!
Неделя, 08 Септември 2024
02
март
 

Проф. Аргирова: Няма категорични доказателства, че SARS-CoV-2 е изпуснат от лаборатория

Липсва директно доказателство за човешка намеса, но има обосновано предположение, смята д-р Аспарух Илиев

Четвъртък, 02 Март 2023 | 12:47:04


„Трябва да направим разлика между произхода и начина на разпространение на коронавируса. Може да е разпространен през пазара на Ухан, но твърденията, че е изтекъл от лаборатория, не почиват на изучаване на истинските причини за еволюцията му. Ням

„Трябва да направим разлика между произхода и начина на разпространение на коронавируса. Може да е разпространен през пазара на Ухан, но твърденията, че е изтекъл от лаборатория, не почиват на изучаване на истинските причини за еволюцията му. Няма категорични доказателства, че вирусът е изпуснат от лаборатория“.

Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова пред NOVA NEWS по повод изявлението на директора на ФБР Кристофър Рей, че COVID-19 „най-вероятно“ произхожда от „контролирана от китайското правителство лаборатория“. Това е първото публично потвърждение на засекретената преценка на ФБР за това как се е появил пандемичният вирус, въпреки че Китай отрича да е имало пробив в лабораторията в Ухан и нарече твърдението клеветническо.

Проф. Аргирова допълни, че подобни вируси трябва да се търсят в дивата природа и животните. „Там се намира много сходен, ако не и съвсем еднакъв вирус. Все още сме далеч да кажем кой би бил междинният гостоприемник. Ако го открием, можем да предотвратим друга подобна история“, каза тя.

Според лабораторният лекар д-р Недялко Калъчев СЗО и Китай са закъснели с обявяването на реалната опасност от коронавируса. „Чак след като започна ужаса в Италия всички се задействаха, при това панически и с недобри ефекти“, каза той.

„Напълно възможно е вирусът е да е изпуснат от лаборатория. Вторият момент е бързото и безконтролно нахлуване на хора в биотопите, които не са предназначени за хора, където има взаимодействие на човек и дива природа, но тази бързина ни затруднява да се адаптираме“, допълни д-р Калъчев.

От своя страна д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, смята, че вирусът на COVID не е много естествен, тъй като има характеристики на вирусен щам, който не е показвал активност към човешките рецептори до момента. „Това което настъпва в него като мутация и което го прави опасен за хората, е един сегмент, който се оказва абсолютно идентичен с един коренно различен коронавирус, който се наблюдава в една популация прилепи на около 4000 км от Ухан. Всички проби на тези вируси са събирани от световният коронавирусен експерт Ши Джен Ли, която работи в лабораторията в Ухан. Още от 2009 г. тя се занимава с такива експерименти – взима се един безопасен вирус и се взима един фрагмент от друг вирус, който се счита, че е опасен за човека, рекомбинират се и се следи дали вирусът ще стане по-опасен“, разясни д-р Илиев.

По думите му това не е директно доказателство, но е обосновано предположение. „Тази хипотеза съществуваше още от самото начало и предизвикваше съмнения“, каза д-р Илиев.

Според проф. Аргирова ако продължим по-нататък при изследването на алфа, бета, делта и т.н. варианти на вируса, ще видим промени във вируса, които със сигурност не са причинени от човешка ръка. „Трябва да се търсят подобни вируси в дивите животни. Все още сме далеч от възможността да идентифицираме кой би бил най-добрия гостоприемник“, каза тя.

„Ако искаме да знаем какво се случва в природата, трябва да се правят експерименти. Въпросът е какво се случва след експериментите“, добави д-р Калъчев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Qv7A


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...