!
Неделя, 08 Септември 2024
15
март
 

Проверката в ДАЗД показа нехуманно отношение към децата в МБАЛ-Сливен

Вторник, 15 Март 2022 | 11:44:40


Децата, хоспитализирани в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, които са без придружители, се обездвижват, тъй като персоналът не е в състояние да стои непрекъснато при тях, аргументирайки се с извършване на други дейности. Това е показала п

Децата, хоспитализирани в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, които са без придружители, се обездвижват, тъй като персоналът не е в състояние да стои непрекъснато при тях, аргументирайки се с извършване на други дейности. Това е показала проверката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), проведена на 23 и 24 февруари в лечебното заведение по повод завързаните към болничните легла деца в детското отделение на болницата. Резултатите от проверката са предоставени на Мария Брестничка от Национална мрежа за децата, която ги публикува във фейсбук.

При проверката е установено, че в Детското отделение на болницата има 53 легла и 45 души медицински персонал - 7 лекари (в т. ч. началник на отделение), 26 медицински сестри, 12 санитари и 5 здравни асистенти.

От проведените разговори с работещите в отделението по детски болести е получена противоречива информация относно действията и практиката на медицинския персонал да фиксират децата, която варира от имобилизиране на такива без придружители, само за периода па вливания с разтвори и биологични продукти, до почти денонощно връзване на някои или всички крайници на децата.

От доклада става ясно още, че комисията на ДАЗД е констатирала, че периодите, в които крайниците на децата са свободни, са по-скоро изключение и се касае за едно почти перманентно фиксиране.

„Персоналът сочи, че практиката да връзват деца с постоянен венозен източник, дори в периоди, в които не се извършват вливания, се прилага и в други лечебни заведения в страната. Установено е дълбоко неразбиране от страна на персонала за вредните последствия за децата, спрямо които се извършва дългосрочно фиксиране, което е форма на насилие, водещо до психо-емоционални травми. Практиката по имобилизиране на деца, прилагана в отделението по детски болести, е неоправдана и в противоречие на разписаните правила в лечебното заведение“, пише в доклада на ДАЗД.

От Агенцията уточняват, че използваният метод на имобилизиране при лечението на непридружени деца в Отделение по детски болести е в разрез с разписаните за лечебното заведение правила за определяне и прилагане на мерките за временно физическо ограничаване на деца, постъпили в отделението без родител, настойник или попечител. Същевременно в правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на детското отделение е записано, че пациенти в детска възраст се хоспитализират във всички сектори на отделението за лечение с придружител родител (майка на детето), настойник или попечител, но постъпването на деца до 7 г. за лечение в отделението без придружител не е посочено като изключение и при какви обстоятелства.

„Не е установена писмена информация поради какви причини деца на възраст под 7 години са били настанени за лечение в болничното заведение без придружител. Няма данни дали родителите са били информирани, че поради отсъствието на придружител спрямо детето им ще бъде приложено физическо ограничаване с връзване на неговите крайници“, казват от ДАЗД.

Изводът на Агенцията е, че в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен е нарушено правото на закрила на детето, регламентирано в Закона за закрила на детето и за отстраняването на констатираните при проверката пропуски и нарушения на изпълнителния директор на болницата е дадено задължително предписание, придружено с методически указания за неговото изпълнение, и препоръки, с които се цели подобряване на грижата за пациентите в детското отделение и недопускане на нехуманно третиране на децата.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vYmr


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...