Събота, 19 Януари 2019
06
ноем
2
 

Почина д-р Красимир Йорданов от филма "Последната линейка на София"

Понеделник, 06 Ноември 2017 | 11:55:27
2

Почина спешният медик д-р Красимир Йорданов, който бе главен герой в документалния филм „Последната линейка на София”, съобщи Дарик.  Филмът представяше един работен ден в столичната спешна помощ. Лентата по режисура на Илиян М

Почина спешният медик д-р Красимир Йорданов, който бе главен герой в документалния филм „Последната линейка на София”, съобщи Дарик. 

Филмът представяше един работен ден в столичната спешна помощ. Лентата по режисура на Илиян Метев спечели награда за най-добър документален филм с продължителност над 30 минути на престижния кинофестивал в Карлови Вари. През май 2012 година филмът спечели и награда за откритие в рамките на Седмица на критиката в Кан.

Година след последното отличие д-р Красимир Йорданов стана жертва на агресия от страна на мъже в нетрезво състояние, след като се отзова на повикване за момиче, изпаднало в безсъзнание.

Поклон пред паметта му!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%E7e

Dr_Doolittle 06.11.2017 12:55:06

Поклон пред този колега и мир на праха му. Само искам да напомня ,че в Кан не можаха да повяярват на реалността в този филм. Ето какво тогава прочетох в онлайн списанието The Holiwood Reporter. което прави рецензия на българския филм на режисьора Илиян Метев ‘Последната линейка на София’ : ‘Изключвайки неговото заблуждаващо алармистко и неточно заглавие ‘Последната линейка на София е филм възхитителен със солидния плътен срез в стил на старата школа правене на филм тип cinéma-verité , описващ като хроника делниците и празниците на един български спешен екип ‘ Край на цитата’ По надолу критикът Neil Young продължава ‘В Кан бележките на критиката описват София като "града, където 13 линейки се опитват да обслужват 2 милиона души," като по този начин неприятно изобличават в лъжа Метев за хиперболичния и апокалиптичен избор на заглавие на английски език) Sofia's Last Ambulance. "Аз съм единствения реаниматор в цяла София," казва докторът Краси на един етап, но за всички е ясно,че ‘последен реаниматор’ и ‘последна линейка’ са много различни неща.’ Край на цитата ‘ Скъпи колеги нашето здравеопазване е толкова абсурдно, че дори такъв суров реален ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ като ‘Последната линейка на София’ в чужбина разглеждат като сюрреализъм и не могат да повярват във фактите. А пациентите само могат да се молят след всичко това. Бог да ги прости и тях...

Гост 06.11.2017 12:39:01

Краси беше не само герой от документален филм ,той беше и ще остане символ на спешната медицина у нас.Той поставяше живота и сигурността на пациентите си над всичко.В борбата със смъртта ,той не беше професионалист , той беше магьосник, който съживяваше хора .Той направи стотици медици в ЦСМП София спешни медици. Той беше пример за подражание , легенда , професионалист и невероятен човек.Помните ли мъжката сълза , която неволно отрони при репортажа след пребиването му преди 4 години. Тази сълза беше последната от която преля чашата на гнева ни срещу системата.След тази сълза депутатите от всички партии приеха единодушно за дни на второ четене инкриминирането на посегателствата над медици.Негови бяха репликите "Преливаме от пусто в празно " и" Линейки има много , но не линейките лекуват"Поклон Краси , ще те помним докато ни има!


Още новини
Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината
18.01.2019 17:01:50

Надзорът на НЗОК разпределя бюджети за първото тримесечие на годината

В понеделник, на 21 януари, Надзорният съвет на Здравната каса ще проведе първото си заседание за ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...