!
Неделя, 08 Септември 2024
25
апр
 

Проф. Йото Йотов е новият декан на Факултета по медицина в МУ-Варна

Вторник, 25 Април 2023 | 14:13:00


Проф. д-р Йото Йотов е новият Декан на Факултета по медицина в МУ-Варна, съобщиха от учебното заведение. Той бе избран с категорично мнозинство на заседание на Общото събрание на факултета по медицина, което се проведе на 24 април в I аудитория на Унив

Проф. д-р Йото Йотов е новият Декан на Факултета по медицина в МУ-Варна, съобщиха от учебното заведение. Той бе избран с категорично мнозинство на заседание на Общото събрание на факултета по медицина, което се проведе на 24 април в I аудитория на Университета. За председател на Общото събрание бе избран проф. д-р Николай Сапунджиев, ръководител на УС по ушно-носно-гърлени болести, а за заместник-председател – доц. д-р Елеонора Димитрова - Господинова, ръководител на Катедрата по онкология. По време на заседанието бяха гласувани също ръководството и членовете на Мандатната комисия, както и състава на  Факултетния съвет.

Проф. Йотов очерта основните си приоритети като декан – повишаване на качеството на обучение чрез обновяване,  дигитализация  и синхронизиране  на учебните планове и програми по медицина с европейските практики, разширяване на дигиталните и дистанционните форми на обучение, привличане на хабилитирани преподаватели от чужбина за англоезичната програма на университета, разширяване на научното партньорство с други университети, организации и научни центрове в страната и чужбина, участие в международна проектна дейност и кариерно израстване на преподавателите на Факултета по медицина.

Общото събрание прие с бурни аплодисменти отчета на досегашния Декан на факултета по медицина проф. д-р Златислав Стоянов за периода април 2019 – април 2023 г. Акценти бяха непрекъснатото обновяване и модернизиране на материално-техническата база,  създадените условия за високотехнологични методи на обучение,  вложените 11 445 000 лв. в оборудване и апаратура. Проф. Стоянов отбеляза  и 8 % ръст на студентите, обучаващи се по специалност „Медицина“, както и актуализираните учебни програми по всички дисциплини, обновяването на програмите за преддипломен стаж и практики на студенти в страната и чужбина, въведените нови задължителни и свободно избираеми дисциплини.

В научно-изследователската дейност проф. Стоянов отчете ръст от 139 % в публикационната активност в Web of Science. Той изтъкна още, че 1/3 от публикациите на автори от Факултета по медицина, индексирани в Scopus, са в списания, попадащи в първия квартил. Близо 855 000 лева финансова подкрепа са получили и млади учени от университета. Проф. Стоянов благодари на своя екип и на колегите си за дългогодишната съвместна работа.

Проф. Йото Йотов е завършил медицина във ВМИ - Варна през 1988 г. като отличник на випуска. От 1993 г. е асистент в Катедра по кардиология и ревматология, от 1998 г. е главен асистент в същата катедра, а впоследствие и в Катедрата по вътрешни болести. През 1993 г. защитава магистърска степен по епидемиология на незаразните заболявания и биостатистика в Еразъм Университет, Ротердам, Нидерландия. Придобити специалности: вътрешни болести (1994 г.); кардиология (1998 г.) и социална медицина и здравен мениджмънт (2002 г.) През 2007 г. защитава дисертационен труд на тема “Оценка на глобалния сърдечно-съдов риск за развитие на исхемична болест на сърцето при жени". Основните му научни разработки са в областта на исхемичната болест при жени, превантивна кардиология, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания, сънна апнея.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vG4S


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...