Неделя, 21 Април 2019
29
май
1
 

Д-р Бойко Пенков: От Евространсплант казват: "Направете трансплантацията при вас"

Проблем с трансплантациите на българи във Виена събра пациенти на протест пред МЗ

Започваме обучения за белодробни трансплантации и у нас

Вторник, 29 Май 2018 | 13:18:00 Полина Тодорова
1

Пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, и техни близки протестираха пред Министерство на здравеопазването заради проблеми, свързани с отказ на клиника във Виена да приема български граждани. Такива операции не се извършват у нас, поради кое

Пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, и техни близки протестираха пред Министерство на здравеопазването заради проблеми, свързани с отказ на клиника във Виена да приема български граждани. Такива операции не се извършват у нас, поради което нуждаещите се от тях се трансплантираха в австрийската столица. Според пациенти обаче от над година болницата отказва да приема българи.

„Аз се сблъсках с този проблем преди четири месеца, но той съществува от година и половина-две. Няма подновяване на договора“, коментира пред Zdrave.net Адриан Петков (на снимката), който страда от муковисцидоза от 5-годишна възраст, вследствие на която се нуждае от белодробна трансплантация. „Министерството на здравеопазването не си върши работата, кара ни да чакаме някакъв договор, който от година и половина не е подновяван с Виена. Той е от съществено значение за нас, защото е един от начините да се направи трансплантация, за да не станем емигранти в собствената си държава. Ако той не се поднови, аз трябва да отида в друга държава, да стана чужд жител, за да мога да се възползвам от Министерството на здравеопазването на Виена например“, допълни той. По думите му на практика дори трансплантацията да бъде заплатена от българските институции, тя не може да бъде извършена във Виена. „Имам уверението, че ще ме финансират за самата трансплантация, но няма къде. Това е все едно да ми дадат билет за кино, но да няма къде да гледам прожекцията“, коментира той.

Той обясни, че за момента няма да пътува във Виена, каквато готовност е имал по-рано, защото от ИАТ са му казали, че има шанс за трансплантация във Франция.   

„Държавата се отнася към нас като към второ качество хора, а ние не сме такива. Ние сме хора с образоване, с различни професии, хора дали доста на тази държава“, заяви и друга от протестиращите Емилия Траянова която е с диагноза идиопатична пулмонална хипертония.  „Никой не може да разбере какво е да си обуеш единия чорап, да почиваш пет минути, за да обуеш другия, никой не знае какво да е изкачиш един бордюр или три стълби и да си изморен“, сподели тя.

В коментар за ситуацията заместник здравният министър д-р Бойко Пенков заяви, че заедно с директора на Изпълнителна агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова са предприели действия за разрешаване на проблема. „Напълно разбирам притесненията на хората и желанието им максимално бързо и скоро да се свършат нещата. В момента сме ангажирали Външно министерство с този проблем, за да може чрез нашите мисии да имаме непрекъснато разговори с държавите, които са членове на Евротрансплант, за да спечелим договор, с който нашите болни хора могат да отидат и да се лекуват. За съжаление има една коренна промяна в позицията на Евротрансплант – те по-скоро са склонни в момента като политика всяка държава да си решава сама проблема“, заяви той. Д-р Пенков обаче увери, че това няма да отмени готовността на българските институции да търсят партньорска болница в Европа.

„В по-краткосрочен план сме активирали колегите от нашите два центъра, които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб – болница „Лозенец“ и „Света Екатерина“, допълни той, като поясни, че специалисти от двете лечебни заведения се обучават от чужди колеги. „Категорично трябва да развием и нашия потенциал, който имаме. Ние имаме изключително кадърни хора, имаме база, това нещо трябва да започне да се случва в близко време и в България“, заяви още той.

Д-р Пенков посочи още, че България има договор с Евротрансплант, който не е прекъсван. „Евротрансплант е организация, която подсигурява логистиката за доставка на органи в някой център, където се правят трансплантации. Това че ние сме членове и предстои преподписване на ново членство на България в Евространсплант, не означава, че имаме договор с център, в който се извършват трансплантации“, поясни той.  

Конкретно за договора с Австрия д-р Пенков обясни, че той е бил за три години и е изтекъл. „За съжаление страните, които са членове на Евротрансплант – осем държави членки, в които ние търсим партньорска болница, пазят органите за техни граждани. Те казват така – вие си направете трансплантацията при вас“, заяви той, като допълни, че недостиг на органи има навсякъде в Европа. Д-р Пенков увери, че всичко дължимо към виенската клиника е изплатено.

От своя страна д-р Симеонова увери, че няма откази за трансплантация на българи още от 2017, както твърдят пациенти. Тя също изтъкна, че договорът с Евространсплант не е прекъсван и България е асоцииран член на организацията. „Този договор ни дава гаранция пред болниците в тези страни, че ние можем да бъдем партньор, който може да осиугурява качествени и безопасни органи за трансплантация, когато нямаме реципиент тук“, поясни тя. Д-р Симеонова допълни, че се надява до две седмици България да има отговор от Виена, че ще приема отново българи. От думите й стана ясно още, че разговори се водят и с клиники във Франция и Великобритания, откъдето има уверение че ще извършат спешните трансплантации.

„Тоест, ние няма да позволим, докато се възстанови това нещо, някой да загуби шанса си за живот“, увери директорът на ИАТ.

Тя посочи още, че през годините на членство в Евротрансплант България е дала осем органа повече спрямо пациентите, които са трансплантирани, което дава „аванс“ на страната ни в процеса за получаване.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
472E

Гост 29.05.2018 21:43:12

този трябва да го изкормят, иначе ще продължи да е зам. министър и следващия век и да говори лъжи и врели некипели


Още новини
Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно
21.04.2019 10:39:23 Надежда Ненова

Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно

Проф. Арман Постаджиян е завиршил МУ-София през 1997 г. Работи последователно в Клиника по пр ...

Лекарите от
20.04.2019 18:15:53

Лекарите от "Детско здраве-Пирогов" прегледаха близо 350 деца от Ямбол

На Лазаровден екипът на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" прегледа близо 350 деца от гр ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...