Вторник, 04 Август 2020
21
дек
 

Приоритет на Надзорния съвет на НЗОК са лекарствата, а не болниците

Лекарствата са бездънна яма, смята д-р Иван Кокалов

Сряда, 21 Декември 2016 | 15:08:25


За пореден път Надзорния съвет на здравната каса реши да не плати нищо от надлимитната дейност на лечебнит

За пореден път Надзорния съвет на здравната каса реши да не плати нищо от надлимитната дейност на лечебните заведения, без значение, че голяма част от нея е за спешност. На последното му заседание вчера отново не бе взето решението отчетената дейност, която не влиза в рамките на ограниченията, да бъде заплатена.

Всичко това се случва на фона на икономии именно от болниците. По непотвърдена информация през месец ноември лечебните заведения са спестили нови 5 милиона. През юли и август пък регионалните каси реализираха икономии от порядъка на 50 милиона лева. Отделно касата отчете и над 80 милиона лева от преизпълнение на приходите от здравни вноски. В крайна сметка, болниците така не получиха нищо за извършената си „надлимитна“ дейност през годината, а резервът на НЗОК на няколко пъти беше отварян отново за лекарства.

„Отчетената дейност ще бъде заплатена, но извън тази т. нар. лимитна дейност няма да заплатят нищо“. Това заяви за Zdrave.net. председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите и член на Надзорния съвет на НЗОК Пламен Таушанов. „За мен това е несъстоятелно, имайки предвид, че става въпрос за няколко структуроопределящи лечебни заведения в страната, които извършват спешна дейност. В тях се приемат пациенти с инсулти и инфаркти и в един момент им се казва – няма да ви заплатим“, коментира той. Таушанов даде пример с три частни болници в Бургас, които са поели голяма част от спешността в града, за да разтоварят областното лечебно заведение. „В София също отново не е заплатена спешната помощ и надлимитна дейност в „Св. Анна“, „Св. Екатерина“, „Пирогов“ и други“, отбеляза той. Таушанов повдигна въпроса и за спестените средства от въвеждането на пръстовия автентификатор и попита защо с тях не се разплати дейността на лечебните заведения.

„Няма да се плаща извънлимитна дейност на болниците“, заяви и д-р Иван Кокалов, член на НС на НЗОК и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. „Няма как да се заплати надлимитна дейност, няма аргументи за това“, посочи той. По думите му на фона на очертаващия се дефицит в касата липсват и достатъчно средства за разплащане на изработеното от лечебните заведения над заложеното ограничение. „Знаете колко средства бяха насочени към лекарства – там е една бездънна яма“, допълни той.

Преди дни на съвместна пресконференция болнични и правозащитни организации, както и съсловната организация на лекарите обявиха, че ще заведат дела срещу НЗОК. „Постепенно тежестта в здравноосигурителните плащания се измества към лекарствената политика. В същото време непрекъснато се внушава, че изпълнителите на болнична помощ са консуматори на средства“, коментира председателят на Българската болнична асоциация д-р Иван Маджаров и подчерта, че близо 80% от неплатената дейност е за спешност. „Лекарствата са хубаво нещо, част от тях са планови и биха могли да се платят малко по-късно, но когато става въпрос за спешен пациент, той трябва да бъде приет и заплатен“, допълни той.

Управителят на МБАЛ „Тримонциум“ Красимир Грудев тогава заяви, че т.нар. надлимитна дейност просто не съществува. „Това са същите пари от бюджета, които просто са скрити и няма да бъдат платени. Цялата система, включително с пръстовите отпечатъци, е направена така – да се пестят пари, а не да се защитават права на здравноосигурените лица“.

От лекарския съюз неколкократно призоваха касата да се разплати. Председателят му д-р Грозев каза: „БЛС не е против отделянето на средства във връзка с провеждането на лекарствена политика. Когато обаче тази политика се превърне в приоритет, а дейността на колегите ми остава неразплатена – тогава вече е проблем“. „Ние винаги сме били „за“ вкарването на иновативни лекарства. Искаме българският пациент да има възможност да бъде лекуван с нови, съвременни и достатъчно ефективни лекарствени продукти, но не трябва да се забравя, че ежедневната дейност на лекаря е тази, която де факто лекува пациента. И тези лекарствени средства се изписват от български лекари, а не от някой друг“, допълни той.

Той съобщи, че през януари 2017 г. БЛС ще атакува пред съда неплатената надлимитна дейност за 2015 г. в размер на над 50 милиона лева, половината от които са за спешност. „Това са не само отчетени, но и приети случаи като спешност от касата“, отбеляза той. „Как е възможно да допускате при една огромна част пациентопоток като спешност, вие да не заплатите тази дейност“, обърна се д-р Грозев задочно към НЗОК.

В крайна сметка лечебните заведения ще продължат да лекуват пациенти над лимитите си, без да получат средства за това, а пък НЗОК най-вероятно ще бъде обект на множество съдебни дела през идващата 2017 година.   Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*3NM


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
6.5 млн. лв. плаща Касата за юни по Методиката за неблагоприятни условия
03.08.2020 17:07:57 Надежда Ненова

6.5 млн. лв. плаща Касата за юни по Методиката за неблагоприятни условия

6.5 млн. лв. е общият размер на средствата за първична, специализирана, дентална и медико-диагнос ...

48% от лекарите в страната са били жертва на агресия по време на работа
03.08.2020 16:36:34

48% от лекарите в страната са били жертва на агресия по време на работа

48% от лекарите в страната са били жертва на агресия по време на работа. Това показва приключилот ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...