!
Неделя, 08 Септември 2024
26
апр
1
 

Промените за паралелния износ в Закона за лекарствата окончателно приети от комисията

Четвъртък, 26 Април 2018 | 18:07:25 Полина Тодорова
1

Парламентарната здравна комисия прие на второ четене промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, свързани основно със завишаване на санкциите при нерегламентиран износ на медикаменти. Ключов момент в приетите изменения е

Парламентарната здравна комисия прие на второ четене промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, свързани основно със завишаване на санкциите при нерегламентиран износ на медикаменти.

Ключов момент в приетите изменения е наблюдението на лекарства от Позитивния списък, както и ограничаване на износа, когато е установена липса или недостиг в страната. За целта ще бъде изготвен списък с лекарствени продукти, чийто износ може да бъде ограничаван.

Първоначалната идея беше той да бъде изготвен от Експертен съвет, но между двете четения на законопроекта председателят на ресорната комисия д-р Даниела Дариткова и колегата й от ГЕРБ Лъчезар Иванов предложиха това да става на база специализирана електронна система. Именно това предложение бе прието и от депутатите днес. Народният представител от левицата проф. Георги Михайлов обаче възрази, че към момента тази система все още не е изградена. „Как приемаме закон върху нещо, което още не е създадено“, попита той, като изтъкна, че законът на практика върви преди системата.

Зам. здравният министър Жени Начева обаче обясни, че системата се подготвя от два месеца и че техническото й задание е изградено. Тя изтъкна още, че обект на законопроекта са всички лекарства от Позитивния списък, както и че той разглежда огромен обем от информация, и коментира, че наблюдението й не би могло да се осъществи без наличието на електронна система.

Аргумент, посочен от д-р Дариткова в защита на системата, беше, че чрез нея ще се избегне субективният фактор при определянето на забранените за износ лекарства.

Законът предвижда и сериозно завишаване на санкциите при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства. Залагат се по-високи санкции при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък, като за търговците на дребно глобата е в размер от  10 000 до 20 000 лв. при първо нарушение и от 25 000 до 35 000 лв. при повторно нарушение. При търговците на едро имуществената санкция е в размер от 10 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение разрешението за търговия на едро се отнема със заповед на ИАЛ. За всеки, който извърши износ на лекарствени продукти в нарушение на разпоредбите за износ на лекарствени продукти от закона, е предвидена глоба, съответно имуществена санкция, в размер от 50 000 до 100 000 лв.

Оттеглено бе предложението всички производители на лекарства, чиито медикаменти са в ПЛС, да поддържат резерв от 10% от тях.

Предстои промените да бъдат разгледани и от парламента в пленарна зала.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aU7Y

Гост 26.04.2018 18:43:49

Да питат Начева всичко става с неино знание оправи болниците които фалират една след друга оправи касата като пренасочва парите и както си иска Нагуши определени болници за сметка на други. Ръководи МЗ сякаш е ТКЗС Нно има Видов ден. Справка Семерджиев който е бил гост на прокуратурата пак ще бъде.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...