Сряда, 23 Януари 2019
09
ноем
 

Проф. Добрин Константинов: Фондът за лечение на деца оказва огромна помощ за скъпите терапии

Четвъртък, 09 Ноември 2017 | 11:30:41


Отбелязваме 20 години от първата костно-мозъчна трансплантация в България. Това е един знаменателен юбилей, който показва, че въпреки трудните икономически условия в средата на 90-те години, успяхме да въведем един революционен метод и той да бъде част

Отбелязваме 20 години от първата костно-мозъчна трансплантация в България. Това е един знаменателен юбилей, който показва, че въпреки трудните икономически условия в средата на 90-те години, успяхме да въведем един революционен метод и той да бъде част от нашия арсенал за лечение. Това каза националният консултант по детска хематология и онкология проф. Добрин Константинов пред БНТ.

Той допълни, че това е огромен успех за България, въпреки че тази година се отбелязват 60 години от представянето на метода в света. „Нека да отбележим, че този метод трудно си е пробил път. От тези 60 години, които сега навършва методът в света, близо 30 години е трупане на опит, на експерименти и дори на някои обезкуражаващи резултати. Неслучайно обаче през 1990 г. беше присъдена Нобелова награда на Едуард Томас и екипа му за експерименталната и практическа дейност за утвърждаване на метода като лечение“, каза проф. Константинов.

Той допълни, че за тези 20 години у нас са извършени 80 донорски трансплантации и над 200 автотрансплантации. „Нуждите са много, но в много случаи трансплантацията е абсолютно индивидуално решение – и като показания, и като решение на семейството на пациента“, каза проф. Константинов.

Националният консултант по детска хематология и онкология коментира и наложения мораториум от НЗОК върху иновативните лекарства за следваща година. „Когато се говори за мораториуми, лимити и други ограничителни мерки, ние като специалисти сме много притеснени. Навлизаме в съвсем нова ера на онкологичните заболявания, която най-общо казано е персонализираната медицина. Това означава, че всички нови и модерни медикаменти, ще бъдат изключително прецизни за всеки пациент, за всяка болест. Не можем да ограничим притока на нови молекули, защото те са шанс за много пациенти. Не можем да спираме прогреса на модерното лечение. То е наистина много скъпо от една страна, но пък от друга е изключително ефективно“, каза проф. Константинов.  

По думите му в тези случаи огромна помощ оказва Фондът за лечение на деца. „Той ни подпомага комплексно, в това число и за иновативни лекарства. Децата в известен смисъл са застраховани предварително от най-новите лекарства, но когато имаме заболявания, при които се налага да се търси нов подход на по-високо ниво, тогава минаваме към т. нар. лечение офлейбъл и тези медикаменти не се реимбурсират от държавата и от никой друг, освен от Фонда. Другата част от помощта е за тези, които се налага да се изпратят на специфично лечение в чужбина. Така че за нас Фондът е изключително ценен“, каза проф. Константинов.

Той поясни, че не всяко лечение може да бъде извършено у нас, въпреки напредването на медицината и в България. „Когато става дума за медицински показания за изпращане на пациент в чужбина – ако се касае за група заболявания, които и по света са редки, те се концентрират в строго определени центрове, които и в най-напредналите страни са малко на брой. Така че това от медицинска гледна точка е абсолютно оправдано“, каза проф. Константинов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m5Ef


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...