Сряда, 23 Януари 2019
15
ноем
 

Приеха оздравителни мерки за стабилизиране на болницата в Димитровград

Сряда, 15 Ноември 2017 | 14:29:05


5 оздравителни мерки за стабилизиране на димитровградската болница бяха набелязани на работна среща в общината вчера, информира Дарик. Очаква се до края на зимата те да дадат резултат и професионалистите по здравни грижи да получат възнагражденията си

5 оздравителни мерки за стабилизиране на димитровградската болница бяха набелязани на работна среща в общината вчера, информира Дарик. Очаква се до края на зимата те да дадат резултат и професионалистите по здравни грижи да получат възнагражденията си в пълен размер, както и забавените в продължение на две години плащания.

В срещата участваха кметът Иво Димов, председателят на здравната комисия в общинския съвет д-р Вълчо Митрушев, управителят на лечебното заведение д-р Матеев, заместникът му д-р Палашев, главният финансист на общината Татяна Ванчева, главният й юрисконсулт Димитър Гавазов, както и представители на синдикатите от болницата.

Рефинансиране на настоящия кредит на МБАЛ „Св. Екатерина“, по който гарант е общината, до 1,5 млн. лв. и разплащане на просрочените задължения към кредиторите, са сред коментираните вчера мерки. Това съобщи след срещата кметът Иво Димов. Той бе категоричен, че общината ще продължи да подкрепя общинското здравеопазване, като в бюджета и за 2018 г. ще бъдат предвидени средства за болницата. Точният им размер ще е ясен, когато се формира годишната финансова рамка.

Очаква се още този месец кметът Иво Димов да внесе докладна за рефинансиране на кредита на МБАЛ до Общинския съвет. Това ще даде възможност да се запази финансов ресурс за покриване на натрупаните задължения за заплати към персонала, които са в размер на около 250- 260 000 лв. Надеждите са преговорите с банката и самата процедура да приключат до два месеца, за да може хората да си получат заплатите до края на зимата.

Сред обсъдените мерки е и създаването на фонд за събиране на средства от продажба на активи. Кметът Иво Димов съобщи, че все още няма постъпили средства от продажбата на парцелите, обособени в двора на болницата, тъй като на обявения търг не са се явили кандидати. „Най-вероятно ще се наложи да занижим началните цени и да обявим повторен търг“, коментира Димов.

След осигуряването на финансова стабилизация, в болницата ще започнат и структурни промени, залегнали в програмата на управителя д-р Матей Матеев. Промените не са свързани със закриване на отделения или съкращения на персонал, категорични бяха участниците в днешната среща.

Управителят на болницата д-р Матеев отново потвърди, че не е оттеглил заявлението си за напускане. Предстои обявяване на конкурси за управители и на двете общински лечебни заведения - МБАЛ „Св. Екатерина“ и „Медицински център – Димитровград“, тъй като договорите на настоящите им управители са изтекли. До месец-два ще задействаме процедурата по избор и се надявам до март догодина тя да приключи, посочи още кметът Иво Димов.

Кметът Иво Димов отново посочи, че за да се подобри финансовото състояние на общинските болници е нужна промяна в държавната политика по отношение на тях, повишаване цените на клиничните пътеки, осъвременяване на медицинските стандарти и други. Има клинични пътеки, чийто цени не са актуализирани от 2004 година, посочи той. По думите му е необходима и промяна в механизма за определяне на лимитите на болницата, защото сега, през зимния период, когато тя работи с пълен капацитет, ги надвишава, а през лятото не е в състояние да ги изпълни.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yUpn


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...