Четвъртък, 24 Януари 2019
14
окт
4
 

Доц. Асена Стоименова пред Pharma Boardroom:

Проблемите в системата са в недостига на средства, емиграцията на лекари и липсата на цялостен подход

Събота, 14 Октомври 2017 | 11:18:06
4

Основните предизвикателства, засягащи сферата на здравеопазването в България, са свързани с недостатъчното публични средства, емиграцията на българските медицински специалисти и липсата на цялостен подход към всички страни в сектора. Това заявява в инт

Основните предизвикателства, засягащи сферата на здравеопазването в България, са свързани с недостатъчното публични средства, емиграцията на българските медицински специалисти и липсата на цялостен подход към всички страни в сектора. Това заявява в интервю за Pharma Boardroom – платформа, изследваща тенденциите във фармацевтичната промишленост в цял свят, директорът на Изпълнителната агенция по лекарства доц. Асена Стоименова.

По думите й в България е нужен по-ясен фокус върху ефективността на разходите и системите за плащане, базирани на резултатите. Според нея страната ни има нужда и от дългосрочна визия за здравеопазването, което е предизвикателство поради честите промени в ръководството на институциите на публичната администрация. „Изграждането на капацитет и разгръщането на цялостни стратегии отнема повече време от всеки мандат в България“, отбелязва Стоименова. 

Тя допълва, че здравната каса е изправена пред бюджетни ограничения. В резултат всички заинтересовани страни от публичния и частния сектор трябва да възприемат икономически ефективен подход към здравните грижи в дейността, която упражняват. „Според мен това изисква активно съвместно сътрудничество между заинтересованите страни, развитието на възможностите за електронно здравеопазване и контрола на спазването им, както и подобряването на ценовия модел, наред с други мерки“, заявява Стоименова.

По думите й ролята на ИАЛ е свързана с осигуряването на рационалната употреба на лекарства, подсигуряване на данни за ефективността от тях, справяне с недостига на лекарства, обучение на медицински специалисти и предоставяне на своевременна „обратна връзка“ на системата по отношение на медикаментите. „Поради това установяваме ключови показатели за наблюдение на правилното прилагане на националната политика в областта на лекарствата“, казва тя.

Запитана какви е визията й като цяло за системата на здравеопазване у нас и конкретно ролята на ИАЛ в нея, доц. Стоименова заявява, че е факт, че живеем в постоянно променяща се в законодателно отношение среда. Тя обаче отбелязва, че в същото време индустрията има нужда от стабилност и предсказуемост, за да може да разшири дейността си и да предложи по-справедливи цени на обществото. Ето защо според нея националните регулатори играят решаваща роля. Конкретно за България, доц. Стоименова посочва, че всички институции, включително и ЕМА трябва да обединят усилията си за събиране и анализиране на точни данни с цел оценяване на ефективността на подсигуреното лечение, което да е базирано на медицината  на доказателствата. Този холистичен споделен подход ще помогне в постигането на ефективност и прозрачност в системата, както за намаляване на реалните предизвикателства в здравеопазването като недостиг на лекарства и забавяне на въвеждането на иновациите, допълва доц. Стоименова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wn14

Гост 14.10.2017 16:47:08

На разочарованите от българското здравеопазване препоръчваме да си закупят от магазините в страната вино с етикет от който щастливо им се усмихва зам министъра на здравеопазването .Спазена е традицията на шегата и самоиронията. На специално изрисувания етикет са шаржираните физиономии на четиримата от шоуто Приятели Мои : радиоводещия Михаил Дюзев, спортния коментатор Иво Райчев, д-р Мирослав Ненков и Шкумбата. Освен изключителните качества на червено вино , предлагаме бяло и розе с не по-малко интересен етикет на бутилките,с фабрично поставени автографи на приятелите на скромната цена от 10 лв. Наздраве !

Х 14.10.2017 14:59:57

Лицето на фарма-мафията дава акъл за цялата система, не и стига да си глозга кокала. Устрои такъв международен резил с ЕМА, че никой вече не може да измие срама.

Работещ е ЕМА 18.10.2017 14:48:28

Виновникът за резила е в правителството, а и в българския манталитет. Няма нищо общо с Асена Стоименова.

Гост 14.10.2017 18:49:57

резила е благодарение на оня г*й Илко Гетов. Тази хубавица е негова креатура....


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...