!
Неделя, 08 Септември 2024
24
ян
 

При риск за пациента зъболекарите ще търсят помощ от тел.112

Правилата за добра практика дават възможност денталните лекари да преустановяват отношенията си с пациенти, ако преценят

Петък, 24 Януари 2020 | 13:31:31 Невена Попова


Лекарят по дентална медицина е длъжен да вземе всички необходими мерки, които са в неговата компетентност за справяне с усложнения, възникнали по време на лечение, а при необходимост да повика екип от Центъра за Спешна помощ чрез обаждане на Единния на

Лекарят по дентална медицина е длъжен да вземе всички необходими мерки, които са в неговата компетентност за справяне с усложнения, възникнали по време на лечение, а при необходимост да повика екип от Центъра за Спешна помощ чрез обаждане на Единния национален номер 112. Това изискване е записано в Правилата за добра практика на лекарите по денталната медицина, публикувани за обществено обсъждане  на електронната страница на Министерството на здравеопазването. Друго тяхно задължение ще бъде да опишат в медицинската документация настъпилото усложнение и при необходимост да насочат пациента за консултация и/или лечение при специалист в специализираната доболнична или болнична помощ, като документира тези обстоятелства.    

Добронамереност и почтеност в работата, коректно водене на документацията, професионално общуване с пациентите и техните оторизирани родственици, конфиденциалност в отношенията, създаване на възможност за второ мнение и отнасяне към друг специалист, поддържане на добри колегиални взаимоотношения, недопускане на себеизтъкване и злоупотреба със заеманата позиция – тези основни принципи са намерили място в Правилата за добра практика на лекарите по дентална медицина. Друго изискване към тези специалисти, заложено в проекта, е да не допускат здравословното им състояние да поставя пациенти и колеги в риск, да не злоупотребяват с алкохол и наркотици, особено ако то включва злоупотреба с рецепти, защото това може да доведе до обвинение в тежко професионално нарушение, дори ако престъплението не е било предмет на наказателно производство.

В същото време на денталните лекари ще имат право да преустановяват професионалните си отношения с пациенти, но когато са взели такова решение ще бъдат длъжни да ги информират.

Проектът на Правилата за добра практика включват всички раздели на денталната медицина в аспект на профилактика, диагностика и лечение. Подробно са разгледани подходите за превенция, диагностика и терапия на кариеса и неговите усложнения, с акцент върху детската възраст. Място е отделено и на силанизацията, като фокусът е поставен върху качеството й и проследяването във времето на резултатите от поставянето на силантите. Включена е и категорична препоръка децата да се водят за профилактичен преглед в зъболекарския кабинет на всеки 3-6 месеца.

Съвременната класификационна система за пародонтални и периимплантационни заболявания и състояния, приета през 2018 г. е в основата на раздела, посветен на лечението им, се казва в правилата. Хирургичното лечение и неотложните състояния за лечение на периимплантационните заболявания са предмет на подробно разглеждане в проекта, като в него е заложени изискване анестезиологичният риск да се оценява според препоръките на Американската асоциация на анестезиолозите.

Документът е отворен за обществено обсъждане от днес до 22 февруари 2020 г.  

С пълния му текст можете да се запознаете тук.                      



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5V$E


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...