боже, си отиде на крак, в добро състояние, щастлив. Това е истинското и най-голямото удовлетворение и точка. Все пак, като по-активно включен и в администрацията и някои процеси, които са свързани с подобряване на условията на работа смятам, че това е един понякога неглижиран аспект. Лекарите обикновено казват: Тия от администрацията ги остави. Истината е, че администрацията е изключително важна, защото от това как работи администрацията зависи колко добри условия за работа ще имат лекарите. Да, в административната работа резултатите не са така видими, както в хирургията, често не са и толкова бързи, а в повечето случаи са свързани и с недотам приятни емоции, промени, бумащина, сметки. Истината обаче е, че ако един административен процес в здравеопазването не е добре регулиран и планиран, по всяка вероятност и чисто медицинската дейност ще страда.

Какво ви накара да наследите баща си в неврохирургията?

До 16-годишна възраст не знаех какъв искам да бъда, но знаех, че не искам да бъда лекар. Причината беше огромното натоварвана, на което беше подложен баща ми – всекидневно, денонощно, целогодишно, безспирно. Не мога да кажа защо това се промени. Просто се случи. Беше спонтанно, никога не е имало опит за влияние върху това мое решение – свобода, която високо оценявам. Убеден съм, че такива решения, особено когато са свързани с трудни професии, човек трябва да ги взима сам, за да си носи отговорността. До днес поне не съжалявам за този свой избор.

Тежи ли Ви името на баща Ви проф. Стефан Габровски?

Човек в пътя си винаги стъпва на нечии рамене. Дали на училите си или, както е в моя случай, на родители, човек не е сам по пътя си. Дори да не си дава сметка, някой някъде му помага и насочва. Трябва да призная, че за мен тежестта, дали съм достоен за името на баща си е било доста голямо бреме. С професионализма си, с личните си качества и отдаденост, той беше вдигнал една много висока летва и достигането й не можеше да бъде нито бърз, нито лесен процес. Винаги съм се опитвал да компенсирам тази тревогата и притеснение с упорство и с работа. Гледал съм резултатите, които постигам да не бъдат оспорими. В интерес на истината хирургията е много благоприятна в това отношение, защото в операционната никой не може да ти държи ръцете, нито да ти оперира болните. Не можеш по подобен начин да си спечелиш име, не можеш да станеш специалист, не можеш да се утвърдиш като специалист. Трябва да се изградиш и справиш със собствени усилия. Да кажем, че сега съм по-спокоен, защото и днешния ден доказва, че съм поел по свой път, със свои решения и резултатите са налице. И съм много щастлив, че още можем да работим заедно с баща ми и да черпя не само от неговия опит, а и от неговата, бих каза мъдрост.

Надявате ли се децата Ви да продължат по вашия път?

На мен ми беше оставена пълна свобода на избор и мисля, че дължа същото на децата си. Убеден съм, че така е правилно. За момента те имат по-различно виждане за професионалното си развитие и аз мога само да им помогна да се образоват и да им пожелая успех и да се реализират като личности и професионалисти така, както си го представят.

Как успявате да се разтоварите от напрежението в „Пирогов“?

Професията и по-голямата част от нещата, с които се занимавам буквално са ми хоби. Не мога да кажа, че ми тежат в прекия смисъл на думата. Правя ги с удоволствие и желание. Да, уморително е, но в края на краищата това е сладка умора, особено когато е с добър резултат.

А как се справяте с тежките случаи или с тези, на които не сте успял да помогнете?

Въпросът е да си убеден, че си дал максимума от себе си. Наистина има неща, които няма как да контролираш и според мен би било пагубно за един специалист да си вмени, че всичко зависи само от него и е под негов контрол. Доказано е, че това не води по добър път. Длъжни сме да бъдем подготвени и да бъдем всеотдайни при решаването на конкретния проблем, да направим най-доброто според ситуацията и възможностите си. И разбира се, да се надяваме.

 

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V49j

Николай 16.04.2019 07:32:11

Този е пълен хал хабер,некадърно нагъл типаж нарича себеси професор. Пазете се от него ,

Гост 03.06.2018 22:02:13

Пълен некадърник и наглец.Господ да пази хората от него.!Дано му забранят да оперира. Лично аз ще го съдя.

Стела 02.06.2018 19:27:41

Благодаря на Всички които отредихте Оскара на ,,Великия "Професор,но лично той ме осакати мен и моя живот за цял живот.Супер накъл и арогантен човек,макар че на мен лично ми отделяше внимание ,но какво от това да ме лъже че всичко е направил перфектно и че другите Лекари не разбират за това казват че нещата не са наред грешката е моя че аз му вярвах и му се доверих и така съсипах моя живот в личен и професионален план ,а и хората около мен.А сега други му оправят бакиите ,то са консултации в чужбина или пък Иван Рилски и т.н .Не Оскар а потърсете отговорност от този Човек доста осакатено хора има ,ако покажа и епикризите които нямат нищо общо с действителността ,но кой ще ми обърне внимание Аз нямам неговото име или неговите пари ,а той граби болните яко и на каса и под маса ,достоен е за Господари на ефира не за Оскар .Така ли се става Професор на 47 год.,явно просто име от баща си.Смея да твърдя че и аз съм с доста образования и дипломи но.....не нося ничия фамилия.!Надявам се да се дава повече публичност за неговите неуспехи а не уж успехи и не пострад още хора.Не може така но това е България,пък на нас Господ да помага.!

