Четвъртък, 24 Януари 2019
26
окт
3
 

Прецедент: Парламентът прие единодушно промени в ЗЛЗ, предложени от опозицията

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 11:48:03 Ирина Пекарева
3

Със 139 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ Народното събрание прие днес на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, предложени от левицата. В началото на месеца по същия начин &nd

Със 139 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“ Народното събрание прие днес на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, предложени от левицата.

В началото на месеца по същия начин – с пълно единодушие от 20 гласа „за“, бяха приети те и в здравната комисия на НС.

Промените засягат възможността ведомствените болници да бъдат включени в списъка на лечебните заведения, субсидирани от МЗ по специална методика.

На практика поправките са насочени основно към работата на Военномедицинска академия и предвиждат здравното ведомство да включи и нея в списъка на болниците, които субсидира за медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчни аневризми и артериовенозни малформации по КП 206 „Краниотомии, неиндицирани от травма, чрез съвременни технологии (невронавигация, невроендоскопия и интраоперативен ултразвук)“.

Досега в списъка влизаха столичните „Св. Иван Рилски“, „Пирогов“ и „Св. Анна“, „Св. Георги“ в Пловдив и „Св. Марина“ във Варна. По силата на Закона за лечебните заведения Военномедицинска академия, където също се извършва такова лечение, не попада сред болниците, които могат да бъдат субсидирани от МЗ. Така пациентите на лечебното заведение са принудени да доплащат суми от по няколко хиляди лева за терапията си във ВМА.

С поправките в Закона за лечебните заведения обаче това ще се промени, като Военномедицинска академия също ще бъде субсидирана от МЗ.

„С промените в Закона за лечебните заведения се дава възможност за достъп на всеки пациент до съвременни, високотехнологични форми на лечение и то до лечебни заведения, които са абсолютно подготвени да извършват този метод на лечение“, заяви при приемането на промените в парламента проф. Георги Михайлов от БСП. Той подчерта, че това е празнота в закона, която трябва да бъде хармонизирана, за да има равен достъп на всеки български гражданин до животоспасяващи форми на лечение. „Смятам, че всички ние с голямо задоволство ще подкрепим този законопроект“, подчерта народният представител.

От своя страна вносителят на законопроекта проф. Анелия Клисарова коментира: „В момента не съществува хармонизация между нормативните актове и болниците и не могат да получават субсидии от Министерството на здравеопазването. Целим равнопоставеност между лечебните заведения, така че всеки да има право да получава тази така необходима субсидия и да има равнопоставеност между пациентите“. Според нея тази промяна в закона ще доведе до справедливост - всеки пациент да може да бъде лекуван в болницата, която е избрал и съответното лечебно заведение да получи средства за извършената от него дейност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tfJN

хахах 27.10.2017 06:22:34

е трябва си може би ако всички шефове на болници се изредят да бъдат министри за по 6-7 месеца може и да се оправят ПОЛОВИната болници у българия хахаха тва е несериозно колко нагли и алчни хора си правят майтап с целио Народ .. бива ли

Никодимчо 26.10.2017 12:37:36

Абе какви са тези държавни субсидии, какво стана с равнопоставеността на икономическите субекти? Къде е сега КЗК? Ами и аз искам държавна субсидия за моето ЕТ! Като ще има субсидии, трябва да има за всички.

Гост 26.10.2017 16:07:57

Ние само се водим правова европейска държава. На тикви и комунисти ЕС им трябва само за да доят Европа и насочват мангизи към фирми на свързани с партиите им лица. Ако бях на мястото на ЕК бих теглил еди силен шут на тази дупка ,която никога няма да скъса с комунистическо-балканските си нрави


Още новини
Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения
24.01.2019 12:25:31

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения

„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по ред ...

В смолянската болница поставиха стент на 98-годишна пациентка
24.01.2019 12:02:46

В смолянската болница поставиха стент на 98-годишна пациентка

Лекари от Кардиологично отделение към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ спасиха живота на 98- ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...