!
Неделя, 08 Септември 2024
17
февр
 

Проф. Константинов: В Любляна детето ще получи специфична терапия за много усложнени и рискови случаи

Петък, 17 Февруари 2023 | 12:48:27 Надежда Ненова


„Имаше много добра координация между всички звена, които имаха отношение. Много бързо откликна НЗОК и Комисията за лечение на деца в чужбина. Когато се стигна до осигуряването на транспорт, също много бързо получихме съдействие от страна на минис

„Имаше много добра координация между всички звена, които имаха отношение. Много бързо откликна НЗОК и Комисията за лечение на деца в чужбина. Когато се стигна до осигуряването на транспорт, също много бързо получихме съдействие от страна на министъра, който лично се ангажира.“ Това каза началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Добрин Константинов на брифинг днес по повод 11-годишното дете, което беше транспортирано със самолет „Спартан“ за лечение в Словения.

„Много съм щастлив, че при необходимост, и то обективна медицинска необходимост, в България съществува механизъм, който толкова добре действа, и се надявам, че всичко, което сме направили, ще се увенчае с успех“, допълни той.

Проф. Константинов заяви, че на това дете му предстои много специфична манипулация в Словения, а този метод на лечение се прилага за първи път на български пациент.

„У нас подобен метод не е приложим и вероятно скоро няма да е приложим. Проблемът е, че детето е във фаза на активно заболяване, с предхождащо лечение и показатели, които са много ниски. От тази гледна точка рискът при транспортирането е много висок. Затова се обърнахме по съответния ред към МЗ. Министърът в личен план се ангажира“, каза проф. Константинов.

„Заболяването се развиваше доста неблагоприятно. В хода на лечението се получи т.нар. много ранен рецидив, което е основание за преосмисляне на цялостната стратегия за лечение. Това са случаите с най-висок риск да се възстанови заболяването и то с висок риск.  Ние подходихме с всичко, което позволяват нашите възможности, вкл. най-модерната имунотерапия, с която постигнахме частичен контрол над заболяването. Успоредно с това започнахме подготовка за костно-мозъчна трансплантация с донор от междунареден регистър. Самото естество на заболяването не позволи този контрол, който бяхме постигнали, да се задължи достатъчно дълго, за да продължим на следващ етап. Това отново наложи да бъде преосмислено нашето поведение, включително се свързахме с мрежата от лечебни заведения от нашия регион – първо за обсъждане на случая и за възможностите да си съдействаме. Това обсъждане се оказа много ползотворно. Веднага получихме предложение от център в Словения, Любляна, който развива една от най-напредничавите терапии при подобни много усложнени и рискови случаи.

Това е една от най-модерните терапии въобще в онкологията. Авторите на този метод са едни от Нобеловите лауреати през последните години. Става въпрос за нов подход въобще в лечението. Имам предвид въздействие, външно. Собствени клетки на пациента  се изваждат, обработват се по много специфичен начин и се въздейства на генния апарат на тези клетки. Става въпрос за Т-лимфоцити, които са активни при защитата на самия индивид. Но тези лимфоцити се приучват така да действат, че да насочват своето действие срещу маркери, които са по повърхността на левкемичните клетки. Един вид собствените за пациента клетки, което е голямо предимство, се обучават да атакуват остатъчни левкемични клетки. Методът, дори в теоретичен план, е изключително впечатляващ. Тъй като е много сложен, само няколко са центровете в света, в които се прилага. Този в Любляна е най-близкият. Ние се познаваме много добре с колегите от Любляна и те веднага откликнаха“, разказа проф. Константинов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3u7D


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...