!
Неделя, 08 Септември 2024
02
февр
 

През 2018 г. има ръст на кръводаряването от 3,4%

Събота, 02 Февруари 2019 | 10:36:26


Няма значим спад през последните години в броя на кръводаряванията в страната. Дори за 2018 г. е отчетен ръст от 3,4%. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутатите от

Няма значим спад през последните години в броя на кръводаряванията в страната. Дори за 2018 г. е отчетен ръст от 3,4%. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос от депутатите от БСП проф. Георги Михайлов и Пенчо Милков.

По думите му ръстът се дължи основно на работещите в трансфузионната система в страната, които успешно изпълнявали задачите за създаване, запазване и укрепване на стабилни донорски контингенти. „Независимо от негативните тенденции и трудности при набирането на кръводарители, на фона на увеличаващите се искания от кръвни съставки лечебни заведения, центровете по трансфузионна хематология успяват да осигуряват с необходимите кръвни продукти плановите операции и трансплантациите, регулярните преливания на кръвни съставки и спешните случаи“, каза министър Ананиев.

Той подчерта, че осигуряване на кръв и кръвни продукти с гарантирано качество и безопасност е една от оперативните цели на политиката на МЗ в областта на диагностиката и лечението.

Министър Ананиев припомни, че през 2018 г. беше изготвено изменение на медицински стандарт Трансфузионна хематология, чрез което в националното законодателство се транспонира директива ЕС 2016/1214 на ЕК за въвеждане насоките за добра практика.

„Следващата стъпка предприета от МЗ в същата посока е въвеждането на нова съвременна технология за диагностика на дарената кръв за трансмиисивни инфекции, тестване чрез техника за амплификация на нуклеиновите киселини NAT за осигуряване на още по-високо ниво на качество и безопасност на кръвта и кръвните съставки“, каза министърът.

„В търсенето на източници на финансиране МЗ съвместно с МОН разработи национална научна програма, с която започва въвеждането на молекулярния метод NAT в трансфузионната система на страната в рамките на двугодишен период. В изпълнение на програмата ще бъдат закупени апарати от най-висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв с необходимите консумативи и софтуерно осигуряване. Програмата включва обучение на специалисти и научно-изследователки дейности, резултатите от които ще позволяват разработване на научна методология за въвеждане на NAT технологията във всички центрове по трансфузионна хематология“, каза още Ананиев.

Към МЗ от 2017 г. е създаден и функционира експертен съвет по трансфузионна хематология, който включва водещи специалисти, както и директорите на всички кръвни центрове в страната. Експертният съвет е колективен орган, който изразява мнението и визията на съсловието от специалността, очертава проблемите и приоритетите и предлага решения и насоки за развитие на трансфузионната система.

В реплика към отговора на министъра проф. Михайлов припомни проблемите, които все още не са намерили решение, за които писа и Zdrave.net. Сред тях са начинът, по който актът на кръводаряване да бъде овъзмезден, търговията с кръв на черно и възвръщането в България на производството на биопродукти.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Gxfc


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...