!
Неделя, 08 Септември 2024
24
март
5
 

Проф. Гудев: Високата смъртност от COVID се дължи на липсата на медицински персонал

Сряда, 24 Март 2021 | 11:56:01 Надежда Ненова
5

COVID не е респираторно, а мултиорганно заболяване. Тромбопрофилактиката е изключително важно нещо. Освен антикоагулантите и дексаметазона, трябва да имаме и ефективно перорално лечение срещу този вирус. Високата смъртност и у нас, и по света се дължи

COVID не е респираторно, а мултиорганно заболяване. Тромбопрофилактиката е изключително важно нещо. Освен антикоагулантите и дексаметазона, трябва да имаме и ефективно перорално лечение срещу този вирус. Високата смъртност и у нас, и по света се дължи до голяма степен на липсата на медицински персонал. Ако лечението е комплицирано, ако се изискват вливания, монториране, перфузори, неминуемо това заболяване ще води до висока смъртност и ще претоварва здравната система.

Това каза в презентацията си на конференцията  на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“ чл.-кор. проф. д-р Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник Клиника по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ.

„Близо 5% от новозаразените днес (б.а. -вчера) са медици, което ясно показва колко недостатъчна е пенетрацията на ваксинацията при медицинските специалисти. Ако не направим бърза ваксинационна кампания, ще продължим да имаме проблеми с неадекватната грижа за хронично болните от незаразни болести пациенти“, каза още той.

„Ние говорим сега за пост-COVID, но тепърва ще стане ясно дали изобщо ще излезем от COVID или ще трябва да се адаптираме. В България COVID показа огромната липса на интернисти и специалисти по интензивни грижи. Ние убихме специалността "Вътрешни болести". Годишно се явяват двама-трима човека, за да вземат тази специалност. Изобщо липсват специалисти по интензивни грижи, тъй като у нас специалността е анестезиология и реанимация, което е по-различно от интензивни грижи“, допълни проф. Гудев.

Той направи кратък обзор и на противоречивите мнения за коронавируса от появата му до днес. „Първоначално идеята беше, че COVID е поредния грип, който не е толкова страшен, но се видя, че това е заболяване с няколкократно по-висока смъртност, което доведе до парализа на обществения живот. Смяташе се, че маските не са необходими, сега Centers for Disease Control излезе с препоръка в ъв високорискови ситуации да се носят по две маски. Първоначално се смяташе, че вирусът на засяга млади хора, но се видя, че това не е така. Даже една от тежките форми е при децата. Първоначално се смяташе, че симптомите са ясни, а се оказа, че 40-50% от пренасящите вируса са асимптоматични. Това, което не можахме да разберем за една година, е, че по някакъв начин трябва да бъдем смирени с този вирус. Все още вирусът продължава да ни управлява нас, а не ние него“, каза проф. Гудев.

„Малко или много тези неща рефлектираха и в нашата научна общност и пролича дефектът на системата. Имаше много ненаучни, а често и лъженаучни прояви на хора, които работят в здравните институции. Навсякъде има етични комисии, а никъде не чухме позиция на университетите, на Лекарския съюз, на БАН, относно тези прояви и да се преодолеят антиваксърските настроения. Трябва да се върне вярата в науката. По някакъв начин загубихме инициативата, време е да отвърнем на удара“, завърши той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
K4s@

Гост 25.03.2021 08:03:42

този не е никакъв кореспондент, а обикновен член

Гост 24.03.2021 16:11:04

"Изобщо липсват специалисти по интензивни грижи, тъй като у нас специалността е анестезиология и реанимация, което е по-различно от интензивни грижи". Специалността се води "Анестезиология и интензивно лечение". Туй само за протокола.

Гост 24.03.2021 16:31:48

Да се намира на приказка. Ей така си бърбори

Гост 24.03.2021 14:48:10

Този надут пуяк само може да бръщолеви и да се радва на собствения си образ

Гост 24.03.2021 14:38:30

Глупак


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...