!
Неделя, 08 Септември 2024
30
март
4
 

Проф. Кантарджиев: Който не се е занимавал с антиваксъри, нищо не знае за ваксините у нас

Сряда, 30 Март 2022 | 18:33:56 Надежда Ненова
4

„От 320 годишно вече сме стигнали до 700 починали от рак на маточната шийка. Това е ужасяващо. До там се докарахме“. Това каза ваксинационният съветник на Столична община проф. Тодор Кантарджиев по време на кръглата маса-дискусия на тема: &

„От 320 годишно вече сме стигнали до 700 починали от рак на маточната шийка. Това е ужасяващо. До там се докарахме“. Това каза ваксинационният съветник на Столична община проф. Тодор Кантарджиев по време на кръглата маса-дискусия на тема: „Работи ли програмата за превенция на HPV-свързаните ракови заболявания в България?“, която се проведе днес в БТА.

По думите му първите стъпки, които трябва да се направят, е да се гони разумният ваксинационен минимум. „Първо с ваксинация на момиченцата и максимално обясняване от общопрактикуващите лекари и педиатрите, тъй като работата на гинеколозите е да обяснят на родителите опасността. След това трябва да има обществен натиск да се ваксинират и момчетата. Кампанията трябва да е организирана от Министерството и да е по желание на родителите. Много е трудно в този и икономически, и политически, и като обществена нагласа момент да вкараш като задължителна папиломавирусната ваксина“, отбеляза той.

„Който не се е занимавал с антиваксъри, който не се е занимавал с дирижирана от фирма антиваксинационна политика в България, нищо не знае за ваксините. Силата на антиваксърското движение в България се модерира от NGO-та, които се борят за нещо съкровено за тях – да не са задължителни ваксините. В целия най-либерално-демократичен свят не можеш да влезеш в учебно заведение без ваксина срещу полиомиелит. Нашите големци се изтрепаха да си ваксинират децата срещу менингит, защото те не са задължителни в Англия и САЩ, но не можеш да влезеш в училище, не можеш да идеш в колеж, дори в Харвард го искат.

Не можете да се борите ваксината да е задължителна, защото ще стане по-лошо и ще се провали цялата програма. Трябва да си остане препоръчителна, но трябва да се ваксинират и момичетата, и момчетата по желание на родителите. Не може да говорим за намаляване или за свеждане до разумни граници на папилома вируса, ако са ваксинирани само 50% от обществото. Преди години само момчетата се ваксинираха срещу заушка, а се оказа и че момиченцата доста сериозно боледуват, само че яйчниците не се виждат като се надуват. Нямахме никакви успехи в елиминирането на това заболяване, докато ваксинирахме само момченцата. Сега ще е същото, ако не се ваксинират и двата пола. Сега и момчетата, и момичетата се ваксинират срещу заушка и ни е мирна главата“, допълни още проф. Кантарджиев.

Той беше категоричен, че трябва да се предприеме стъпка за тези, които вече не са на 13 и 14 години, също да могат да се ваксинират, да има диагностика на папиломавирусната инфекция при жените, подпомогната от държавата и да се увеличи заплащането на семейните лекари за поставяне на незадължителни ваксини.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9wjJ

Лекар 02.04.2022 01:21:36

Този разбирач приказва все едно е в кръчмата също като своя главатар. Основният играч зад антиваксърската кампания не бяха фирми и NGO, а путинова Русия.

Гост 30.03.2022 22:35:29

Шоумен. Провал

Скъпи, 30.03.2022 22:30:54

с нефелното си поведение ТИ и Годжи генерирахте много повече анти-ваксъри отколкото който и да едруг до момента. Интересно, и двамата продължавате да си живеете безнаказано....

Гост 31.03.2022 08:35:51

Колкото повече антиваксери, толкова по-малко антиваксери.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...