Гост 25.05.2018 15:06:31

А обективните факти за интервюираната и наградена личност са професор по наследство с пословично високи такси за прегледи и лечение, пренебрежително отношение към по- голямата част от пациентите му, съмнителни резултати от опертивните му намеси и мракобесно отношение спрямо колегите му в тон с директорчето си .

Гост 25.05.2018 15:02:49

И как се игнорират субективните фактори, като овластиха некадърници и службогонци , а интелектуалния потенциалн на нацията натириха от страната или го душат ежедневно . Няма начин да аплодирам награждаване на един от службогонците, които беснее цяла година с некадърния си директор в болницата си.

Как е възможно това?! 25.05.2018 00:32:58

Един език, една писменост ползвате, българи, а постоянно строите "Вавилонски кули". Вместо интелигентни личности като вас да намират решения за проблемите във вашата професионална сфера, търсите допълнителни такива и ставате част от проблема на системата. Игнорирайте субективните фактори и търсете решения на основата на обективните факти, моля!

Гост 24.05.2018 23:51:15

То с тия космически тарифи накъде повече да дерзае Горкият. Поне да го биваше в диагностиката и в операционната.

Пациент 24.05.2018 12:35:07

Завист, обикновена завист прелива навсякъде тук. Дерзайте Професоре!!! Оставете тази мърсотия в краката си. Продължавайте да помагате на хората!!! България има нужда от всеотдайни хора като вас.

Пациент 23.05.2018 00:42:53

Какви комплекси,каква злоба ,аз му се доверих,а той не е стоял и 20 мин. в операционната,след което 4 месеца бях на легло,със същите болки,направих си ново изследване-на същото ниво дискива херния( само че по-малка). На контролния преглед се държа отвратително.За повечето пациенти може да е светило и да има много успешни операции,но за мен той не е човек.Тези,които са успешно оперирани и ни критикувате,можехте вие да сте на наше място

Гост 21.05.2018 21:19:24

Браво,колеги! В сайта на МЗ са публикувани 64 благодарственни писма от пациенти до ЦСМП в страната, изпратени до тел.112за първото тримесечие на 2018г. От тях 21 писма за ЦСМП София, 11 за ЦСМП Варна, 7 за ЦСМП Пловдив, по 3 писма за ЦСМП Перник, Русе, Смолян, Добрич, по 2 писма за ЦСМП Враца, Шумен, Ямбол, и по едно за ЦСМП Благоевград,Плевен, Сливен, Хасково, Кюстендил и Велико Търново . Респект,колеги!

Гост 21.05.2018 13:10:21

Бах.ти държавата щом тоя “професор” е с “Оскар”.

Я 21.05.2018 11:50:11

Защо предизвиква такива реакции този Професор?!?

За лудница 21.05.2018 11:11:42

Абе вие наред ли сте? То псуване, то гадост Мисля, че е видно кои са комплексарите Ненормалници!!! Не свестни доктори, свестни санитари не заслужавате

Гост 21.05.2018 11:45:59

Този не.го познавам, но като знам за какво иде реч и как се прави кариера съм склонен да вярвам на коментарите. Познавам доста хабилитирани лица вредни за здравето.

Гост 21.05.2018 11:09:08

Друг път Пирогов. Поредният натегач на зам.директора.

Гост 21.05.2018 08:38:56

Горкият човечец. За какво да му завиди човек. На 46 гдини е, а изглежда като 76 годишен.

Пирогов 21.05.2018 07:24:48

Смешни сте с всички тези коментари. Злобари!

Ани 21.05.2018 00:50:51

Мръсник,влезнах с болки,излезнах с влошаване, според скенера проблема си стои,а според него всичко е блестящо.Веднъж вземе ли парите,оттам нататъка не те поглежда.

Гост 21.05.2018 00:15:16

Медицинския "Оскар " ,не знам колко е медицински, но тарифитее му за преглед , и избор на екип корелират с тарифите на носителите на филмовите Оскари . Явно има нова тенденция медицинският Оскар да е свързан с тарифата на носителя, а не с уменията му в областта на медицината .

Гост 21.05.2018 00:02:42

Доскучахте ми !Не очаквах така юнашки да се впрегнете !Явно много ви е страх професорчета -комплексари! Обожавам да ви работя и да не схващате откъде ви идва !

Кой какъв е... 21.05.2018 00:00:15

Коментарите не кореспондират със звездния имидж, който ни формира интервюто. Като че ли “професора” не е точно това, за което се представя.

