Вторник, 04 Август 2020
17
окт
 

Пращат прокурор в болниците, отказали лечение заради невзет отпечатък

Понеделник, 17 Октомври 2016 | 15:08:25 Полина Тодорова


Болниците, отказали лечение на пациент заради несъгласието му да бъде регистриран чрез системата на п

Болниците, отказали лечение на пациент заради несъгласието му да бъде регистриран чрез системата на пръстовия идентификатор, ще бъдат „ударно” проверявани от РЗОК. Ако се е стигнало до застрашаване на живота на болния, в лечебното заведение може да бъде изпратен и прокурор. Това стана ясно от думите на главния секретар на Изпълнителната агенция „Медицински одит” Димитър Евлогиев по време на здравен семинар, организиран от Националната пациентска организация.

Проверки

„Никой няма право да отказва достъп на пациент до здравеопазване и ако някой си го позволи, ще бъдат намерени всички методи на въздействие, включително налагане на санкции”, заяви Евлогиев в отговор на въпрос какви мерки ще бъдат предприети спрямо лечебните заведения в случай, че откажат да приемат болен заради нежеланието му да бъде чекиран с новата система. По думите му от една страна това ще представлява неизпълнение на договор между изпълнител на болнична помощ и финансиращ орган, а от друга ще бъде компрометирано качеството на лечение. „Тоест, може да се намеси и агенцията. Може да дойде и един прокурор, ако е заплашен живота и здравето на пациента. Няма никакви пречки всякакви държавни органи да се намесят в такива ситуации”, посочи той. Евлогиев все пак беше категоричен, че подобна хипотеза не би трябвало да стане факт, защото ще представлява нарушение и на инструкциите към лечебните заведения, дадени от НЗОК, и на договорите им с касата.

Отказ

Само 100 пациенти са отказали да бъдат регистрирани чрез новата система за прием в болниците, съобщи в отговор на въпрос на Zdrave.net експертът „Информационни процеси и сигурност на информацията“ в НЗОК Мартин Банков. На практика този брой е 0,02% от очакваните средно около 500 000 хоспитализации за тримесечие, при хипотеза за 2 млн. хоспитализации годишно.

„Когато пациент откаже да бъде регистриран с неговия уникален регистрационен номер, лечебното заведения е длъжно да уведоми незабавно РЗОК. Екип от касата следва да посети лечебното заведение, да установи на място ситуацията, да разясни на пациента каква би била ползата както за него, така и за цялата система на здравеопазването от приложението на новата система, и, ако пациентът реши, може да промени решението си”, допълни той. Пациент, отказал да даде отпечатък, може да бъде регистриран чрез ЕГН или лична карта. „В такъв случай обаче незабавно ще бъде направена проверка”, подчерта Банков.

Едва 5% от отказалите да дадат отпечатък са склонили да се регистрират след пояснение за ползите от новата система. Броят на болниците, които вече работят по нея, е 359. Още 10 се помещават в една и съща сграда с други лечебни заведения и ползват тяхната система, поясни представителят на НЗОК. Банков още веднъж апелира за стриктно следване на инструкциите на НЗОК от страна на болниците и посочи, че на места хората, които извършват регистрацията, допускат грешки, защото не са добре обучени. „Масово допускана грешка е, че когато пристигне човек в спешно или животозастрашаващо състояние, бързат, спускат се да го регистрират на мига”, даде друг пример Банков и отново обясни, че регистрацията може да стане и на много по-късен етап, буквално и 5 минути преди да бъде дехоспитализиран пациентът. В други болници пък опитвали по 15-16 пъти да вземат код от пациент, въпреки че очевидно това няма как да се случи поради здравословни причини, разказа още той.

Приложение

От 1-ви ноември всеки пациент ще може да следи какви плащания, манипулации и лечение са направени за него чрез системата на здравноосигурителната каса. Тогава ще бъде факт мобилно приложение, което ще дава информация за всички здравноосигурителни събития, мястото на провеждането им, както и плащанията по тях. В случай, че човек засече, че за него е платена услуга, която не е извършена, чрез специален бутон на приложението ще може да сигнализира веднага на РЗОК, които ще извършат проверка на място.

Удовлетвореност

Пациентите ще могат да подават сигнали за нередности и чрез нова платформа, разработена от Националната пациентска организация – zdravenotziv.bg, съобщи председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев. Получените казуси ще бъдат преглеждани от експертите на НПО и в случай на необходимост препращани към компетентните институции. Анонимни сигнали обаче няма да бъдат приемани, обясни той. Постъпилите в НПО сигнали от пациенти от началото на 2014 до момента са 13 523, съобщи от своя страна д-р Иван Вецев. Сред най-фрапантните случаи е искано дарение от 30 000 лв. от голяма болница, както и 150 лева за разговор с анестезиолог, като тази „услуга” била включена в ценоразпис на лечебно заведение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r4Qf


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Нови 10 медици с коронавирус, 16 души починаха за последното денонощие
04.08.2020 08:17:55

Нови 10 медици с коронавирус, 16 души починаха за последното денонощие

204 са новите случаи на коронавирус през изминалите 24 часа, при направени общо 4137 PCR теста. Т ...

6.5 млн. лв. плаща Касата за юни по Методиката за неблагоприятни условия
03.08.2020 17:07:57 Надежда Ненова

6.5 млн. лв. плаща Касата за юни по Методиката за неблагоприятни условия

6.5 млн. лв. е общият размер на средствата за първична, специализирана, дентална и медико-диагнос ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...