Понеделник, 21 Януари 2019
22
май
 

Прокуратурата проверява НЗОК за превеждане на средства без основание

Понеделник, 22 Май 2017 | 17:17:35
11

Прокуратурата извършва проверка в здравната каса по сигнал на бившия здравен министър Петър Москов и тогавашния му заместник Ваньо Шарков. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в Бургас. „Проверката на прокуратурата

Прокуратурата извършва проверка в здравната каса по сигнал на бившия здравен министър Петър Москов и тогавашния му заместник Ваньо Шарков. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в Бургас.

„Проверката на прокуратурата касае сигнали, които са свързани със сключване на неизгодни договори, а освен това касае и сигнал, който е предявен от бивши ръководители на министерството на здравеопазването – бившия министър и бившия заместник-министър Ваньо Шарков. Основно касае превеждане на средства от НЗОК без наличие на съответно основание за това“, информира Цацаров.

Той заяви, че не може да каже за кои лечебни заведения става въпрос, но по думите му съвсем скоро от проверката ще има резултати. „Които са свързани не толкова дори със здравната каса, а дори и с начина, по който самите лечебни заведения са формирали исканията си към здравната каса и доколко онова, което здравната каса е покривала, действително е стигало до пациентите“, допълни главният прокурор и уточни: „Но не мога да ви кажа нищо повече не защото не знам и не защото го крия, а защото е една следствена тайна, която може би съвсем скоро ще стигне до вас.“

Припомняме, още преди няколко месеца бившият здравен министър Москов заяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата за изплатени от НЗОК средства към лечебните заведения, без отчетените случаи да са минали през системата за регистрация с пръстов отпечатък. „До края на седмицата ние ще сезираме прокуратурата за това, че  след падането на правителството, през м. ноември и декември, НЗОК е платила 20 милиона лева на лечебни заведения, без това да бъде потвърдено от изричното съгласие на пациента, т.е. без пациентът да е удостоверил присъствието си, т.е. без идентификация. Това е кражба в особено големи размери. Това се случва през тези три месеца“, заяви Петър Москов в телевизионно интервю през март. В периода, посочен от бившия министър, председател на Надзорния съвет на НЗОК беше неговият заместник в министерството д-р Ваньо Шарков.

Тогава от касата обясниха, че всички случаи, за които бившият министър говори, са проверени и средствата са изплатени напълно правомерно. „Вероятно става въпрос за около 25 920 отчетени хоспитализации за месеците ноември и декември 2016 г., които не са могли да бъдат отчетени или обработени от системата на пръстовия идентификатор поради невъзможност за снемане на отпечатък, технически, комуникационни и софтуерни проблеми, срив на системата, който беше доста чест в пикови моменти, отказ на пациента и други технически проблеми. Тези пациенти са се идентифицирали по старата система с лични карти и ЕГН, въведена само година по-рано по времето на същия министър. Тези случаи са проверени специално от екипите на РЗОК и от тях са отхвърлени за плащане само 1760 случая, а останалите 14 564 са потвърдени и са на стойност 20 339 588 лв.“, посочиха от касата в отговор на думите на бившия министър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kM95

Hfih 22.05.2017 23:12:00

Повече от очевидно е, че никой не познава материята, разпоредбите и т.н. Имам чувството, че и главния му е доста мътно в главата, правилата, по които се плаща от касата, надеждността на системата с пръстовия отпечатък и ред други неща. Приоритетите на държавицата ни са къде къде по различни. Май е време Москов да си сърба докрай попарата, която сам забърка.

Тиквенищини 22.05.2017 21:02:32

Дойде ли Боко на власт и се започва преследване на класовият враг - лекаря. То не бе Цеци, то не бе Пепи, то не бе Цаци да громят врага лекар. Важно е Боко да гепи, а обществото да гони и презира лекарското съсловие. Отклоняване на вниманието. Това още Сталин го е измислил през 52-ра година - "лекарят враг на народа". Да ама скоро Сталин умира и всичко свършва.

Оптимистът 22.05.2017 20:45:39

"Приказки под шипковия храст", N-ти епизод, N-ти сезон....Господи, обичам тази "държава"!!!

Гост 22.05.2017 20:39:25

Некъв сериал ли е, що ли? Москов и Шарков реално са пуснали сигнали срещу себе си. Доколкото си спомням Москов беше министър до края на януяри 2017. Там някъде и Шарков все още беше председател на на Надзора на касата и зам. министър. Пък плащанията били ноември и декември.

Гост 22.05.2017 20:25:44

Некъв сериал ли е, що ли? Москов и Шарков реално са пуснали сигнали срещу себе си. Доколкото си спомням Москов беше министър до края на януяри 2017. Там някъде и Шарков все още беше председател на на Надзора на касата и зам. министър. Пък плащанията били ноември и декември.

Наистина тъпо 22.05.2017 20:34:05

Да,така е!То умни хора такива тъпотии като пръстовите идентификатори не могат да измислят.Що пък да не пуснат сигнал и срещу себе си? Невероятна пародия по български вариант.

!?!?!? 22.05.2017 20:03:19

Ало, Прокурорът?! Какво разследваш, че от приказките ти личи пълно непознаване на правната материя?! Да ти подскажем: До пациента нищо не достига, той получава "здравна услуга" в здравно заведение срещу "здравна осигуровка"...И така да продължим: Баба Пена от село "Горно нанадолнище" чува ,че трябва да се направи операция"животоспасяваща, колко е вярно не се знае, но за нея операция е, като да и се спаси живота" та то не е операция, а е манипулация, която може и в стационар, но какво ще и напишат в епикризата е все тая, тя тъй и тъй нищо няма да разбере, ако изобщо го прочете. За нея диагнозата е "ОПЕРАЦИЯ". Схващаш ли г-н Цацаров изобщо за каква огромна илюзия става на въпрос?! ... И така: Нормативната база е направена и структурирана така, че да се ЛЪЖЕ И КРАДЕ?! Стига имитирахте дейност, че ставате за посмешище и малките деца разбраха, че само си дрънкате празни приказки!!!

Гост 22.05.2017 19:30:41

Нали пръстът се оказа незаконен, та какво точно нарушение е направено тогава? Московщини! А докъде стигна разследването за ваксините?

Ами да! 22.05.2017 20:29:59

Бившия министър явно загря най-накрая какви идиотщини е направил и реши чрез заведеното дело срещу здравната каса да отклони вниманието от себе си.Е да,ама няма да му мине номера този път!!!!

Гост 22.05.2017 19:12:44

Значи едни са "тъпите" съобразяващи се с пръста, други си правят каквото си поискат. Аман от този двоен стандарт. Какво значи след проверка от рзок, нали без пръст не можело!!!

Гост 22.05.2017 21:45:44

Явно за някои е можело. Така е винаги в тези земи


Още новини
Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница
21.01.2019 15:42:11

Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница

В затруднено положение посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично от ...

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави
21.01.2019 15:09:14

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави

„Хемодиализното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин ще получи седем нов ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...