Пациентка 21.05.2018 00:04:06

Проф. Габровски спаси мен и цялото ми семейство! Дано има повече такива Хора!

Гост 21.05.2018 00:07:07

А жена ми с ликворея я прати при ОПЛ и само дето не умря от менингит!За мен не струва .Слава богу попадна на истински лекари оживя !

И един мармот... 21.05.2018 00:13:43

... завива шоколада в станиол.

Британски затворник 20.05.2018 23:59:17

I like "сополчо"! Let him come to me.

Гост 20.05.2018 23:44:16

Честно ,здраве нет , чудя се дали Балтов не ви плаща да го рекламирате денонощно .Повръща ми се от неговите "подвизи " и "награди ".В страната има 300 болници , защо се вкопчихте в рекламата на най -задлъжнялата от тях .Партийно поръчение ли изпълнявате или какво ?

Тошко Африкански 20.05.2018 23:40:52

Заболя ме кУрема от смях!

Гост 20.05.2018 23:38:45

Меджидиев ,това недоразумение дето съсипа болницата в Девин.С него ли ме плашите ,нещастници страхливи ! И той е временно явление като вас , комплексари самовлюбени.

Тошко Африкански 20.05.2018 23:52:40

Сополчо, призна си!

Гост 20.05.2018 23:56:01

Пак сбърка и други не обичат триото ви .Само си спомнете що народ уволнихте или принудихте да напусне болницата . Списъкът е дълъг .Иска ви си само един враг да имате нещасти комплексари !Цял "фен" клуб сме вече!

Гост 20.05.2018 23:35:56

Смешници , с титли и награди ..................Асенчо и Ники , комплексари с наследствена обремененост, безкрупулни, некадърни и алчни псевдомениджъри, жадни за власт и пари на всяка цена. Ще има да патите ......

Тошко Африкански 20.05.2018 23:30:56

Сополчо, издухай се! Иначе Д-р Меджидиев ще те!

Сънчо 20.05.2018 23:21:37

Лягайте си, злобарчета! Ще ни хванете за... Тошко ви го каза!

Гост 20.05.2018 23:28:13

Ще , ще щом още ме четете , значи с Асенчо все още ви е страх от народната любов на пироговци. Нещастници!Награждавайте се , сега ви се е паднало!Смешници !

Тошко Африкански 20.05.2018 23:17:35

Сополчо, out!

Гост 20.05.2018 23:21:26

Пак не позна ! Иска ти се само Сопотенски да ти е враг!Цял Пирогов съска срещу теб и Асенчо .Ще ви дойде времето ,засега се награждавайте и си чешете егото . Нищите духом имат нужда от това .

Гост 20.05.2018 23:15:36

Опааааа, професорчето се впрегна, но не позна откъде му дойде!Нещастник със слонско его,без никакво покритие !

Фродо 20.05.2018 23:12:10

Master will find you! ИДИОТИ! Сополтенски, КРЕТЕН!

Гост 20.05.2018 23:06:19

Некадърник ,с наследственна обремененост, узурпирал Пирогов за да гради кариера !

Педро 20.05.2018 22:34:49

Коментиращите сте ИДИОТИ! Това е истински МЪЖ, хирург от световна величина, ПРЕПОДАВАТЕЛ!

Гост 20.05.2018 23:09:39

И ако това е мъж, жалко за мъжете !

emergency 20.05.2018 19:33:04

Изключително алчен и безскрупулен тип! Срам за гилдията, къш!

Гост 20.05.2018 23:11:20

Много точно казано!Тарифата му не съответства на знанията и уменията му , ако ще да е академик!Ако не беше фамилията му беше обречен Горкия !

Тошко Африкански 20.05.2018 14:16:11

Задочен отговор: ще ни хванете с Ники за... бананите!

Гост 20.05.2018 23:07:57

Ще ви дойде и на вас времето, Асенчо и Ники !Потрайте още малко !

Въпроси... 20.05.2018 14:02:14

Бла, бла...Дали щеше да е същото, ако баща ти не беше професор в тази клиника и в тази болница? Ако идеш в чужбина дали ще те ценят така и дали изобщо ще ти дадат да работиш? Дали няма много по- кадърни от тебе, на които не им бе даден шанс? Като доц. Иванов от ВМА, когото носят на ръце в Кувейт.


Още новини
В печата: Заплатите на медиците, делото срещу Москов, скок на раковите заболявания
26.06.2019 08:58:45

В печата: Заплатите на медиците, делото срещу Москов, скок на раковите заболявания

Срещите на министъра на здравеопазването с директорите на областните болници и заплатите на медиц ...

СЛК и
25.06.2019 18:34:22 Надежда Ненова

СЛК и "Шалом" подписаха меморандум за сътрудничество

Столична лекарска колегия на БЛС  и организация на евреите в България „Шалом" подписах ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...