!
Неделя, 08 Септември 2024
04
юли
 

Преподавателска академия провеждат от МУ Пловдив

Сряда, 04 Юли 2018 | 16:12:34


Преподавателска академия започна Медицински университет-Пловдив. Учебната програма на модула „Комуникационни и презентационни умения” включва лекции и семинарни упражнения, които да помогнат на постдокторантите, младите учени и хабилитирани

Преподавателска академия започна Медицински университет-Пловдив. Учебната програма на модула „Комуникационни и презентационни умения” включва лекции и семинарни упражнения, които да помогнат на постдокторантите, младите учени и хабилитираните преподаватели да развият своите преподавателски умения.

Първите лекции бяха изнесени в Стара Загора от проф. Благой Маринов и доц. Мария Токмакова – преподаватели в Академията. Те бяха разнообразни и практически насочени.

Академията цели изграждането на компетенции в сферата на научното ръководство и академичното преподаване с лекции на теми, като „Дисертация за научна степен ДОКТОР НА НАУКИТЕ – структура, правила, изисквания, публикации“ и „Структура и подредба на мултимедийна презентация, презентационни параметри и дизайн“, както и „Управление на проекти. Комуникация с неправителствени и пациентски организации.“

Обучението в Преподавателската академия е базирано на интерактивните методи, които въвличат и ангажират участниците, провокират тяхната активност, стимулират творческото им мислене и изграждат практически умения.

Особен интерес сред всички предизвикаха семинарните упражнения. Те дадоха възможност на обучаващите се да покажат способностите си, както и новите неща, които са усвоили от опитните преподаватели.

Участниците в Преподавателската академия бяха разделени на групи и на всяка група бе поставена задача да подготви презентация на различна тема, свързана с уменията да се прави научен маркетинг, да се мотивира и да се привличат партньори. Така проведеното обучение помогна да се развият умения за работа в екип, за по-добро разбиране на чуждото мнение и приемане на различията,  както и осигуряването на непрекъсната обратна връзка, което помага на преподавателите да предложат знания и информация, необходима на участниците.

Второто семинарно упражнение включваше индивидуални презентации на представителите на четирите групи, като всяко представяне беше записано с видеокамера.

Двете семинарни упражнения бяха последвани от оценяване на показаните презентационни и комуникационни умения и даване на конкретни насоки за подобряване на всяко представяне.

Преподавателската академия е една от основните планирани дейности по проект „Докторантско Обучение в МУ-Пловдив за Компетентност, Творчество, Оригиналност, Реализация и Академизъм в Науката и Технологиите - 2. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Първият модул на Преподавателската академия завърши с тест за усвоените знания и умения. Висока оценка за професионализма на лекторите, както и за активността и креативността на участниците в първия модул на Преподавателската академия дадоха чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев – ректор на Медицински университет – Пловдив, проф. Виктория Сарафян – ръководител на проекта и проф. Мариана Мурджева – координатор на проекта. Участниците в Преподавателската академия очакват с нетърпение следващия модул през септември.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ys16


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...