!
Вторник, 02 Юли 2024
21
юни
4
 

Премахват ограничението за изписване на до три лекарства на една рецепта

Петък, 21 Юни 2024 | 11:41:08
4

Премахване на ограничението на една рецептурна бланка да се предписват до три медикамента, свързани с лечението на до три различни заболявания, се предвижда в проект на изменение на Наредба 4, предложен на обществено обсъждане. С проекта се рег

Премахване на ограничението на една рецептурна бланка да се предписват до три медикамента, свързани с лечението на до три различни заболявания, се предвижда в проект на изменение на Наредба 4, предложен на обществено обсъждане.

С проекта се регламентира и правилото за едно заболяване да се предписват до три лекарствени продукта, което съществува в НРД за медицинските дейности.

Според мотивите към проекта сега съществуващото ограничение за изписване на една рецепта до три лекарствени продукта за до три заболявания е медицински необосновано, както и не носи финансови ползи за НЗОК. Освен по медицинска целесъобразност, друга цел на отпадането на досегашното ограничение е да се даде възможност за назначаване на цялостна и комплексна лекарствена терапия на пациента в едно електронно предписание, се казва в мотивите към проекта.

Два са аргументите, изтъкнати от МЗ – че по този начин ще се осигури възможност за по-прецизна и пълна оценка на лекарствената терапия по отношение на взаимодействия на отделните продукти и че ще се намали тежестта върху притежателите на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти и в частност върху магистър-фармацевтите при обработка на електронното предписание.

С проекта се предлага и да се предостави възможност за частично изпълнение на едно електронно предписание в една или в различни аптеки, при ограничение за цялостното и окончателно приключване изпълнението на предписанието до два работни дни от датата на първото отпускане. Целта е да се осигури в пълен обем предписаната терапия на едно електронно предписание.

„Предвиждането на правната възможност за частично изпълнение и за електронните предписания, с които се отпускат лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, би облекчило пациентите в достъпа им до предписаната лекарствена терапия. Ако даден лекарствен продукт от предписаната терапия не е наличен в аптеката, същата може да го осигури в 24-часовия срок т.е. електронното предписание да се изпълни частично на два пъти в същата аптека, или в друга аптека, в която продуктът е наличен. Гарантира се и спазването на назначената терапевтична схема както по отношение на назначената дозировка, така и по отношение на пълнота на терапевтичната комбинация, т.е. приемане на всички предписани лекарства в съответните дозировки“, уточняват от Министерството.

От здравното ведомство допълват, че целта на предложените промени е създаване на правила, които да оптимизират разходите на НЗОК за горепосочените дейности, както до края на 2024 г., така и за следващите календарни години.

Припомняме, тези проблеми бяха обсъждани и на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 12 юни, като и. д. управителят на фонда проф. Момчил Мавров заяви, че подобни промени се обмислят. Тогава той отбеляза още, че цената от 5 лв. за обработка на рецепта от страна на фармацевтите също подлежи на преразглеждане.

Проекта за изменение на Наредба 4 може да видите тук, а мотивите към него – тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P34a

Гост 24.06.2024 14:35:38

Тези глупаци от НЗОК докога ще говорят за 'рецептурна бланка' след като предписанията са електронни и представляват списък с изписани лекарства, често 7-8 и НЯМА ТАКОВА НЕЩО БЛАНКА бе неуважаеми простаци от НЗОК за да се разсъждава колко на бланка били и за колко заболявания. Аналогови чички и лелки от миналия век коментират електронни неща от 21 век.

Гост 21.06.2024 20:03:24

Ало Въоръженият Нафталин...то тези стандарти , които Ви дават сега не може да ги изразходите ... изкуфяло дядя!

Гост 24.06.2024 14:38:19

Ватник, не коментирай хора с по-висока диплома и квалификация от теб. Скоро здравната ви система отива в нафталина, а ти в гроба в талашит, без нафталин и без доктори.

БЛС-Въоръжено Крило 21.06.2024 11:57:55

А колко е медицински обосновано лекарят да е ограничен с лимит върху назначаването на изследвания а ? Къде в коя друга държава освен в дупката българия има такова нещо лекарят да носи отговорност за диагностиката и лечението нооооо ...... да няма възможност да назначи МЕДИЦИНСКИ ОБОСНОВАНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ на пациента,. Гнусната политическа институция НЗОК кретенския НС и милиционерите от ИАМН никога няма да отговорят на този въпрос


Всичко за коронавируса
Още новини
Обучение за безопасност на пациента преминаха медсестри от Добрич
02.07.2024 17:29:29

Обучение за безопасност на пациента преминаха медсестри от Добрич

Обучение за медицински сестри на тема „Безопасността на пациента в здравните грижи“ с ...

Отново обявиха конкурс за независим член на Борда на Ортопедията
02.07.2024 17:15:51

Отново обявиха конкурс за независим член на Борда на Ортопедията

Конкурс за независим член на Съвета на директорите на Университетската специализирана болница за ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...