Сряда, 23 Януари 2019
07
ноем
3
 

Проф. Николай Габровски: Проблемът с агресията срещу медиците е проблем на комуникацията

Над 30 са документираните случаи на пострадали медицински специалисти през тази година

Вторник, 07 Ноември 2017 | 14:59:53 Надежда Ненова
3

„Колегите, които се занимават със спешната част на лечението, са най-уязвими, най-често подложени на насилие. Причината за това е може би от една страна голямото притеснение, което пациентите имат, когато са в спешно състояние, а от друга - зарад

„Колегите, които се занимават със спешната част на лечението, са най-уязвими, най-често подложени на насилие. Причината за това е може би от една страна голямото притеснение, което пациентите имат, когато са в спешно състояние, а от друга - заради желанието им всичко да бъде разрешено с много голяма скорост, веднага и по най-добрия начин, което не винаги е възможно. Това е повод за разминаване, понякога неразбиране и за съжаление крайният израз на това неразбиране е насилието“.

Това каза зам.-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски при представянето на видеосингъл на Владимир Ампов-Графа, посветен на кампанията на БЛС срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“, #ПребориГнева. Кампанията е организирана от Български лекарски съюз и цели повишаване на информираността за правата и задълженията на пациентите.

„Проблемът в отношенията лекар – пациент е проблем на комуникацията и насилието не може да го реши. Някой очаква нещо, което няма как да получи. Може би и не е необходимо да го получи точно в този вид или в този момент и това създава напрежение и се предизвиква конфликт. Мисля, че е необходимо обучение във всяко едно звено, не само при лекарите и медицинските сестри, но и при пациентите. Те трябва да се научат да са по-спокойни. В този смисъл тези кампании са особено важни, защото показват истинското лице на проблема“, каза още проф. Габровски.

По думите му най-важната цел на кампанията е да образова пациентите и в тежки ситуации да не се стига до напрежение и излишни емоции, защото точно това е, което пречи на лекарите да си вършат добре работата.

„Над 60 случая на насилие са документирани за миналата година. Тази година случаите на насилие са над 30. Има много други, но хората, върху които е упражнено, в повечето случаи не споделят. Не цифрите обаче са важни в случая, най-важното е, че този проблем съществува и че трябва да му бъде сложен край. Или най-малкото да бъде сведен до абсолютния минимум“, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.

Проф. Габровски каза още, че медицинската сестра, която беше пребита от 18-годишния Калоян Милев в "Пирогов", е значително по-добре чисто физически, а операцията е била успешна. „Вече за психическото й състояние ще трябва да я питате нея, но съм сигурен, че едва ли би идвала на работа със същото желание, както преди“, каза още проф. Габровски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Dhp#

не! 07.11.2017 22:52:37

БЛС откачи, няма такова тъпо, глупаво поведение, само Графа ни беше кусура. Това ли измислихте за 5 бона заплати, че наглеци такива? Съгласен напълно с долния - толкова слабо безидейно и скапано ,но алчно ръководство не е имало в историята на съюза.

Гост 07.11.2017 16:27:42

Верно , не сме имали досега по-слабо ръководство на БЛС . Дирижираните събори ще ги преглътнем, глупостите на Галка и председателя по медиите също. Толкоз могат ,толкоз правят макар и за солидни заплати , който ние им плащаме. Но това с кампанията срещу агресията се оляха. Кампанията включваше анкета, но не сред спешните екипи ,за да не се разбере истината;създаване на черни списъци на агресивни пациенти и песен на Графа. Значи като тръгнат с шамарите и юмруците срещу нас- пускаме им Графа; записваме ги в черния списък на Галка; звъним на тел. 112; където ни пускат музика; и търсим паник бутонардето ни го обеща МЗ , но все още го няма и чакаме да дойде , ако дойде полиция . На другия ден ни показват размазаните физиономии по телевизора за да вдигнем рейтинга на медиите и накрая напускаме работа , за да оцелеем.

Гост 07.11.2017 15:08:14

Предател! Не са верни тези тъпотии.. Работата е много по-дълбока,напреднала, необратима,неспасяема..здравеопазването си отива.Проблемът е заплатите и липса на персонал..всичко друго си го заврете отзад. Чао!


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...