Вторник, 22 Януари 2019
19
окт
 

Проф. Людмил Пейчев: Контролът над хомеопатията у нас е сериозен, но не може да хване нелегалното производство

Четвъртък, 19 Октомври 2017 | 16:19:20


Клиничната хомеопатия не е опасна за човешкото здраве. В това бяха категорични от Българската медицинска хомеопатична организация и Европейската школа по клинична хомеопатия. Според лекарите-хомеопати в момента се разгаря очерняща кампания срещу клинич

Клиничната хомеопатия не е опасна за човешкото здраве. В това бяха категорични от Българската медицинска хомеопатична организация и Европейската школа по клинична хомеопатия. Според лекарите-хомеопати в момента се разгаря очерняща кампания срещу клиничната хомеопатия, защото идва сезонът на грипните заболявания, информира БНР.

Преди дни от Научния консултативен съвет на европейските академии излизат със становище, че хомеопатичният метод на лечение е в най-добрия случай плацебо, а в най-лошия – опасна за здравето шарлатания. Според организацията хомеопатията е опасна, защото подтиква пациента да забави консултацията с лекар, а поради занижен контрол качеството на хомеопатичните продукти е лошо.

Клиничната хомеопатия съчетава конвенционалното лечение и лекарствата се изписват от лекар, заяви в защита председателят на Българската медицинска хомеопатична организация д-р Петко Загорчев. „Винаги, когато настъпи есента, когато започва периодът на острите вирусни инфекции, на грипните епидемии, тогава, когато се очаква бум на закупуването на медикаменти от типа на антипиретици, аналгетици, антибиотици, за съжаление, започва някак си „случайно“ и атака срещу всички методи, които биха ограничили закупуването и употребата на тези медикаменти. Това е процес, който е насочен срещу здравето на хората и срещу избора на адекватен подход за тяхното лечение“, заяви д-р Загорчев.

Според декана на Фармацевтичния факултет на МУ – Пловдив проф. Людмил Пейчев проблемът идва от някои държави, в които хомеопатичните продукти се изписват и приготвят от хора без медицинско образование. „Европейското законодателство разрешава хомеопатичните продукти да се продават във всички европейски страни съобразно националното законодателство. Контролът в България е изключително голям“, посочи той, като обаче отбеляза, че контрол не може да се осъществи върху производството под масата и в избата на хомеопатични „компоти“ от немедицински лица. „Аз също съм лекар, макар че съм декан на Фармацевтичния факултет в Пловдив, и практикувам също хомеопатия повече от 20 години. Няма как законодателството в България да тръгне и да излови всички подобни шарлатани, които хвърлят лоша слава на хомеопатията“, коментира проф. Пейчев.

Голямо френско проучване сред три групи заболявания – ставни, дихателни и депресия, сочи, че съчетаването на клиничната хомеопатия и конвенционалната медицина е по-ефективно за пациентите и по-евтино. Д-р Райна Томова, управител на Европейската школа по клинична хомеопатия, заяви: „Пациентите с остри хронични мускулно-скелетни болки от хомеопатичната група използват 46% по-малко нестероидни противовъзпалителни средства и 67% по-малко аналгетици. Пациентите с инфекции на горни дихателни пътища от хомеопатичната група използват 57% по-малко антибиотици и 46% по-малко антипиретици и противовъзпалителни средства. И пациентите със смущения на съня, тревожност и депресия от хомеопатичната група – три пъти по-малко психотропни медикаменти. Какви са най-често срещаните странични ефекти на онези медикаменти, които в цитираните проценти са били спестени на пациентите? При нестероидните противовъзпалителни средства – токсичност, дразнещ ефект върху стомашно-чревната лигавица, потенциален риск от сърдечносъдови тромботични инциденти и т.н. Това е заключението на проучването, към което аз напълно се присъединявам: Клиничната еволюция на пациентите е идентична, няма загуба на възможности за пациентите, които са избрали хомеопатичния метод на лечение, но има спестени много странични ефекти“, посочи д-р Томова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vQh7


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...