Петък, 04 Декември 2020
03
ян
 

Д-р Станимир Хасърджиев:

Пожелавам на новия здравен министър да надгради здравноосигурителния модел

Вторник, 03 Януари 2017 | 15:08:25 Надежда Ненова


„Европейските институции и Световната банка с нейните доклади показват, че в България здравеоп

„Европейските институции и Световната банка с нейните доклади показват, че в България здравеопазването е хронично недофинансирано и това е първоизточникът на всички проблеми. Този проблем остана и през 2016 г. Остана и недофинансирането на клиничните пътеки, и недостойното заплащане на лекарския труд, които автоматично и много логично водят след себе си до големия процент доплащане за българските граждани“.  Това каза д-р Станимир Хасърджиев пред Zdrave.net в обзор на изминалата година.

„И през 2016 г. се налагаше хората да доплащат, и пред тази година на хората се налагаше да чакат с месеци, за да получат лекарствената терапия, която вероятно е жизненоважна за тях. Продължават и политици, и общество, и съсловни организации да си затваряме очите пред проблема, че на практика 50% от парите за здравеопазване идват от джоба на болния човек, а не както е в развитите здравни системи – от осигуровки в публичните и здравни застрахователни фондове. Така че наистина не бих могъл да определя годината нито като много по-лоша, нито като много по-добра от предходните години“, каза още д-р Хасърджиев.

Той припомни, че годината беше белязана поредица скандали като този с КОЦ-Пловдив и малката провинциална болница, която отчела пред НЗОК хеморагични инсулти колкото цяла София. „Това са все неща, които бият много сериозно по системата, по имиджа на съсловието и заради които здравеопазването губи доверието на българските граждани“, каза още д-р Хасарджиев.

„Разбира се имаше и някои позитивни неща. На първо място е това, че здравната каса успя да постигне някакви договорки с фармацевтичната индустрия. От една страна да контролира разхода си за лекарства, но от друга да осигури повече лекарства за пациентите. Бяха одобрени лекарствата за хепатит, здравната каса започна да заплаща инсулиновите помпи. Но пак казвам, че проблемът на нашето здравеопазване нямаше да го има, ако имаше адекватно финансиране“, поясни Станимир Хасърджиев.

По думите му на следващия здравен министър се пада нелеката задача да финализира НРД 2017. „На практика новият служебен здравен министър ще встъпи в длъжност в периода, когато това трябва да се случи и това е много отговорна задача. Това, което той трябва да направи, е да подсигури рамков договор, в който системата да функционира по далеч по-добър начин, отколкото тази година“, каза д-р Хасърджиев.

Според него един от ключово пагубните моменти за здравеопазването през 2016 г. е било неподписването на рамковия договор. „Смея да твърдя, бяха постигнати невиждани и нечувани дотогава договорки с БЛС, които бях в полза както на лекарите, така и на пациентите. Това беше рамков договор, който беше изчистен в пълни подробности до последната точка, но не беше подписан единствено заради електронната идентификация“, каза д-р Хасърджиев.

Това довело до много проблеми, включително и за съсловието, тъй като много от договорените неща не намерили място в служебния рамков договор, изготвен от Надзорния съвет на касата.

„На министъра, който ще седне на стола като редовно избран, бих пожелал да си говори повече с финансовия си колега и да успее да го убеди, че финансирането на здравеопазването е ключово за успеха на България. Здравеопазването е спасението за една държава, в която прирастът е отрицателен, а населението - застаряващо. На новия здравен министър пожелавам да има силна политическа воля да намери начин българският здравноосигурителен модел да бъде надграден, така че да се генерират повече средства чрез публични фондове. Да бъде намалено както доплащането от страна на пациентите и подобряване на техния достъп до качествено здравеопазване, така и до задържането на лекарите в страната и  медицинските сестри, които са изчезващ вид. Нелека задача, но се надявам най-накрая да имаме здравен министър, който ще мисли малко извън четиригодишния си мандат“, завърши д-р Станимир Хасърджиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#k39


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от бърз антигенен тест
03.12.2020 19:52:57

Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от бърз антигенен тест

Направление за PCR тест ще се издава и на лица, които са с положителен резултат от  бърз ант ...

Д-р Лазарова: От лекарите в България се очаква да бъдат от желязо и да са свръхчовеци
03.12.2020 17:27:25 Невена Попова

Д-р Лазарова: От лекарите в България се очаква да бъдат от желязо и да са свръхчовеци

„По отношение на професионалната си идентичност лекарите в България изглежда трябва да бъда ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...