!
Неделя, 08 Септември 2024
15
апр
1
 

Проф. Белчева: 82% от възпитаниците ни в специалностите по здравни грижи смятат да се реализират у нас

80% от работодателите, които приемат наши дипломанти, дават висока оценка за тяхното ниво на подготовка

Петък, 15 Април 2022 | 16:26:44 Невена Попова
1

„През 2021 г. 75% от дипломантите ни са успели да намерят работа преди дипломирането си, като при медицинските сестри този процент е 55%; при акушерките – 82%; при помощник-фармацевтите – 82% и при рентгеновите лаборанти – 92%&l

„През 2021 г. 75% от дипломантите ни са успели да намерят работа преди дипломирането си, като при медицинските сестри този процент е 55%; при акушерките – 82%; при помощник-фармацевтите – 82% и при рентгеновите лаборанти – 92%“. Това сподели пред Zdrave.net проф. Ани Белчева, заместник-ректор по учебната дейност на МУ – Пловдив. Висшето медицинско училище и Медицинският колеж в Града под тепетата са сред най-старите и утвърдени учебни заведения, които подготвят специалисти по здравни грижи.

Още данни от наскоро проведена анкета сочат, че 82% от нашите студенти смятат да се реализират в България, 13% в България или в чужбина и едва 5% от тях ще търсят работа само в чужбина, допълни проф. Белчева.

Тя е категорична, че през последните две години повишеното търсене на такива професионалисти се обуславя не на последно място и от нарасналата потребност от медицински кадри в резултата на COVID пандемията и последиците от нея.

„МУ - Пловдив се ангажира да заяви необходимост от обучение на по-голям брой медицински сестри и акушерки като част от защитените и приоритетни специалности. Промотира се и специалността „Лекарски асистент“ като възможност за обучение на медицински специалисти за спешните сектори и в малките населени места“, допълни проф. Белчева.

По думите й инициативите в тазгодишната кандидатстудентска кампания са насочени към запознаването на зрелостниците с предимствата на изучаваните професии в Медицински колеж.

„Предвидени са 11 събития през април и май, на които ще бъдат изнесени презентации, представени видеофилми и други материали на учениците от 11-ти и 12-ти клас от Пловдив и областта. В тях ще вземат участие от ръководствата на Медицинския колеж и отдел „Учебни дейности“ към МУ, преподавателите от ФОЗ от специалностите „Акушерка“ и „Медицинска сестра“. Ще се осъществят и срещи с участници по програма „Еразъм“ от Турция, Гърция, Македония и Албания“, каза още проф. Белчева.

Тя подчерта, че в МУ- Пловдив от години функционира Център за кариерно развитие, който е създал динамични връзки между студентите и работодателите и служи като медиатор за комуникация между бизнеса и академичните среди.

„Болничните лечебни заведения изпитват остра нужда от медицински кадри, най-вече от медицински сестри. От две болнични заведения има поет ангажимент за финансиране обучението на медицински сестри, които след завършването си да започнат работа в конкретната болница. На сайта на МУ-Пловдив непрекъснато се обявяват вакантните места, които се усвояват своевременно“, допълни зам.-ректорът.

Тя бе категорична, че стремежът е да се постави акцент върху сериозната практическа подготовка, особено по време на клиничната им практика, а допълнително надграждане е възможно в магистърските програми на ФОЗ.

„Центърът за кариерно развитие извършва проучвания и анализи за мнението на работодателите за подготовката и професионалните качества на нашите дипломанти. Последната анкета на работодателите посочва доста висока удовлетвореност от качествата на възпитаниците на МУ- Пловдив – 80%. Базовата им подготовка се оценява като отлична и много добра според 75% от анкетираните“, сподели още проф. Белчева.

Очакванията са, че и през тази година интересът към специалностите от направление „Здравни грижи“ що бъде голям, а пловдивският медицински университет може да се похвали и с възпитаници не само от България, но и от други страни – Северна Македония, Косово, Украйна, Гърция, Молдова и Сърбия.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5P1k

Гост 15.04.2022 22:48:38

Мамаша!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...